Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Preview Giro Rosa (vrouwengiro) 2017

Donderdag 29 juni 2017

Women - Vrijdag begint de belangrijkste etappekoers voor vrouwen: de Giro Rosa, oftewel de vrouwenronde van Italië. Wat mogen we verwachten van de komende editie van een ronde, waarin Nederland traditiegetrouw heel succesvol is?

Uiteraard zullen we de ronde de komende week op de voet volgen.

Historie

De Giro Rosa wordt sinds 2008 onder de huidige naam verreden, maar de vrouwengiro staat als sinds 1988 op de kalender. De meeste zeges in deze ronde komen op naam van Fabiana Luperini, die maar liefst vijf keer de laatste roze trui mocht aantrekken.Het laatst deed zij dat in 2008. Meest succesvolle Nederlandse in deze ronde is ongetwijfeld Marianne Vos, die drie keer (2011, 2012 en 2014) eindwinnares werd en maar liefst negentien ritten won. In 2011 en 2012 was ze maar liefst vijf keer succesvol in de rittenkoers die meestal negen tot tien dagen duurt. Een twintigste laat nog minimaal een jaar op zich wachten, want de kopvrouw van WM3 ontbreekt door een sleutelbeenbreuk, opgelopen in de Giro Rosa. Behalve Vos was ook Anna van de Breggen een keer eindwinnares, zij won in 2015. Vorig jaar werd ze derde achter haar huidige ploeggenote Megan Guarnier.

Oranje succesvol

Vanaf de invoering van de nieuwe naam Giro Rosa in 2008 werd er altijd dagsucces geboekt door Nederlandse rensters. Vos won in de edities van 2010 tot en met 2014 altijd een rit, maar ook Kirsten Wild was al drie keer succesvol, Annemiek van VLeuten won evenzovaak, Lucinda Brand won twee etappes en Mirjam Melchers, Ellen van Dijk en Thalita de Jong werden ook als dagwinnares gehuldigd. De laatste maakte het spannend vorig jaar: ze won de slotrit en wist zo nog net de traditie van de Nederlandse ritzeges in stand te houden.

Het etappeschema voorziet in een start met een ploegentijdrit van 11,5 kilometer. De slotetappe kent een beklimming van de Vesuvius. Volgens oud-winnares Anna van der Breggen moet je het rittenschema niet onderschatten. "Na de tijdrit op dinsdag volgen er allemaal ritten die ons kunnen verrassen. De slotrit wordt sowieso belangrijk, maar ook de etappes daarvoor zijn van belang. In Italië ziet een rit er op papier soms heel eenvoudig uit, maar is het veel geaccidenteerder dan je zou verwachten. En dus kan iedere rit van etappe 6 tot en met etappe 9 een rit zijn die het klassement op de kop zal zetten." Zelf wil ze nog geen voorschot nemen op een tweede eindzege. "We hebben meerdere troeven bij Boels-Dolmans. Megan Guarnier verwacht ik terug in sterken doen (na hoofdletsel liep het voorjaar anders dan gewenst voor de titelverdedigster), we zullen afwachten hoe de wedstrijd verloopt. Het is niet zo dat ik perse zelf moet winnen, al wil ik natuurlijk wel zo hoog mogelijk eindigen" aldus de nummer drie van vorig jaar. Tegenstand zal komen van rensters als Ashleigh Moolman, Kasia Niewiadoma, Elisa Longo Borghini en Annemiek van Vleuten. De laatste zal nu echt voor het klassement gaan en heeft daar haar vizier op gericht, nadat ze na afloop van Luik-Bastenaken-Luik in de remmen kneep. Met de nationale titel tijdrijden in Montferland bewees ze haar vorm. Het idee om voor het klassement in de Giro te gaan, kwam na haar sterke optreden in de wegwedstrijd in Rio. Daar bewees ze een betere klimster te zijn dan menigeen dacht. "Nu kijken of ik het waar kan maken in een grote ronde" liet ze optekenen.

Nederlandse deelneemsters:

Anna van der Breggen, Chantal Braak (Boels-Dolmans), Janneke Ensing (Ale Cipollini), Kirsten Wild (Cylance), Roxane Knetemann (FDJ), Ilona Hoeksma (Hitec), Byrony van Velzen, Lotte van Hoek (Lares-Waowdeals), Winanda Spoor (Lensworld-Zannata), Annemiek van Vleuten (Orica-Scott), Lucinda Brand, Floortje Mackaij, Rozanne Slik, Julia Soek, Sabrina Stultiens (Sunweb), Claudia Koster (Velo Concept), Anouska Koster, Moniek Tenniglo en Riejanne Markus (WM3).

 

Winnaressen laatste 10 edities:

2016 Megan Guarnier (USA)

2015 Anna van der Breggen (Ned)

2014 Marianne Vos (Ned)

2013 Mara Abbott (USA)

2012 Marianne Vos (Ned)

2011 Marianne Vos (Ned)

2010 Mara Abbott (USA)

2009 Claudia Lichtenberg (Haussler) (Dui)

2008 Fabiana Luperini (Ita)

2007 Edita Pucinskaite (Lit)

Rittenschema:

30/06: rit 1: ploegentijdrit AQUILEIA – GRADO: 11, 5 km 

01/07: rit 2: ZOPPOLA – MONTEREALE VALCELLINA: 122,2  km

02/07: rit 3: SAN FIOR – SAN VENDEMIANO: 100 km 

03/07: rit 4: OCCHIOBELLO – OCCHIOBELLO: 118 km

04/07: rit 5: SANT’ELPIDIO A MARE – SANT’ELPIDIO A MARE tijdrit: 12, 7 km 

05/07: rit 6: ROSETO DEGLI ABRUZZI – ROSETO DEGLI ABRUZZI: 116, 6 km

06/07: rit 7: ISERNIA – BARONISSI: 141,9 km 

07/07: rit 8: BARONISSI – PALINURO: 141,8 km 

08/07: rit 9: PALINURO – POLLA: 122,3 km 

09/07: rit 10: TORRE DEL GRECO – TORRE DEL GRECO: 124 km

Foto: © Sportfoto  

 



Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl