Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Next Generation meldt zich in Omnisport Apeldoorn

Donderdag 18 januari 2024

Track - Het EK Baan is net achter de rug, als het volgende baanevenement op de rol staat: the Next Generation op 19, 20 en 21 januari. 

Het betreft een unieke ontmoeting van wielrenners op de baan in de categorie Junioren. De naam geeft het al aan: de volgende generatie renners die zich kan laten zien talent te hebben om door te groeien naar wereldniveau.

Initiatiefnemer Hans van Bon legt uit: ''Wij volgen geen regels van de UCI – wedstrijden. Wij volgen wedstrijdregels die door ons in de loop van de jaren zelf ontwikkeld zijn. Basisgedachte is de renners en teams zoveel mogelijk competitie aanbieden op grond van competentie zonder renners uit te sluiten. Voorbeeld: als zich 28 renners zich aanmelden bij de sprint of keirin dan blijven alle 28 in het toernooi volgens een poulesysteem dat wij hebben geïntroduceerd. Bij de wedstrijden die normaal gesproken tot het Omnium gerekend worden, kennen we geen puntentelling, maar staat elke wedstrijd op zichzelf. Daarbij wordt na elke wedstrijd vorm, alle renners gewisseld in andere samenstelling, waardoor de competitie optimaal blijft. Iedereen krijgt de kans om zich weer te laten zien, waarbij de tegenstanders niet om hun aanleg of dominantie gekend zijn. Bij de ploegachtervolging rijden niet alleen de eerste 4 tijden tegen elkaar, maar krijgen alle ploegen de kans tegen gelijkwaardige ploeg te starten. Alles om de competitie te versterken. Sterk rijdt tegen sterk minder sterk tegen minder sterk, dat levert strijd op. De formule is inderijd aangeslagen, maar gaat niet alleen meer de Europese grenzen over. Duitsland, België, Tsjechië, Engeland, Schorland, Wales, Frankrijk zijn landen die al jaren komen De Verenigde Staten van Amerika komen dit jaar voor de derde maal. Canada meldt zich voor de tweede keer, Zuid-Afrika komt dit jaar voor het eerst. Bijzonder is aan deze wedstrijden dat niemand iets vergoed krijgt. Alle reis- en verblijfkosten worden door de landenteams (Landenteams zijn verplicht. Iedereen wordt door de nationale bond aangemeld.) zelf opgebracht. Winnaars van de wedstrijden ontvangen (slechts) een boeket bloemen (Bloemenmagazijn Margriet) en/of een doos chocolade van Droste Chocolade. Er worden deelnamekosten per renner aan ons als organisatie betaald om te kunnen meedoen Daarvan betalen we de (intussen de Internationale) juryleden, de huur van de baan en alle ander organisatorische kosten.''

Het heeft geleid tot deelname van bekende jonge renners uit wielrenfamilies. Voorbeelden: Rick Zabel zoon van Erik Zabel. De zoon van Bradly Wiggins aan het vertrek, De zoon van Alexander Kristoff aan het vertrek. Maar ook bekende begeleiders als Maximilian Levi uit Duitsland, die het unieke karakter van de wedstrijden daarmee onderschrijft. Welke renners waren er verder: Amelie Dideriksen, wereldkampioene op de baan; Laura Trott Meervoudig Olympisch en Wereldkampioen; Matthijs Büchli Olympisch en wereldkampioen. Zij acteerden als toen nog onbekende junioren in The Next Generation. In het afgelopen jaar namen drie juniorenwereldkampioenen deel aan The Next Generation.

Voor deze wedstrijd is een apart inschrijfmodule ontwikkeld, los van de KNWU inschrijvingsmogelijkheid. Daarin kunnen de bondscoaches vooraf al specifiek opgeven  in welk onderdeel zij hun renners willen laten  starten. Uniek is dat de renneropgave niet gelimiteerd is. Komt een bondscoach met 20 renners of met 1 renner dat maakt niet uit. Ze kunnen allemaal en altijd starten.. Ook hun wensen op gebeid van overnachtingen en maaltijden kunnen daarin worden aangegeven. Het toernooi groeide uit van 1 ½ dag naar een driedaags evenement om aan de vraag te kunnen voldoen.  De organisatie bestaat uit de AR & TV De Adelaar in samenwerking met Libema Profcycling die, gezien de omvang, reikwijdte en groei van het toernooi is ingeschakeld.

Foto: © SportfotoEerder...

Track Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl