Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Evert de Rooij: ‘Pat McQuaid Must Go’

Vrijdag 07 juni 2013

Blog - In het peloton is Engels tegenwoordig de voertaal. Terwijl de Amerikanen van de vorige generatie voor een groot deel op het strafbankje zitten, hebben de Britten en de Aussies het commando van hen overgenomen. Logisch dus dat de bestuurlijke primus inter pares een native speaker van het Engels is. In 2006 nam Pat McQuaid de voorzittershamer van de UCI over van Hein Verbruggen, na een tamelijk smerige verkiezingsstrijd. Maar dat kon je verwachten met een Verbruggen, die nooit vies is geweest van manipulatieve spelletjes (zo jammer dat die man al zeker vijftien jaar uit principe geen woord dat door mij geschreven wordt leest) en die via een marionet nog de nodige invloed wilde uitoefenen binnen de internationale wielerbond. We weten inmiddels waarom.

Wielerdynastie
Enfin, het werd dus Verbruggens poulain Pat McQuaid, lid van een wielerdynastie uit Ierland. Pat is een zoon van Jim en Madge McQuaid, die als rechtgeaarde rooms-katholieken samen tien kinderen op de wereld schopten, drie dochters en zeven zonen, die allemaal renners werden. Ze werden besmet met het wielervirus door vader Jim en oom Paddy, die in de jaren zestig fanatiek de sport bedreven. Paul, Oliver en Darach McQuaid kwamen voor Ierland uit op WK’s en Olympische Spelen. Pat was van 1966 tot 1982 wielrenner. Hij werd in 1974 Iers kampioen en de twee jaren daarop won hij de Ronde van Ierland. Daarna was hij nog even prof bij het Britse team Viking Cycles. Nadat hij de fiets aan de haak had gehangen, werd hij coach bij de Ierse wielerbond. En nadat hij een paar jaar als bestuurslid had meegedraaid, was hij er van 1996 tot 1999 voorzitter. Ook internationaal timmerde hij intussen aan de weg. Hij werd voorzitter van de wegcommissie van de UCI en werd wedstrijddirecteur van exotische koersen als de Tour de Langkawi en de Tour of China.

Hand in de wielerruif
In die periode werd hij Verbruggens rechterhand, die onder diens protectie samen met zijn familie een stevige hand in de wielerruif wist te steken. Zijn broer Darach is namelijk eigenaar van het sportmarketingbureau Shadetree Sports, dat samen met RCS in 2014 de Ierse start van de Giro gaat organiseren. Ooit zette Pats broer dit bedrijf - en dat is pikant in het licht van de stevige oppositie die de drievoudige Tourwinnaar tegenwoordig tegen McQuaid voert - samen met Greg LeMond op, destijds in verband met het Mercury-Viatel team, dat uiteindelijk een flop werd. Shadetree Sports is ook de drijvende kracht achter de Tour of Ireland. Vorig jaar werden er de nodige wenkbrauwen gefronst toen het Amerikaanse Richmond het WK van 2015 kreeg toegewezen. Want iedereen weet dat de Amerikaan David Kalman, een grote evenementenorganisator uit Richmond, Virginia, die ook instaat voor de organisatie van dit WK, samen met Darach McQuaid partner is in ShadeTree Sports.

Geen nepotisme
Natuurlijk beweerde Pat bij hoog en bij laag dat hier absoluut geen sprake is van nepotisme. Intussen zijn ook Pats zonen David en Andrew commercieel betrokken bij de wielersport. David organiseert de stevig door de UCI in de markt gezette Tour of Mumbai en Andrew is een manager die een groot deel van het peloton als klant heeft. Met het oog op de desastreuze ontwikkelingen die de wielersport het afgelopen decennium heeft meegemaakt, is het dus de hoogste tijd om deze dynastie maar eens naar de zijlijnen te dirigeren. En dat vinden meer mensen, getuige het feit dat de Ierse wielerbond in tweede instantie besloot om Pat niet meer voor te dragen voor een nieuwe termijn. Slimme Pat wist echter alweer een maas in de reglementen te vinden: omdat hij in Zwitserland woont (zijn werk is tenslotte in Aigle) liet hij zich doodleuk door de Zwitserse wielerbond voordragen. Maar de oppositie is vastbesloten om Pat te wippen. Er is zelfs een Facebook-pagina Pat McQuaid Must Go, waarop Greg LeMond zich niet onbetuigd laat.

Cookson versus McQuaid
Vorige week besloot Brian Cookson, sinds 1996 voorzitter van British Cycling, een van de meest succesvolle wielerbonden ter wereld, om in het perk te treden tegen de Ier, wiens herverkiezing hij eerder nog gesteund had. Cookson vindt dat McQuaid fundamenteel gefaald heeft in het neerzetten van de UCI als een integere organisatie. En hij heeft beloofd dat hij als voorzitter een onafhankelijke commissie de opdracht zal geven om te onderzoeken of er de afgelopen jaren sprake van corruptie is geweest binnen de UCI. Bovendien wil hij de relatie met het internationale dopingagentschap WADA, altijd een doorn in het oog van Verbruggen en McQuaid, verbeteren. "Cycling is not the only sport with problems but if we don't have a sport that parents can send their children to with absolute confidence then we are failing," zei Cookson in een interview met de Britse krant The Independent. Laten we hopen dat in september in Florence de Renaissance aanbreekt voor de wielerwereld.

 


Tags: De Rooij

Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl