Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Posbank centraal bij Dutch Food Valley-opvolger

Dinsdag 28 mei 2013

Elite men - Bij de presentatie van de nieuwe plannen gisteravond voor het attractiever maken van de Dutch Food Valley Classic (een nieuwe naam wordt nog gezocht) werd duidelijk dat de Posbank een belangrijker rol gaat krijgen in de wedstrijd. Het liefst met Marianne Vos aan het vertrek

De nieuwe koersdirecteur Thijs Zonneveld somde gisteren dertien maatregelen op die van de 1.1-klassieker een aantrekkelijke koers moeten maken voor renners én publiek. En dat al vanaf de komende editie op vrijdag 23 augustus. De afgelopen tijd voerde de door de organisatie benaderde journalist gesprekken met renners en andere vertegenwoordigers van teams en zocht hij ook contact met wielervolgers via Nu Sport en diverse fora. “Een wielerkoers wordt nog te veel vanuit de organisator en vanuit de bobo’s uit het bedrijfsleven en de overheid aangestuurd, het gaat om de renners en de toeschouwers in deze sport. Laat deze groepen dan ook mee denken over de invulling van een wedstrijd.” De meest in het oog springende maatregelen zijn een geleidelijk terug schroeven van het aantal wedstrijdkilometers (in 2013 180 maar in de toekomst wellicht 130 kilometer), zes in plaats van acht renners per ploeg en een nieuw parcours, waarin het Nationaal Park Veluwezoom (in de volksmond de Posbank) een belangrijke rol krijgt. Start en finish blijven in Veenendaal gesitueerd.

Box Hill

 Zonneveld:  ‘Ik heb de olympische wegwedstrijd van Londen 2012 als voorbeeld genomen. Daar werd vanuit Londen koers gezet naar het parcours rond Box Hill en vervolgens was de finish weer in Londen. Dat zorgde voor een koers waarin zelfs de Britten met vier tijdrijders in de gelederen er niet in slaagden om de koers op een massasprint uit te laten draaien. Ik wil een wedstrijd waarin aanvallers en sprinters geloven in hun kansen. Met minder renners per ploeg zodat er ook minder controle is  Op het oude parcours geloofden zelfs de Johnny Hoogerlands van het peloton niet in het nut van een ontsnapping en moest het wel een sprint worden, van dat automatisme wil ik gewoon af.”

Vos aan de start

Als het aan Zonneveld ligt, komt ook Marianne Vos aan het vertrek om eens te kijken hoe zij het eraf brengt in het mannenpeloton. “Ik denk dat we ons allemaal afvragen hoe dat verloopt, zeker als je zag hoe enorm sterk ze was op de Olympische Spelen en op het WK in Limburg. Als zij aangeeft te willen rijden – we zijn daar over in gesprek – dan willen we ons uiterste best doen om dit voor elkaar te krijgen. We beseffen dat het in strijd is met de reglementen van de UCI, maar dat gevecht wil ik best aangaan.”  Andere maatregelen zijn: een betere veiligheid, beelden vanuit het peloton (eventueel via mee rijdende niet-deelnemers), zichtbaar gemaakte gegevens (zoals hartslag ed) van de renners en het verlaten van de finishtijd.

Foto: (C) Sportfoto

 

 Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl