Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Stille krachten van Vacansoleil-DCM

Vrijdag 01 maart 2013

Elite men - Gert Baartmans kwam in het nieuws omdat hij samen met Daan Luijkx renners van Vacansoleil-DCM ondervraagt over doping. Maar de 48-jarige organisatieadviseur doet veel meer voor de ploeg. Sinds september worden hij en zijn collega Sierd Nutma ingehuurd om het team professioneler te maken én de mentale begeleiding te verzorgen. ‘Renners kunnen onzeker zijn.’

Hoe bent u bij Vacansoleil-DCM terecht gekomen?
“Ik organiseer in Zeeland zeiltochten voor bedrijven. Dit zijn teambuildingsessies waarin de nadruk ligt op samenwerken en communiceren. In die hoedanigheid ben ik collega’s van Daan Luijkx tegengekomen, die zoals je misschien weet naast de wielerploeg ook nog een accountantskantoor heeft. Daan heeft me in september gevraagd om een teambuildingsessie voor Vacansoleil-DCM te organiseren , een beetje zoals Bjarne Riis doet met zijn team. Toen ben ik met mijn collega Sierd Nutma aan de slag gegaan.”

Wat is jullie rol binnen de ploeg?
“We hebben een traject opgezet om Vacansoleil-DCM in de breedste zin van het woord nog professioneler te maken. Hoe kun je 80 man beter met elkaar laten samenwerken? Wat zijn de doelen en waarden binnen het team en hoe behaal je die? Hoe is de interactie tussen ploegleiding en renner? Vacansoleil heeft de afgelopen jaren enorme stappen gemaakt. In een paar jaar is de ploeg doorgedrongen tot de WorldTour. Dat is ontzettend knap, maar door die snelheid blijft er soms ook weleens iets liggen. Wij hebben gekeken hoe het nog beter kan.”

Waar lagen de duidelijkste verbeterpunten?
“Vacansoleil-DCM is te omschrijven als een avonturiersploeg. Heel attractief, maar de prestaties waren iets te vaak situationeel. Wij helpen de ploeg nu constanter te presteren en proberen steeds het maximale uit de groep te halen. We kijken wat de doelen zijn en hoe kunnen die kunnen bereikt. Aart Vierhouten, ook nieuw in de ploeg, maakt bijvoorbeeld individuele programma’s voor renners. Dat is maatwerk. En wij proberen de ploeg op mentaal gebied te ondersteunen. We hebben door middel van een assessment gekeken hoe de jongens in elkaar zitten. Waar zitten hun sterke kanten, hun zwakke kanten? Hoe kun je het beste communiceren met elkaar?”

Kunt u daar een voorbeeld van geven?
“Iemand als Juan Antonio Flecha hoef je echt niet op zijn donder te geven als hij slecht heeft gereden. Die is zo ervaren en professioneel, die weet echt wel wat hij goed of fout doet. Maar er zijn ook jongens die juist wel een schop onder hun hol nodig hebben. Als je in kaart hebt hoe dat bij iedereen zit, kun je makkelijker en beter met elkaar communiceren.”

Jullie zorgen voor mentale begeleiding. Is daar veel behoefte aan binnen de ploeg?
“Er wordt op diverse fronten gebruik van gemaakt. Dat gedeelte doe vooral mijn collega Sierd. Het zijn individuele sessies. Ik kan er niet te veel over zeggen. Maar een thema dat voorbijkomt is onzekerheid. Renners kunnen onzeker worden als het niet gaat zoals ze in hun hoofd hebben. Als alle lichten fysiek en mentaal op groen staan, maar het komt er toch niet uit, dan maakt dat onzeker. Dan gaan wij met zo iemand aan de slag. Maar ook met iemand die bijvoorbeeld een zware valpartij heeft meegemaakt.”

Johnny Hoogerland wordt door jullie de komende tijd begeleid?
“Ja, daar mag je vanuit gaan. Renners hoeven dat soort hulp niet meer buiten de ploeg te zoeken. Wij zijn er voor ze, wij kunnen ze op dat gebied helpen.”

Vacansoleil-DCM staat nog op nul zeges in 2013. Maakt dat ook niet heel erg onzeker?
“Niet als je kan uitleggen wat de redenen zijn dat er niet gewonnen wordt. Zonder excuses te zoeken: heel vaak is er een verklaring voor waarom iets gaat zoals het gaat. Door die verklaring te vinden, neem je een stukje druk weg.  In algemene zin kan ik zeggen dat de teamspirit ontzettend goed is. De uitslagen zijn er nog niet, maar in de breedte wordt er heel sterk gereden. Die zege kan ieder ogenblik komen.”

U begeleidt ook de dopinggesprekken. Hoe gaat dat?
“Dat gaat in een heel ontspannen, constructieve sfeer. Het zijn zeker geen kruisverhoren.  Ik zit erbij als extern, objectief persoon. Iedereen heeft van tevoren kunnen studeren op de vragen, en doet zijn verhaal. Als ik denk dat er geïntervenieerd moet worden, doe ik dat. Maar we zitten nu ongeveer op de helft en ik heb nog geen een keer het idee gehad dat ik moest ingrijpen. Er is geen een keer een moment geweest dat ik iemand niet vertrouwde of geheimzinnig gedrag zag vertonen.”

Foto's: Vacansoleil-DCM/Wouter Roosenboom

Wout Poels in actie tijdens een teambuildingsessie in voorbereiding op seizoen 2013.Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl