Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Slagter: 'Ik moest gewoon passen'

Zondag 20 april 2014

Elite men - In de dikke rochel uit de mond van Tom-Jelte Slagter zat eigenlijk het verloop van de Amstel Gold Race verpakt. Slagter was er eigenlijk wel klaar mee, basta. De Groningen hing ontdaan tegen de ploegbus aan in de finishstraat achter de streep. Slagter legde vervolgens zijn collega bij Garmin-Sharp Nathan Haas omzichtig uit waar hij moet passen na de winnende inspanning van Philippe Gilbert.

Tekst: Edo Sturm

Slagter moest gewoonweg passen. Zo simpel kan wielrennen soms zijn. De douche had zijn stemming in elk geval een beetje opgebeurd. Niet veel maar voldoende om ook de waarde van zijn 21ste plek in te kunnen zien, bekende hij. “Het is een kwestie van vaak de Amstel rijden.”

Ervaring dus. Slagter schiet op dat vlak, weet hij zelf beter dan wie ook, nog te kort. Vierentwintig is hij. Pas 24. Vergelijk zijn leeftijd eens met Gilbert, 31 of Alejadro Valderde, 33. Zo bekeken is het irreëel van een jonge renner te verlangen af te rekenen op de Cauberg met ervaring en vooral taaiheid.

Dat kon echter niet zijn deceptie vervullen na afloop. “Ik zag mij naam niet terug bij de eerste tien, dus ja, ik ben teleurgesteld. Ik had beter verwacht.” Hij liep leeg op de laatste keer Cauberg. En juist daar, hij wist het, wordt de Gold Race beslist. Het was harken omhoog toen de grote mannen ervandoor gingen, die laatste keer na Valkenburg. “Ik kwam vervolgens niet meer in mijn ritme. Het werd niets dus”, zei hij droogjes.

"Ik had dit eigenlijk niet verwacht. Ik kon op de Keutenberg goed mee. Ik voelde mij goed, ja echt.” Er werd had gekoerst vanaf de start. Had hem dat dan gesloopt? Ja, een beetje, bekende hij. Maar dat gold ook voor de afstand in combinatie met het gewring op de smalle Limburgse wegen. Nee, Slagter had zich zeker niet verkeken op de wedstrijd, verzekerde hij.

Er viel hem weinig te verwijten. Hij had zich tot in de finale rustig gehouden. “Er zijn door mij of de ploeg nergens steken laten vallen. Daar ligt het niet aan. Sebastiaan Langeveld is de hele tijd bij mij gebleven.” Het wegvallen van kopman Dan Martin halfkoers was misschien een tegenvaller, het had Slagter niet met extra druk opgezadeld. 

“Natuurlijk waren de verwachtingen vooraf hoog”, kwam hij even terug op de uitlatingen van zijn ploegbaas Jonathan Vaughters. De Amerikaan verkondigde dat Slagter met zijn vorm Amstel kan winnen. Diens uitlatingen had Slagter niet als druk ervaren. “Als je in goede vorm steekt, stel je je doelen bij.” En over Amstel: “Soms lukt het niet. Dat was vandaag.”

 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl