Healthy Ageing Tour: D'hoore wint in Assen

Woensdag 10 maart 2021

Women - De eerste etappe van de Healthy Ageing Tour is gewonnen door Jolien D'hoore. Na 126 kilometer over het TT-circuit in Assen bleek zij in de massasprint te snel voor Alice Barnes (tweede) en Karlijn Swinkels (derde).

De wedstrijd zat lang op slot. In de bonisprints toonden vooral Lisa Brennauer (Ceratzit-WNT) en Amy Pieters (SD Worx) interesse voor de bonisprints. In het laatste koersuur was met name de Zwitserse Lena Mettraux (Andy Schleck-NVST-Immo Losch) actief. Twee keer ging zij alleen in de aanval. Haar laatste poging strandde op zeventien kilometer van de meet.

Tussendoor reden na de vijfde tussensprint Romy Kasper (Jumbo-Visma), fde vorige eindwinnares Lisa Klein (Canyon-Sram) en Gudrun Stoch (Duitse selectie weg), maar dit Duitse trio werd binnen een ronde weer tot de orde geroepen.

Een laatste aanval kwam op naam van Daniek Hengeveld (GT Krush-Tunap), die in de voorlaatste ronde aanviel en tot in de slotkilometer stand hield. De sprint werd ontsierd door een val van Lorena Wiebes (DSM).

D'hoore was er snel achter dat zij vandaag haar troefkaarten op tafel mocht leggen. "Als het bijeen bleef, zou het voor mij zijn. Amy Pieters richtte zich op de boniseconden, ik zal voor het klassement geen rol spelen normaal gesproken. De wind stond niet gunstig om er echt een harde koers van te maken, dus die sprint stond snel vast voor mijn gevoel. Het is mooi dat we als team direct deze rit konden winnen. "

D'hoore vond de vergelijking met het circuit van Zolder niet helemaal opgaan. "Nee, dat gaat toch wat op en af, dat ervaar ik als zwaarder. Maar het asfalt 'bolt' hier niet echt, dus het was ook weer niet echt een racebaan." In de tijdrit van zaterdag heeft ze weinig ambities. "Het wordt mijn eerste keer op de tijdritfiets dit jaar. Nee, het klassement is binnen SD Worx meer iets voor rensters als Amy Pieters, Christine Majerus en Karol-Ann Canuel." 

Karlijn Swinkels verbaasde zichzelf met een sterke sprint, wat direct goed was voor de eerste podiumplaats voor de vrouwen van Jumbo-Visma. "Ik ben wel heel tevreden met een derde plek in dit topveld met sterke sprintsters. We hebben een vrije rol gekregen in deze ronde van de ploeg, maar we mikten in de sprint op de snelle benen van Anna Henderson. Ik trok de sprint aan, raakte wat ingesloten, waardoor ik versnelde om de boel op een lint te trekken. Maar die versnelling bracht me zelf de derde plek, nadat ik ook nog om Lorena Wiebes had kunnen manoeuvreren, die ten val gekomen was."

De tijdrit van morgen gaat Swinkels en haar ploeggenoten meer vertellen over de te volgen tactiek voor het team. De Brabantse was ooit juniorenwereldkampioene op dit onderdeel, maar weet ook dat er met kleppers als Ellen van Dijk, Lisa Brennauer en Lisa Klein veel specialisten aan de start staan. "Het wordt mijn eerste tijdrit, maar wel op een heel goede fiets, dus we gaan het zien. Als ik kort in het klassement sta, gaan we die plek verdedigen vrijdag. En anders kunnen we aanvallender koersen in die slotrit."

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl