Spapen en Swinkels winnen Marianne Vos Classic

Zaterdag 12 mei 2018

Women - Nina Spapen en Silvie Swinkels hebben de Marianne Vos Classic gewonnen.

De rensters uit het Brabantse Rijen heeft haar tweede seizoenzege te pakken door in de massasprint van de Marianne Vos Classic voor nieuweling-meisjes met een machtige sprint achtereenvolgens Daniek Hengeveld en Puck Pieterse achter zich te laten. Daniek Hengeveld nam de gele leiderstrui van het Healthy Ageing Tour-klassement over van Sofie van Rooijen.

 "Alstublieft ma, voor Moederdag’, overhandigde Nina Spapen de winnaarsbloemen aan haar moeder. ‘Alles bleef bij elkaar tot we (Daniek Hengeveld en Puck Pieterse, DR) in de finale nog van de groep probeerden weg te rijden. Gloria van Mechelen trok voor de laatste bocht de sprint aan, maar toen zijn haar benen stil hield, ben ik er meteen overheen gegaan. Het was nog ver, maar desondanks wilde ik het risico niet nemen dat er nog iemand over mij heen zou komen.’ De tweedejaars nieuwelinge van TWC Pijnenburg zegevierde eerder in het seizoen in het Belgische Aerendonk. ‘Ik wil op de weg zo goed mogelijk voor de dag komen’, aldus de derdejaars MAVO-studente aan het Effent in Oosterhout.

Daniek Hengeveld was verguld met haar tweede plaats en de daaraan gekoppelde gele leiderstrui. De Nootdorpse behaalde in de derde wedstrijd van het HAT-klassement een tweede plaats achter Nina Spapen. ‘Ik zat door wat duw- en trekwerk aanvankelijk te ver van achter, maar na de laatste bocht ben ik toch goed naar voren geschoven, maar kon niet meer over Nina heenkomen.’ De tweedejaars nieuwelinge van Westland Wil Vooruit, die wordt begeleid door Marcel van Alphen (ploegleider) en Frank van der Meer (trainer), grossiert dit seizoen in podiumplaatsen, onder welke de overwinning in de Omloop door het Land van Kleine Hein en de tweede plaats in de Hendriks Trofee. ‘In de Ronde van Strijen zat ik in de eerste groep achter een valpartij waardoor ik tiende werd, maar in Kleine Hein pakte ik de punten. In de derde wedstrijd in Wijk en Aalburg moest ik voor het klassement vooral letten op Senne Knaven, die ook hoog stond in het klassement.’ De vierdejaars studente aan het Stanislas College in Pijnacker hoopt de leiderstrui in de Dorpenomloop in Assen te verdedigen. ‘Ik zit nu vlak voor mijn examen, dus wordt het twee weken trainen om in Assen goed voor de dag te komen.’

Sylvie Swinkels uit het Brabantse Handel soleerde evenals in de rit van Terneuzen naar Koewacht in de Wim Hendriks Trofee voor junior-vrouwen ook in Marianne Vos Classic. De renster uit het APB Junior Women Development Team Supported by Team Sky sloeg in de laatste ronde haar slag met een ferme demarrage en liet vervolgens Eva Bijwaard uit Hillegom en de Zwolse Ilse Grit ver achter zich. Cathalijne Hoolwerf verdedigde haar gele trui in het Healthy Ageing Tour-klassement op plaats vier met verve.

"Ik zag het bord één kilometer en vond op dat bochtige stukje parcours met mijn crosservaring het moment om weg te springen en heb het net als in Zeeland tot aan de meet volgehouden’, analyseerde Sylvie Swinkels haar weg in de 69 kilometer lange rit, meetellend voor het HAT-klassement, door het Land van Altena haar tweede seizoen zege. De koers ontbrandde pas in de laatste tien kilometer, toen de equipe van ploegleider Kelvin Dekker met Rozemarijn Ammerlaan, Cathalijne Hoolwerf, Britt Knaven, Sylvie Swinkels, Rosalie van der Wolf en Ingrit Verhoeff zich volledig in de strijd wierp. ‘We hadden in de voorbespreking met elkaar afgesproken om weg te rijden, maar er stond te weinig wind. We hebben in de laatste tien kilometer om en om aangevallen, de koers hard gemaakt. We hebben als team heel goed gereden, gedomineerd, zoals we dat ook in de voorgaande wedstrijden hebben gedaan.’ De eerstejaars sportstudente aan de HBO in Eindhoven liet weten met de ploeg in alle koersen te gaan voor de overwinning. ‘Het NK-weg en het NK-tijdrijden zijn heel belangrijk en ik houd verder van de klimkoersen zoals in Berg en Terblijt en Ulestraten. Daarnaast hoop ik geselecteerd te worden voor het EK in Tsjechië en het WK in Innsbruck’, aldus Sylvie Swinkels.

Ploeggenote Cathalijne Hoolwerf was content over haar race. ‘We winnen de koers en ik behoud de leiderstrui, mooi toch? We wilden de koers hard maken, hebben dat ook gedaan, maar er was nauwelijks wind. We zijn in de laatste kilometers om en om gedemarreerd. Sylvie (Swinkels, DR) reed in de laatste kilometer weg waarop ik naar de buitenkant wegdraaide om zo het gat voor haar groter te maken.’ De Eemdijkse, die zegevierde in de Omloop door het Land van Kleine Hein en evenals haar ploeggenoten tot op heden een mooi palmares kan overleggen, hoopt geselecteerd te worden voor zowel het EK als het WK. ‘Dit hoop ik stellig en voor wat betreft het NK in Bergen op Zoom moeten we als ploeg weer gaan voor de overwinning. Wie het dan wordt maakt niet uit. Voorlopig ligt mijn focus op het eindexamen’, besloot de VWO studente aan het Griftland College in Soest.

Uitslag Marianne Vos Classic voor junior-vrouwen in Wijk en Aalburg: 1. Sylvie Swinkels (Handel), 2. Eva Bijwaard (Hillegom), 3. Ilse Grit (Zwolle), 4. Cathalijne Hoolwerf (Eemdijk), 5. Eline van Rooijen (Woerden), 6. Lonneke Uneken (Veendam), 7. Lieke Nooijen (Coevorden), 8. Maike van der Duin (Assen), 9. Gaby Gieskens (Den Haag), 10. Pien Limpens (Obbicht). Stand Healthy Ageing Tour-klassement na drie wedstrijden: 1. Cathalijne Hoolwerf (Eemdijk).

Uitslag Marianne Vos Classic voor nieuweling-meisjes in Wijk en Aalburg: 1. Nina Spapen (Rijen), 2. Daniek Hengeveld (Nootdorp), 3. Puck Pieterse (Amersfoort), 4. Denice Keesman (Velserbroek), 5. Lisa van Helvoirt (Erp), 6. Cecilia van Zuthem (Zwolle), 7. Gloria van Mechelen (Vilnius), 8. Elise Uijen (Herpen), 9. Anoek Kuijpers (Gilze), 10. Senne Knaven (Strijbeek). Stand Healthy Ageing Tour-klassement: 1. Daniek Hengeveld (Nootdorp).

Foto: © SportfotoEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl