Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Blog Evert de Rooij: 'Wielrennen is (weer) in!'

Dinsdag 09 juli 2013

Blog - Evert de Rooij: ‘Wielrennen is (weer) in!’

Blog Wat een verschil met een paar maanden geleden! Na de publicatie van het USADA rapport, de bekentenis van Lance Armstrong en de laffe aftocht van Rabobank als sponsor was bijna iedereen er als de kippen bij om zijn handen van die verdoemde wielersport af te trekken. Als je je op klaarlichte dag op een racefiets durfde te vertonen, was hoon je deel. Je werd nog net niet gestenigd door het opgehitste gepeupel, dat sinds oktober 2012 de stoutmoedige op een tweewieler met een krom stoer als een melaatse uit de kring der beschaafde luiden stootte. Zelfs het monument Mart Smeets werd bruusk van zijn sokkel getrokken, net als eerder van hun troon verdreven mastodonten als Ceaucescu, Sadam Hussein en Mouamar Gadaffi overkwam.

 

Smeets krijgt billenkoek

De zielige Smeets mocht over zijn brute mishandeling op internet en twitter klagen in De Wereld Draait Door, maar werd bij een tweede optreden – toen hij een apologetisch boekje over zijn heulen met de vijand LA wilde aanprijzen – door mediapaus Matthijs van Nieuwkerk (die vroeger in het geniep ook wielersupporter was, aan de zijde van Wilfried de Jong) hoogst persoonlijk op de pijnbank gelegd. Het bracht de vroegere onderkoning van Hilversum zo in het nauw dat hij de nieuwe onderkoning voor domme jongen uitschold. Niet zo verstandig, want binnenkort is heel Nederland 1 een filiaal van DWDD en dan ben je als Smeets wel gedwongen om je waren voortaan bij Boogerd & Van den Brink – sorry, Knevel & Van den Brink – aan te prijzen. En dan krijg je gegarandeerd commentaar van pastoor Boddart, vaste gast aan tafel bij dit mondaine reli-duo.

 

Boogerd als talkshowhost

Dat ik die vergissing met Boogerd maakte, is trouwens helemaal niet zo gek, want vanaf medio juli zal de ex-Hagenees en ex-renner Knebel – ach sorry, Knevel natuurlijk! - een paar keer vervangen als host van dit dagelijkse praatprogramma op de late avond, net als overigens Wouter Bos en Leontien van Moorsel. Ja, u leest het goed, Boogerd en Van Moorsel! Voor mij is dat opnieuw een teken dat de eerder zo verontwaardigde Hilversumse kliek het zondige wielrennen weer helemaal in de armen gesloten heeft, zeker nu ‘onze jongens’ het onverwachts weer zo goed doen in de Tour. Moet je kijken hoeveel ruimte de inquisiteurs van NRC en De Volkskrant sinds de Pyreneeën weer – en dat zonder een spoor van kritiek en achterdocht - aan de Tour de France wijden. Op tv is het ook ineens weer hosannah en gejubel. Zo vroeg een politicus van de Gristen Unie bij Knevel & Van den Brink aan zijn vroegere erfvijand Antoine Bodar waarom het wielrennen toch zo populair is in Roomsche kringen. Hoewel ik persoonlijk best wel een fan ben van de laconieke media-priester (hij had ooit in zijn seculiere dagen ook een praatprogramma op de treurbuis), bleek uit zijn antwoord dat hij van wielrennen geen jota verstand heeft. Volgens deze immer mild gestemde kenner van het Vaticaanse gekuip & gekonkel lag het vooral aan de toegeeflijke gemoedelijkheid van mensen zoals je die eigenlijk alleen maar kunt aantreffen van onder de Moerdijk tot aan Palermo en de rots van Gibraltar. Het RK deel van Europa, om kort door de bocht te gaan.

 

De biechten geeft absolutie

Dat de wielersport intussen beoefend wordt van de Australische outback via de Chinese Muur tot over de Kaukasische krijtkring naar de Noordkaap en dan tot aan Whistler Mountain is Bodar kennelijk ontgaan. Net als hij niet in de gaten heeft dat het wielrennen zijn bakermat inderdaad in het Rooms-katholieke deel van de wereld heeft staan omdat de biecht – een meesterlijke uitvinding! - daar een centrale plaats inneemt. Zondigen is in die kringen helemaal geen probleem, als je ze maar opbiecht aan een kwezel in een zwarte jurk, waarna een paar Weesgegroetjes en het opsteken van een kaars meer dan genoeg is om na het verlaten van het biechthok met frisse moed opnieuw dezelfde zonden te begaan. Dopen of gedoped worden, het is een uitgelezen Roomse traditie.

 


Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl