Van der Breggen is blij met vorm bij rentree

Vrijdag 18 mei 2018

Women - Voor Anna van der Breggen was de eendagswedstrijd Durango-Durango haar eerste wedstrijd sinds ze in april Luik-Bastenaken-Luik won. Ook nu was ze direct weer de sterkste. "Natuurlijk is het fijn om te merken dat de vorm direct weer goed is."

Na enkele weken rust gehouden te hebben, pakte de renster van Boels-Dolmans de draad weer op in het Baskenland. "In de eerste trainingen na een pauze voel je soms - wanneer je jezelf echt test - dat je nog niet  helemaal in wedstrijdvorm bent en soms gebeurt dat ook in een eerste koers, maar eigenlijk voelden de benen direct goed aan op de eerste klimmen. Die geven dan toch een indicatie van wat je kan verwachten. Het plan was om op de slotklim aan te vallen, na een korte afdaling volgde een tweede deel in die beklimming die steil was. Daar trok ik door en toen kon er niemand reageren. Ja natuurlijk blijft dat bijzonder dat er dan niemand kan volgen. Ik voel me bergop ook sterker dan vorig jaar en dat is prettig."

Na haar aanval, was haar plan simpel: zo hard mogelijk naar de streep rijden in Durango. "We rijden zonder communicatie in een wedstrijd als deze, dus ik had geen idee wie er achter me zat en hoe groot die kloof zat. Wel zat er de hele tijd een auto achter me van de organisatie en je weet dat zoiets een goed teken is wat je voorsprong betreft. Of het voor anderen spannender was? Voor mij was het misschien ook wel spannend, maar dat wist ik alleen niet."

De Emakumeen Bira is de komende dagen haar grote doel. "Natuurlijk wil je zo'n ronde graag winnen, dat zullen meer teams willen die hier naar toe gekomen zijn. Maar er zit een lange tijdrit in, waar grote verschillen gemaakt kunnen worden, die dag moet je echt heel goed zijn om mee te blijven doen. Maar verder is het ook altijd uitkijken in deze ronde, je kunt niet verslappen. Een keer te ver van achteren zitten, wordt zo afgestraft, want dan kunnen ze voor je zo weg rijden. Het is zeker geen voorspelbare koers en het wordt nog een klus om deze wedstrijd te winnen. Ik vind het bovenal leuk om hier weer te koersen. De parcoursen zijn mooi met veel beklimmingen die vaak niet heel steil zijn, de wegen zijn goed en de omgeving - ondanks dat het vaak regenachtig of bewolkt is - heel mooi. Ik had de wedstrijd een paar jaar overgeslagen, maar ben blij dat ik hier weer rijd, ik wil er altijd voor waken om de seizoenen te veel op elkaar te laten lijken."

Eén ding blijft onveranderd: de Giro Rosa is nog steeds geen groot doel voor Van der Breggen. "Dat is niet veranderd nee. Mensen kunnen het gek vinden, maar ik vind er niet dé uitdaging meer in als in andere jaren. Ik heb deze ronde twee keer gewonnen en dat betekent dat ik niet met dezelfde motivatie aan de start zal staan. Daarom is het een optie om de ronde over te slaan of deze in dienst te rijden van een ander. Maar bij het laatste mag je jezelf afvragen of het verschil dan zo groot is met het rijden als kopvrouw. De Giro is een zware koers en ik zou graag met wat meer frisheid naar het einde van het seizoen toewerken. Het WK in Oostenrijk biedt een parcours dat me meer ligt dan de vorige jaren, het zou fijn zijn als ik daar in topvorm kan presteren. En misschien dan zonder Giro Rosa in de benen. Maar ik kijk nog niet naar alternatieven, want we zijn er gewoon nog niet helemaal uit."

Foto: © Sportfoto

 


Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl