Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

De Tour van Jansen: Crickey Froomy

Donderdag 13 juli 2017

Blog - Crickey!".We hoorden het de 94-jarige Fred zojuist uitroepen, een welgemeend "crickey" bij het zien van het laatste kunststukje dat de Amerikaanse wielerkunstenaar Mike Valenti op papier heeft gezet.

"crickey" moet Froome ook gedacht hebben op het moment dat Aru hem achterliet in de laatste meters van de Preagudes en het geel afpakte. "Crickey" moet diezelfde Froome ook gedacht hebben op het moment dat hij zijn ploegmaat Nieve blindelings volgde, de weg af, tussen de geparkeerde campers door. En ik weet zeker dat ik zojuist in de televisiekamer een tiental Engelsen hartgrondig "crickey" hoorde roepen toen de internetverbinding wegviel in de laatste 4 kilometer van de etappe. Het commentaar op die laatste kilometers kwam dan ook uit mijn mond, livetweets hardop voorlezend, we hebben onze eigen verbinding...

We zijn gisteren met open armen ontvangen door Reg en Sue van Le Closier, twee Engelsen die een jaar geleden een prachtig gerestaureerd oud Frans landhuis aan de voet van de Pyreneeën overnamen en er een Chambres d'hôtes begonnen. Gespecialiseerd in fietsreizen door dit prachtige gebied. En gelegen aan het parcours waar de Tourkaravaan deze dag overheen dendert. Onze camper mag op de parkeerplaats en we hebben een heerlijke maaltijd voorgezet gekregen.

Deze morgen zijn we op verkenning in de Pyreneeën gegaan, met de fiets in het gezelschap van een groep Engelse fietsers. En, hoe kan het ook anders, in de regen. Want de heldere sterrenhemel van gisteravond bleek vanmorgen ingeruild door een echt Engelse miezerregentje waar je gewoon kletsnat van wordt. De pret gaat het niet drukken, de Engelsen hebben zich gisteren allemaal in een vliegende bus van Ryan Air gewurmd en zijn dolgelukkig dat ze vrij gelaten zijn om vrolijk in het Franse land rond te fietsen. Er valt dan ook geen onvertogen woord onderweg, de gezichten staan allemaal in de stand brede lach. We pakken een indruk van wat het peloton vandaag mee gaat krijgen en duiken dan de binnenlanden in, even weg van het gekkenhuis rond de Tour. Hoewel het wolkendek op amper een paar meter boven onze helmen hangt is te zien dat het hier prachtig is. Een lange rit gaat het niet worden, we zitten vrij voorin het parcours en niemand wil de doorkomst van de renners missen op de Rue de Chateau. 

En die doorkomst krijgen we ook, het blijft een prachtig gezicht om het hele circus langs te zien komen. Een grote kopgroep met onder andere Koen de Kort en sprintkanon Kittel komen langsdenderen. Vijf minuten later, vooraf gegaan door een grote groep motoren, hun koplampen reflecterend op het natte asfalt, is de Sky-trein te zien aan het front van het peloton. De benen malen in een stevig tempo rond en het duurt precies 20 seconden voordat ze door de flauwe bocht heen zijn en uit het zicht verdwijnen, achtervolgd door een lange rij ploegauto's. Als ook de bezemwagen voorbij is zit het erop, amper tien minuten Tour de France in La Barthe de Neste aan de voet van de Pyreneeën. De versieringen kunnen weer ingepakt op zolder, klaar voor de doorkomst volgend jaar....

Bekijk de websites van het logeeradres: Le Closier www.leclosier.co.uk en www.cyclinginpyrenees.com

Tekst en foto: Erik Jan JansenEerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl