Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

S-works 7 schoenen, een geslaagde test

Woensdag 07 maart 2018

Products - De 'Formule-1 onder fietsschoenen', zo presenteert Specialized de nieuwe S-Works 7 schoen. Een doorontwikkeling op het succesvolle 6-model met verbeterde pasvorm, comfort, stijfheid en prestatie. Want daar gaat het allemaal om volgens de fabrikant: een goede fietsschoen is de enige efficiënte manier om de kracht van je lichaam over te brengen op de trappers en zo snelheid te behalen.

 

Allereerst is de opbouw van de schoen uit een stuk gemaakt, van Dyneema Mesh, een materiaal dat door NASA wordt gebruikt voor de remparachutes van hun raketten. Specialized heeft goed geluisterd naar gebruikers van de vorige schoen en heeft die ervaringen meegenomen in het ontwerp. Zo is er iets meer ruimte voor de wat bredere voet en zijn de Boa S3-Snap sluitingen op één lijn gezet om de pasvorm te verbeteren. Boa biedt 100% garantie voor hun sluitingen, mocht er één kapot gaan dan wordt meteen een nieuwe toegestuurd, gratis. Die afspraak heeft Specialized met Boa zwart op wit.

 

Het gaat echter niet zozeer om de buitenkant, maar vooral om de binnenkant. En daar gaat Specialized nog een stap verder. Uit een zogenoemde ‘pressure mapping’ van de voet met het Retul Match systeem blijkt of een van de standaard zolen volstaat of dat je een aangepast nodig hebt. Dat werkt in de praktijk heel simpel, plaats je voeten op een meetplaat en meteen is te zien wat voor soort voet je hebt.

 

De standaard binnenzolen moeten voetproblemen bij de meeste gebruikers probleemloos corrigeren, terwijl een aantal dealers ook een customzool kan leveren. Dat kost je een klein half uur en zo'n 110 euro. De binnenzolen corrigeren de -bijna bij iedereen aanwezige- inzakking van de binnenvoet en zorgen ervoor dat de voet en daarmee het hele been recht komt te staan in de schoen. Deze houding voorkomt  niet alleen blessures aan knie en heupen, maar ook 'dooie' en slapende voeten. Een win-win-situatie, aldus het bedrijf.

 

Schoenplaatjes zijn perfect en veilig te monteren in de titanium schoenplaatbevestiging onder de zool. Op de millimeter nauwkeurig zelfs: op de zolen zijn meeteenheden aangebracht voor een perfecte montage.

Een korte test:

 

Ik heb een paar ritjes kunnen maken met de nieuwe S-Works 7 schoen en de ongelooflijke stijfheid van de zool valt als eerste op. De schoenen zijn gemaakt om de kracht van je benen over te brengen op de pedalen en dat voel je meteen. Ik heb het idee dat met de eerste trap die ik geef de gashendel meteen open gaat, mijn fiets begint bijna te steigeren van plezier. Elke pedaalslag wordt omgezet in pure kracht en ik kan me niet aan het idee onttrekken dat ik sneller ga zonder extra moeite te doen.  

 

Wat ik ook meteen merk is dat de S-Works 7 met de aangepaste binnenzool anders aanvoelt dan een 'reguliere' fietsschoen. Dat is even wennen, de combinatie van schoen en binnenzool dwingt het been om recht te staan op de pedalen, iets dat ik kennelijk niet gewoon was. Het begin is wat onwennig, ik neig naar mijn oude houding, maar na een tijdje wen ik er aan. Ik ervaar na een uur dat ik geen slapende voeten kreeg. Dat is erg prettig, ik heb eigenlijk altijd na verloop van tijd last gehad van vervelend prikkelende voeten. 

 

Ook blijven koude voeten uit. Ik heb geen overschoenen aangedaan om goed te kunnen testen wat de schoen doet met het winterweer van dit moment. Een beetje smokkelen doe ik wel, aan mijn voeten draag een paar Specialized Merinowollen wintersokken (€ 24,90) die hun werk uitstekend doen in de S-Works 7. De schoen is lekker dicht, dat scheelt zeker in het warmteverlies, de ruime voorkant maakt ook nog eens dat ik mijn tenen vrij kan bewegen waardoor het bloed goed kan doorstromen. Tot slot zal ik niet ontkennen dat de uitstraling van de schoenen ook een rol speelt. Aan mijn voeten schittert een paar in de Hyper Green/Acid Lava uitvoering en ik kan er onderweg mijn ogen maar lastig vanaf houden.  Het is puur genot om deze schoenen rond te zien malen. 

De S-Works 7 schoenen kosten € 359,90, zijn verkrijgbaar in 5 kleuren tot maat 49. De Hyper Green/Acid Lava uitvoering geeft extra zichtbaarheid op de weg. 

 Eerder...

Products Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl