Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Delta Cycling Rotterdam kent gouden start

Donderdag 06 april 2017

Elite men - De continentale wielerequipe Delta Cycling Rotterdam heeft een uitstekende start gemaakt in het lopende wielerjaar 2017. Jan Willem van Schip vertolkte daarin met overwinningen in de Ronde van Drenthe (UCI 1.1) en een etappe in de Ronde van Normandië (UCI 2.2) een hoofdrol.

Tekst: Dan Rolandus

"Een mooiere start van het seizoen in zo’n deelnemersveld kun je niet bedenken"  glunderde teammanager Jim van den Berg tijdens de teampresentatie in het clubgebouw aan de Vijverhofstraat 122 onder het spoor van de voormalige Zuid-Hollandsche Electrische Spoorwegmaatschappij (ZHESM) lijn tussen Station Hofplein Rotterdam en Scheveningen tot augustus 2010, over de vroege successen."De naam van Delta Cycling Rotterdam staat meteen op de kaart. Maar naast de twee overwinningen van Jan Willem ben ik blij dat de hele ploeg in de Ronde van Normandië diverse top-10 plaatsen (Jan Willem van Schip, Jason van Dalen, Luuc Bugter en Dennis Bakker, DR) als ploeg bij elkaar heeft gereden. Ik wil daarmee zeggen dat je als teammanager verder kijkt wat je in de kuip hebt. Kijken wat de renners in huis hebben en hoe zij zich ontwikkelen om uiteindelijk de grote stap naar de profs te kunnen maken. Zo’n Dennis Bakker werd in de vijfde etappe op 200 meter voor de finish door het peloton ingerekend. Aarzelen die mannen een moment langer, dan gaat Dennis zomaar winnen en win je twee etappes."

Historie

Delta Cycling Rotterdam, dat met onder meer Van Vliet/Contrans en Join-S/De Rijke in 25 jaar voorgeschiedenis diverse renners als Sebastian Langeveld, Tom Leezer, Ronan van Zandbeek, Johnny Hoogerland, Jetse Bol en laatst Taco van der Hoorn, Coen Vermeltfoort en Dylan Groenewegen heeft klaargestoomd voor de professionals, heeft met Jan Willem van Schip, Dennis Bakker, Jason van Dalen, Jordi Talen, Luuc Bugter, Daan Meijers, Rens Tulner, de Australiër Mitchell Mulhern, Jens van den Dool, Ike Groen (zevende seizoen) en Sjoerd Bax een smalle, maar talentvolle selectie. Nadat eerder de talentrijke Jordi Sloof zich had teruggetrokken moet de ploeg het voorlopig ook stellen zonder de Westlander Jason van Dalen, die in Normandië bij een val twee gebroken polsen heeft opgelopen. "We hebben niet alleen een kleine, maar met een gemiddelde van 21 jaar ook een jonge ploeg. Ik ben aangesteld om de renners in hun discipline te ontwikkelen op de fiets. Jelle de Jong is de trainer, die ook de schema’s verstrekt aan de renners."Jim van den Berg spreekt lovend over zijn mannen, staan met Dennis Bakker (eerste), Jan Willem van Schip (derde) en Luuc Bugter (vijfde) niet voor niets in het tussenklassement van CyclingOnline. "Jan Willem van Schip kwam vorig jaar met goede klasseringen iets te laat boven drijven, maar dit jaar is hij met twee overwinningen goed op weg om zijn talent met uitslagen te bevestigen. Het is ongetwijfeld zijn laatste seizoen bij de ploeg. Het zou niet goed zijn als hij volgend seizoen nog bij Delta Cycling zou rijden, want hij heeft laten zien een stapje hoger te kunnen. Dat is ons bestaansrecht, het opleiden van jonge renners. Maar we hebben nog meer renners die progressie boeken. Luuc Bugter heeft in het voorjaar al knappe dingen laten zien. Mitchell Mulhern is fysiek net zover als Jan Willem, maar hij zal nog moeten wennen aan het duw- en trekwerk in Europa. Hij heeft ruimte nodig, dus zal hij meer van voren moeten koersen. Als Mitchell dat gaat doen, beloof ik je dat hij nog mooie dingen zal laten zien."

Eyecatcher

Jan Willem van Schip is met twee overwinningen in de Profronde van Drenthe en de tweede etappe in de Ronde van Normandië de blikvanger van Delta Cycling Rotterdam. "Het gaat boven verwachting goed", laat hij weten. "Drenthe en Normandië waren doelen, wilde daar goed zijn, maar dat het dan ook nog lukt, daar kun je alleen maar van dromen en is super gaaf. In Drenthe had ik het idee het nooit te gaan halen, maar in de tweede etappe in Normandië zat ik met nog 40 kilometer te gaan mee in een goed draaiend groepje met Damien Gaudin. Ik vroeg hem om rustig aan te doen met daarbij de bevestiging dat we toch wel vooruit zouden blijven. Maar die gasten begonnen gelijk volle bak te rijden. Ik had in de finale nog een plannetje bij de laatste rotonde. Ik neigde naar rechts, maar koos op het laatst voor de linkerkant om de rest te misleiden. Gaudin dacht kennelijk hetzelfde, want hij was de enige die in mijn wiel zat. Hij dwong me op kop te rijden, maar ik gaf met een handwijzing aan dat ik helemaal kapot zat en hij maar moest gaan. Maar hij bleef hangen waarop ik aanging op de 52 en Gaudin klopte."

WK-baan

De 22-jarige in Wageningen woonachtige Schalkwijker is inmiddels met de nationale baanequipe onder leiding van bondscoach Peter Schep afgereisd naar Hongkong waar hij van 12 tot 16 april samen met Dion Beukeboom, Roy Pieters en Roy Eefting zal deelnemen aan WK-baan ploegenachtervolging en de individuele achtervolging. "Ik ben benieuwd hoe het in de ploegenachtervolging zal gaan’, want we hebben niet veel met elkaar kunnen trainen", sluit de voormalige renner van Koga Cycling en Baby-Dump af. "Alles zal op z’n plek moeten vallen om in de medailles te komen. Ik kijk er in elk geval wel naar uit, zal op beide disciplines m’n uiterste best doen. Na het WK wil ik me laten zien in de Arno Wallaard Memorial, een mooie koers bij mij in de regio. Daarna wil ik pieken in de Ann Post Rast in Ierland en het NK-weg voor beloften in het Montferland. Ik verwacht in Montferland net zo’n mooie wedstrijd als destijds in Ootmarsum."

Profs

Dat Jan Willem van Schip zich vanwege zijn prestaties in de voorbije maanden in de kijker heeft gereden bij de profclubs, daar is hij zich ook van bewust. ‘Daar maak ik me niet zo druk om, want dat mag mijn manager regelen. Ik moet zorgen dat ik lekker blijf fietsen, dat is het belangrijkste. Dus wil ik m’n hoofd vrijhouden van randverschijnselen. Mijn studie Bodem, Water en Atmosfeer in Wageningen wil vanwege het koersen momenteel niet vlotten. Daar heb ik nog wat in te halen.’

Zoektocht

Delta Cycling Rotterdam lanceerde tijdens de teampresentatie de zoektocht naar een nieuwe Rotterdamse renner. Door middel van een Wahoo-contest en een persoonlijke pitch wordt gezocht naar hét wielertalent uit de Maasstad. De winnaar van de wedstrijd verdient een stagecontract bij de groen-witte ploeg. "We zijn dé Rotterdamse wielerploeg, dus we gaan op zoek naar echt Rotterdams talent" verklaarde directeur Frank Kwanten. ‘Er gebeurt heel veel op het gebied van wielrennen in Rotterdam. Een wielerclub als RWC Ahoy is al jaren één van de belangrijkste opleiders van talent. CS010 laat zien dat het fietsen in de stad leeft en de wielerrondes van Kralingen en Katendrecht bruisen meer dan ooit te voren. Het wordt tijd dat we ambitieuze talenten de kans geven om Rotterdam te vertegenwoordigen op een hoger niveau. Er zijn twee voorwaarden om mee te doen. Je moet op 1 september jonger zijn dan 23 jaar en je moet binnen een straal van 7 kilometer van de Erasmusbrug wonen", besloot Frank Kwanten.

Foto: © Sportfoto



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl