Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

De Tour van Jansen: Slagveld in de Tour

Dinsdag 04 juli 2017

Blog - Ze staan keurig in het gelid, spierwit, rug aan rug, uitkijkend over heuvels vol graanvelden en zonnebloemen. Peloton na peloton. Ze dragen geen rugnummers, maar namen. Collette, Jean is te lezen, mort pour la France 1917. Verderop staat een kruis van een oud-profrenner onbekend gebleven jongemens. 

Voordat het peloton van de Tour de France zich in gang zet maak ik mijn eigen kleine Tour rond doorkomstplaats Pont-a-Mousson aan de Moezel. Ik fiets door het landschap dat nog geen honderd jaar geleden in het teken stond van de heftigste oorlog ooit. Ik kan hier bijna geen meter fietsen of ik rij over een plek waar een jongeman, in de kracht van zijn leven, werd weggevaagd door granaat- of mitrailleurvuur. Bij drie kerkhoven knijp ik in de remmen en maak in stilte een ronde langs de witte kruizen. Mijn fiets, helm en koersklak blijven achter. Eerbetoon doe je met een bloot hoofd. 

Het peloton coureurs dat even na mijn terugkeer vertrekt heeft vandaag weinig oog voor de historische beladenheid van het landschap. Het gaat ontspannen op pad, wetende dat de etappe eindigt in een sprint. De ontsnapping van de dag is Guillaume van Keirsbulck, een man van het kleine Wanty die meer dan 13 minuten pakt op het peloton. In Pont-a-Mousson is het ondertussen tijd voor de doorkomst van de reclamekaravaan. We staan op de brug en deze keer ben ik beter voorbereid op het gekkenhuis dat volgt. Mijn vriend Mike heeft net een hele serie werken staan schilderen op het dorpsplein en zegt moe te zijn. Even later springt hij als een zot in hét rond. Het werkt, als kleine kinderen vergelijken we wat we gevangen hebben. Het doodt de tijd tot de doorkomst van Guillaume en het peloton.

Zodra de renners voorbij zijn is het tijd om aan de collectie van het 1etwentswielermuseum te werken en met drie Tour de France borden gaan we op pad. Planche de Belle Filles is ons doel voor de woensdag. Op weg daar naartoe breekt in de sprint de oorlog uit. Wereldkampioen Sagan beukt Cavendish met een ferme elleboogstoot de hekken in en zichzelf de Tour uit. Het lijkt ook einde Tour voor de Brit en de twee hebben nog een appeltje te schillen. Fietsen is soms ook oorlog blijkt maar weer...Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl