Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Manifest Vos en Co moet vrouwensport professionaliseren

Vrijdag 13 september 2013

Women - Marianne Vos, Emma Pooley, Kathryn Bertine en Chrissie Wellington hebben een manifest gelanceerd om het vrouwenwielrennen te professionaliseren. Deze Le Tour Entier vraagt actie op de korte termijn - zoals een Tour voor vrouwen vanaf 2014 - en op de langere termijn. Zoals het starten van een WorldTour voor vrouwen.

Le Tour Entier maakt duidelijk dat de wielrensters zich niet wensen neer te leggen bij de afwijzing van de Tourorganisatie. In de ogen van het kwartet genoemde vrouwen moet de ASO volgend jaar een Ronde van Frankrijk voor vrouwen opzetten die drie tot tien dagen duurt. Dat kan rond de start van de Tour in het Verenigd Koninkrijk of rond de finale naar Parijs zijn. In de toekomst zou de actiegroep een WorldTour voor vrouwen willen, waarbij alle mannenevenementen een vrouwenversie in hun programma opnemen.

Langere wedstrijden

Een andere eis is volgens Vos en co het opheffen van het maximumaantal dagen van een etappekoers (nu acht) en het maximumaantal kilometers per wedstrijd (nu 130 kilometer). Ook vraagt men van de UCI zich hard te maken voor het uitzenden van de huidige wereldbeker (en later de World Tour) bij een tv-aanbieder, zodat meer mensen kennis kunnen maken met het vrouwenwielrennen. Bij meer aandacht en waardering voor vrouwen kan volgens het manifest een minimumloon voor vrouwen worden vastgesteld. Dat is er nu nog niet. Er zijn veel rensters die slechts een onkostenvergoeding krijgen.

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl