Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Azerbaidjan: Van Winden zakt in klassement

Zaterdag 06 mei 2017

Elite men - Dennis van Winden verloor in de vierde etappe van de Ronde van Azerbeidzjan drie plaatsen. De renner van Israël Cycling Academy staat nu zevende in het algemeen klassement. Hij kwam in de koninginnenrit naar het 1420 meter hooggelegen Pirgulu als 28e over de meet. Brian Kamstra van Novo Nordisk werd 66e. Edwin Avila van Team Illuminate was de winnaar.

Het was vanaf de start onrustig in het peloton. Dat vertrok al vroeg onder een dikke grijze lucht vanuit Gabala naar de finish op 1420 meter hoogte in Pirgulu, 164 kilometer verderop. In de eerste kilometers probeerden meerdere renners te ontsnappingen maar meer dan een paar seconden voorsprong kregen de vluchters niet. Na uur kon een eenzame Simon Pellaud in de eerste en enige echte afdaling van de dag wegkomen. Hij kreeg na een paar minuten gezelschap van twee medevluchters en de break van de dag was een feit. De drie konden tot aan de voet van de op een na laatste klim wegblijven. Daar werden ze bijgehaald door de latere winnaar Edwin Avila van Team Illuminate. Achter hen werd het peloton in stukken geslagen en kwamen de renners in plukjes van twee of drie, soms innig gearmd over de finish.

De 23-jarige Brian Kamstra had "een lekker dagje." De renner, die voor vertrek aan aangaf dat een aankomst bergop een hoop jongens beter ligt dan hem, kwam vooraan het peloton boven. "De eerste col ging het hard en moest ik gaten dichtrijden. Toen kwam ik in een groepje terecht, maar niemand had nog zin om nog te rijden. Ik ben op een gegeven moment op kop gaan rijden, mensen weer opgepikt op die allemaal terugvielen vanuit de eerste groep. Kamstra wilde nog wel werken en doorrijden, maar dat zat er niet meer in; "dan gaan ze roepen rustig, rustig, dan weet je het wel, als niemand mee wil werken, dan wordt het wel lastig. Toen kwamen er twee of drie groepen samen en allemaal mensen opgepikt, toen werd het een grote groep. Ik heb de beentjes maar een beetje gespaard, morgen maar weer zien."

De laatste klim van 20 kilometer was wel lang maar niet echt lastig volgens Kamstra. Van lekke banden had hij gelukkig geen last. "Er liggen allemaal van die steentjes op de grond en voor de klimmen zie de ze allemaal opschuiven en dan kom je in het grind en dan rij je lek. Ik heb gelukkig heel goed materiaal bij de ploeg, nergens last van." Morgen staat de laatste etappe in de Ronde van Azerbeidzjan. De renners rijden dan 158 kilometer lang door Baku. "Een betere dag voor mij, een beetje op een af." 

Tekst en foto: © Erik Jan Jansen



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl