Wiebes wint de 7 Dorpenomloop van Aalburg

Zaterdag 12 mei 2018

Women - Lorena Wiebes heeft haar eerste UCI-zege binnen. De renster van Parkhotel Valkenburg won de 7 Dorpenomloop van Aalburg, een wedstrijd uit de KNWU Topcompetitie.

Jip van den Bos - normaal uitkomend voor Boels-Dolmans maar nu rijdend voor Noord-Holland - werd tweede, Marjolein van 't Geloof (Lotto-Soudal) eindigde als derde.

Tekst: Dan Rolandus

"Ik wist dat je als eerste de laatste bocht moest doorkomen om kans van slagen te hebben, wist ook dat het nog ver was, maar bleef vooruit" analyseerde de renster van Parkhotel Valkenburg haar race. De eerstejaars belofte behaalde in de 110 kilometer lange rit door het Land van Altena met de dorpen Wijk en Aalburg, Genderen, Eethen, Drongelen, Meeuwen, Babyloniënbroek, Veen en weer terug in Wijk en Aalburg na tweede plaatsen in de Omloop van Borsele en de immer sterk bezette Ronde van Lekkerkerk eindelijk haar eerste overwinning van het seizoen binnen. Daarmee versterkte zij haar leidende positie na drie wedstrijden in de stand van de KNWU Topcompetitie. "Het was een chaotische race, dus was het zaak om van voren te zitten." Desondanks kon de renster uit het Groene Hart van Zuid-Holland nog net om een valpartij van een kopgroep van tien ontwijken. Na krap 60 kilometer maakte een groep van tien zich los van het peloton, maar een val maakte van de vlucht een kansloze missie. Vervolgens zochten Anne de Ruiter (Parkhotel Valkenburg), Femke Geeris (Maaslandster/Zuid-Limburg) en Amber van der Hulst (SwaBo Ladies) het avontuur. De drie koploopsters kregen een marge van 35 seconden, waarop het peloton het gevaar onderkende en in gang schoot. Amber van der Hulst probeerde het nog even met een solo, maar het jagende peloton, dat onder regie stond van WaowDeals en de Belgische equipe van Lotto Soudal, raapte de drie leidsters weer op. Na diverse demarrages van onder meer Yara Kastelijn (Waowdeals) en Paulien Koster (NWVGroningen) maakte het peloton zich op voor de sprint. De talentrijke Lorena Wiebes rekende vervolgens af met Jip van den Bos en Marjolein van ’t Geloof. "Het gaat lekker, maar ik kijk van wedstrijd naar wedstrijd. Ik hoop wel dat we met onze ploeg op het NK in Brabant kunnen meedoen voor het podium. We zullen het moeten opnemen tegen de UCI-teams, maar gelet op de grote groep die we bij Parkhotel Valkenburg hebben, met daarin ook nog een rappe Belle de Gast, willen we zolang mogelijk meedoen voor de prijzen" aldus Lorena Wiebes.

Marianne Vos in andere rol

Marianne Vos, die liefst acht van de twaalf edities in eigen dorp wist te winnen, is herstellende van een sleutelbeenbreuk, die zij enkele weken geleden opliep tijdens de voorlaatste afdaling (Roche-Aux-Faucons) in de WorldTour-wedstrijd Luik-Bastenaken-Luik. "Het gaat heel goed, was na de operatie alweer mobiel, zat in dezelfde week zonder pijn weer op de fiets en ben nu twee weken in training, waardoor ik qua conditie nauwelijks heb moeten inleveren" gaf de veelvuldig Olympisch- en wereldkampioene aan geen risico te willen nemen. "Het doet wel pijn dat ik er in mijn eigen woonplaats niet bij kan zijn, maar het koersrisico was nog te groot. We gaan maandag met de ploeg voor drie weken op trainingskamp naar de Sierra Nevada in Spanje en hoop er in juni weer te staan in de Ronde van Engeland en vervolgens het NK en de Giro Rosa." De Europees kampioene op de weg, die vanwege een zelfde sleutelbeenbreuk ook in 2012 verstek moest laten gaan, was echter wel de hele dag aanwezig op het wielerfestival om tijdens de koersen van de MVC de diverse afwachtingswedstrijden van de jeugd en andere activiteiten bij te wonen. "Je voelt je op zo’n dag meer betrokken bij het evenement, ontmoet mensen op het terras, die de wielersport ook een warm hart toedragen." Marianne Vos loste ook diverse startschoten, zoals in het ochtendprogramma met onder meer de Marianne Vos Classic Toertocht met een kleine 250 deelnemers, de 26 handbikers voor hun race en het Wounded Warriors Cycling Team (een aangepaste groep van veteranen en mensen die allen direct of indirect met psychisch gewonden te maken hebben), dat in voorbereiding is met hun race naar de Kaap. ‘De opbrengst van “In Het Wiel Van” gaat naar de Wounded Warriors. Het wielerfestival is met talrijke vrijwilligers en de fantastische steun van ondernemers uit alle dorpen uitgegroeid tot een groots evenement. En daar mag de hele organisatie trots op zijn’, aldus Marianne Vos.

Stand KNWU Topcompetitie-klassement: 1. Lorena Wiebes (Parkhotel Valkenburg).

 

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl