Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Roy Schriemer: 'Het begint in Zwolle'

Woensdag 27 februari 2013

Blog - Het wordt alweer mijn 20e Ster van Zwolle. Dat feit drong zich nog eens op toen ik de erelijst van deze openingsklassieker erbij pakte. Michel Cornelisse (hij won eerder ook in 1987) zag ik in 1993 als eerste winnaar de streep passeren. De jaren daarna zag ik alleen Paul van Schalen niet van nabij winnen.  Bijna had ik overigens die eerste wedstrijd gemist als kersvers stagiair van een wielerblad, want ik miste mijn trein. Een taxirit van ongeveer honderd gulden heb ik toen geïnvesteerd om mijn eerste wielerverslag van één enkele kolom dan toch maar te kunnen schrijven. Wijlen Ben Zomerdijk gaf me als organisator in de Stilohal in Zwolle geen perskaart, maar een soort corsage die ik tot dan toe alleen bij paarden opgespeld had zien worden.  De beloning voor een lange reis.

Wielerjournalist Herman Harens nam mij die dag op sleeptouw, we dronken koffie en aten appelgebak in Vilsteren en zagen de renners een aantal keren passeren. Michel Cornelisse won die tweede Ster als prof, het begin van een niet zo gelukkig experiment van Ben Zomerdijk waarbij beroepsrenners meestal flink te sterk waren voor de gebruikelijke hoofdrolspelers in deze openingskoers: de Nederlandse amateur dus. Echt blij waren die beroepsrenners eigenlijk ook meestal niet met hun zeges. Toen Rudie Kemna in 2001 riep dat zijn ploeg de koers zo goed onder controle had gehad, dat hij het gevoel had dat hij maar vijfhonderd meter had hoeven afzien om te kunnen winnen, was de maat vol voor de huidige organisator Jan van Ommen.

Van Ommen  gaf de Ster van Zwolle terug aan de opkomende sterren zoals Bert-Jan Lindeman (winnaar in 2010), Barry Markus (winnaar in 2011) en Moreno Hofland en Wesley Kreder (twee en drie in 2012). Mannen die mede door deze prestatie aangaven klaar te zijn voor die andere openingswedstrijden in de wereld, zoals de Tour Down Under en de Omloop Het Nieuwsblad. En al hebben ook de meeste huidige  deelnemers aan de Ster van Zwolle hun eerste wedstrijdkilometers er allang opzitten, dat gevoel blijft.  Dat we maanden op  het heffen van het startpistool gewacht hebben. Want als het startschot in het centrum van Zwolle gevallen is,  volgen al die andere koersen elkaar in sneltreinvaart op. Een lange winter is voorbij, laat het maar weer beginnen! 

 

 


Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl