Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

‘We staan er goed voor als veldritland’

Vrijdag 22 februari 2013

Offroad - Zaterdag eindigt het Nederlandse veldritseizoen met de Caubergcross in Valkenburg en een dag later is het ook internationaal zo goed als voorbij met de cross in Oostmalle. Veldritcoördinator Ad van Grootel en bondscoach Johan Lammerts kijken tevreden terug op de afgelopen winter en met vertrouwen vooruit naar de toekomst.

Van Grootel somde deze week op wat hem zo vrolijk stemt.  “Allereerst natuurlijk dat Lars van der Haar als eerste vertegenwoordiger van een nieuwe lichting al voor de prijzen mee kan doen en zelfs brons behaalde op het wereldkampioenschap in Louisville. Verder dat we het in alle andere categorieën goed blijven doen, ook in de breedte. Natuurlijk zijn Marianne Vos bij de vrouwen en Mathieu van der Poel bij de junioren een klasse apart, maar er zit toch ook wat achter. Bij de vrouwen ontwikkelt Sabrina Stultiens zich goed en kunnen we op Sanne van Paassen bouwen. En bij de jongeren zitten ook nog enkele talenten. Bij de junioren rijdt Martijn Budding toch ook maar even naar het zilver op het WK. Bij de beloften hebben we een generatie die aan elkaar gewaagd is, met daarbij veel verschillende renners die konden winnen.’’ Maar ook in eigen land gaat het goed volgens Van Grootel. “Elk jaar komen er crossen bij, nationaal en internationaal. Er verdwijnen wedstrijden, maar die plekken worden door bijvoorbeeld Valkenburg, Rucphen en ’s-Hertogenbosch toch ook weer opgevuld. Bovendien zijn de aantallen deelnemers – van de jeugd tot en met de masters – elk jaar hoger. Dat zorgt voor een goede basis en versterking van onderaf. Voor de verdere toekomst is dat ook belangrijk. Dat de Topcompetitie niet echt lukken wil, is een enig minpuntje, we moeten ons ook afvragen of we daar in deze vorm mee verder moeten.”

Serieuze concurrentie
Bondscoach Johan Lammerts kijkt eveneens met vertrouwen vooruit. “Ik zeg niet dat we binnen een aantal jaren de dominantie van de Belgen bij de elite over gaan nemen, maar we gaan er wel voor zorgen dat er serieuze concurrentie komt. Met de groeipotentie die een Lars van der Haar en Twan van den Brand nog hebben, maar ook met de ontwikkeling die Thijs van Amerongen blijft doormaken. Van onderaf komen er veel talenten aan – we scoren al jaren hoofdprijzen bij de junioren en de beloften – en die gaan heus niet allemaal de weg op. Met Mathieu van der Poel hebben we misschien wel het grootste talent van dit moment in huis. Hoewel het NOC*NSF minder steun geeft aan het veldrijden, kunnen we door keuzes van de KNWU en ondersteuning van de Rabobank wel blijven investeren in deze tak van de wielersport. En gaan we nu al de vruchten plukken van het werk dat de afgelopen jaren verricht is.’’

Foto: (c) Sportfoto

 Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl