Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Schwalbe Topcompetitie: preview Omloop van de Braakman

Vrijdag 05 april 2024

Elite men - De Schwalbe Topcompetitie 2024 krijgt een pittige maar ook bekende eerste koers op zaterdag 6 april met de Omloop van de Braakman. Op de erelijst van deze wedstrijd prijken de namen van onderanderen Roel van Sintmaartensdijk, Coen Vermeltfoort en Nick van der Lijke. De wedstijd in Zeeuws-Vlaanderen staat bekend om de vele en lange kasseistroken en ook de wind speelt vaak een rol in het open Zeeuwse land.  VolkerWessels won de vorige vier edities, wie doorbreekt die reeks of zijn de manschappen van Allard Engels opnieuw aan het feest in Philippine?

Coen Vermeltfoort wist in de in het najaar van 2020 verreden editie de debatten te openen voor VolkerWessels. Daarna was twee keer  Roel van Sintmaartensdijk de sterkste in mossel- én wielerdorp Philippine. Max Kroonen maakte daar in 2023 vier op een rij voor. Al werd in de tussentijd ook een clubcompetitie-editie verreden waarin oud-prof Nick van der Lijke de overwinning kwam opeisen. 

De feiten

Om 12.30 uur start het peloton voor een klassieker over 178 kilometer. De route is ongewijzigd in vergelijking met de vorige uitgave. Er worden verschillende omlopen verreden, te weten: 1 ronde van 45,7 kilometer, één ronde van 47,7 kilometer, twee ronden van 31,9 kilometer en tenslotte twee ronden van 10,2 kilometer. De renners leveren onderweg ook strijd voor het Robbert de Greef Kassenklassement, waarvoor punten te verdelen zijn op de Paviljoenweg, de Bolderweg, de Timmermansweg, de Kasseiweg, de Smokkelweg en de Boekhouteweg. De start is om 12.30 uur voorzien aan de Watertorenstraat en de finish wordt omstreeks 16.40 uur verwacht aan de Kasteelstraat, waar diverse doorkomsten te bekijken zijn.

Deelnemende teams zijn  de continentale formaties VolkerWessels, BEAT Cycling, Diftar Continental Team, Metec-Solarwatt en Parkhotel Valkenburg. Verder zijn present de teams van Sensa-Kanjers voor Kanjers, WV West Frisia, Monda-De IJsselstreek, Willebrord WV, Wilvo-De Kempen, GRC Jan van Arckel, Dutch Food Valley Team, Tempo-Hoppenbrouwers, Hubo-Remotive, Team Sportforum, SN Vitac, It Sjordals Blink, JEGG-DJR, Cibel Cebon, NCF Region Sor Sandess, Nationaal Team Noorwegen, UWTC De Volharding, Houttec Cycling Team, Giant STore Assen-NWVG, Regioteam Zuid-Nederland, Team WPGA-Noord Holland en Team Noord Nederland.

.

Hoe verliep de wedstrijd vorig jaar?

Max Kroonen won de sprint van een kopgroep. Rick Ottema (Allinq) eindigde als tweede, derde werd Stijn Daemen (BEAT).

Kroonen - die als junior in 2018 al eens Nederlands kampioen werd in dit mosseldorp - was direct al mee met de eerste kopgroep met daarbij ook ploeggenoot Jarno Mobach, Martin Pluto, Martijn Rasenberg (A Bloc), Rick Ottema, Wouter van de Weerdhof (Allinq), Tim Marsman (Metec) en Bram Dissel (BEAT). In de laatste plaatselijk ronde van tien kilometer leek Metec nog een slag te slaan met het aansluiten van Victor Broex, Lars Hohman en ook Stijn Deamen (BEAT) en Tijmen Eising (VolkerWessels).

Ottema - die zich al tot kasseienkoning had laten kronen - leek in de slotfase op weg naar de winst, maar dat was buiten Kroonen gerekend

Wat verwachten de kenners?

Wie beter kan iets vertellen over de Omloop van de Braakman dan Max Kroonen, de winnaar van 2023? ‘’Ik rijd graag op deze wegen. De kasseienstroken liggen er niet superslecht in – je kunt ze niet vergelijken met de kasseien in Frankrijk maar ook niet met de flinten in Drenthe – maar de lengte van de stroken en het telkens terugkomen van deze passages maakt het wel dat het vaak een uitputtingsslag wordt, zeker ook in combinatie met de wind. Ook is dit een wedstrijd waar de aanval loont. Als je vroeg vertrokken bent met een kopgroep maakt je een goede kans om weg te blijven, ook omdat het peloton vaak wat stilvalt tussen de stroken.’’

Wat zeker ook helpt is om een team te hebben met meerdere kanshebbers. Behalve Kroonen heeft VolkerWessels onder anderen Coen Vermeltfoort, Timo de Jong en Nick van der Meer in de gelederen, mannen die hun sporen al verdiend hebben in deze klassieker. ‘’In deze wedstrijd is het zeker een voordeel om meerdere troeven uit te kunnen spelen. Wij hebben coureurs die de aanval kunnen zoeken maar dat we Coen achter de hand hebben voor een sprint met een grotere groep is zeker ook een luxe-positie. De koers kan wat ons betreft meerdere kanten opvallen en daar kun je als team mee spelen. Wij rekenen ons zeker niet op voorhand rijk, maar we hebben wel vertrouwen in onze colletieve kracht en starten uiteraard met de ambtie om er een vijfde zege op rij van te maken. We misten dit jaar weliswaar de winst in de Ster van Zwolle, maar zijn met de overwinningen van Elmar Abma in de Kasseienomloop en een rit in Olympia’s Tour prima uit de startblokken geschoten.’’

Voor Kroonen zelf – die in 2022 Nederlands beloftenkampioen werd op de Col du VAM  - geeft het rijden op continentaal niveau nog altijd voldoening, al had hij graag de stap naar de profs gemaakt en houdt hij de deur naar een stap omhoog open. ‘’ Maar ik vind het fietsen zelf gewoon ook nog heel veel voldoening geven. Ook voel ik me helemaal op mijn plek bij VolkerWessels. Natuurlijk is het jammer dat TdT-Unibet geen ruimte had voor meer Nederlandse coureurs, bij een team met de Nederlandse formule van Roompot had ik zeker een goede kans gemaakt de overstap te maken. Maar dat zijn keuzes die zij maken, daar kan ik weinig anders aan doen dan blijven presteren en kijken of dat ooit nog ergens een opening geeft. Ik rijd zeker niet met frustratie rond momenteel, wil er gewoon alles aan doen om voor de overwinning te bljven koersen. Ik kijk uit naar de Omloop van de Braakman van komende zaterdag, maar wil zeker ook in orde zijn in mijn thuiskoers de Ronde van Overijssel.’’

Waar te zien?

De wedstrijd is in samenvatting te zien via Eurosport op 14 april van 19.00-19.15 uur.
De tweede uitzending is op maandag 15 april van 12.00-12.15 uur.

Uiteraard is de koers ook live te volgen in Philippine en ver daarbuiten via ons live-twitterverslag. En traditiegetrouw zijn de PZC, Omroep Zeeland en CyclingOnline.nl ter plekke present met een verslaggever.

Foto's: © Sportfoto



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl