Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Poeleke als een hazenwind naar nationale titel

Woensdag 24 juli 2013

Elite men - De kenners langs de kant hoefden er niet lang over na te denken. Op het moment dat Mathieu van der Poel zich in de kopgroep bevond, hoorde je menige wielerliefhebber roepen. Mathieu van der Poel wordt kampioen van Nederland. Je moet het in de praktijk ook nog eens waarmaken en dat deed de in België woonachtige, maar geboren Nederlander ook, en hoe.

Mathieu van der Poel was net voor het ingaan van de laatste ronde meegesprongen met Jordy Keldermans, een gevaarlijke klant, en toonde in de sprint voor een de groet massa, die reeds voor de profs naar Chaam waren gekomen, vervolgens zijn overmacht.

,,Het gaat heel goed, maar zal toch constant attent moeten blijven om je niet te laten verrassen,’’ bleef de koele en nuchtere renner van Enerther-BKCP met beide benen op de grond na de zojuist behaalde nationale titel tijdens het kampioenschap van Nederland in de Acht van Chaam voor junioren. ,,Ik was in het begin al weggesprongen om de zaak los te trekken, maar we zo snel loskwamen had ik niet verwacht. Het brak met nog 100 kilometer te gaan eigenlijk te snel, zaten nog teveel mensen in die niet mee wilden werken. Met nog 25 kilometer te gaan begonnen de demarrages, sprong er telkens eentje weg. We hebben het nog een keer geprobeerd, maar toen Jordy aanging ben ik mee gesprongen. Ik had niet verwacht dat we vooruit zouden blijven, maar eenmaal een gat geslagen, zijn we door gaan draaien. In de laatste paar honderd meter zaten we te goochelen, waarop het uitdraaide in een sprint,’’ aldus de uitleg van Mathieu van der Poel over zijn zegetocht. Alleskunner Mathieu van der Poel, die de genen heeft van opa Raymond Poulidor en zijn vader Adrie, overheerst in de cross en ook op de weg is hij de renner waar ten alle tijden de meeste rekening moet worden gehouden. Volgend seizoen stap de inwoner van Belgisch Kapellen over naar de beloften. ,,Ik hoop me verder te ontwikkelen, zal opnieuw een heel zwaar seizoen gaan worden,’’ weerhoudt de kersverse nationaal kampioen zich van boute uitspraken over zijn prestatiecurve.

Na twee ronden al ontdeden uitredend juniorenkampioen van Nederland Niels Goeree, Cees Bol, Martijn Budding, Jasper Bugter, Mitchell Cornelisse, Marco Doets, Kelvin van den Dool, Patrick van der Duin, Beau Duvigneau, Nino Honig, Fabio Jakobsen, Jordy Keldermans, Koen van de Klundert, Stefan Kreder, Dennis van Leeuwen, Peter Lenderink, André Looij, Ivar Moeliker, Lars Peters, Mathieu van der Poel, Niels Potze, Timo van Reek, Levi Tindal, Eit Visser en Sieben Wouters zich van het peloton. De groep van 25 bleef wonderwel bij elkaar. Na wat pogingen van een groepje met Mitchell Cornelisse, Lars Peters en Beau Duvignaeu en wederom Cornelisse met Martijn Budding en Marco Doets, was het tot anderhalve ronde van de meet Joy Keldermans die de beslissende slag maakte en zo Mathieu van der Poel in het wiel mee kreeg. Van der Poel bleef in de sprint de Rucphense Keldermans de baas. ,,Ik ben altijd maar aan het aanvallen, maar heb nu goed geluisterd naar de tip van mijn schoonvader (Herman Bakker, DR). Hij gaf aan dat ik altijd en overal mag aanvallen, maar hij tipte dat ik me op het NK rustig moest houden. En daar heb ik me aan gehouden. Ik heb gewacht, tot het moment dat ik op ruim één ronde het goede moment vond om te demarreren. Ik keek om en zag Mathieu in mijn wiel, maar dacht dat hij de hele groep weer meenam. Toen dat niet het geval was zijn we met z ’n tweeën doorgereden. Ik kwam voor de sprint als eerste uit de laatste bocht, maar wist dat Mathieu over mij heen zou komen,’’ stelde de student megatronika aan de Hoge School in Breda zich zeer content met de tweede plaats. ,,Met dank aan onze ploegen hebben we het voorin gehouden.’’ Kelvin van den Dool (Jan van Arckel) uit Hoogblokland snelde licht vooruit het peloton naar de derde plaats. ,,Na veel blessurepech, waaronder een sleutelbeenbreuk, zat nu alles mee, is de derde plaats het hoogst haalbare en is dit een goede opsteker voor het verdere seizoen.’’

Uitslag Kampioenschap van Nederland voor junioren in de Acht van Chaam:
1. Mathieu van der Poel (Kapellen, B.), 2. Jordy Keldermans (Rucphen), 3. Kelvin van den Dool (Hoogblokland), 4. Jasper Bugter (Arnhem), 5. André Looij (Wilnis), 6. Stefan Kreder (Zevenhuizen), 7. Fabio Jakobsen (Heukelum), 8. Nino Honigh (Limmen), 9. Martijn Budding (Veenendaal), 10. Patrick van der Duin (Nieuw-Roden).

 Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl