Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Rick Ottema sprint naar zege in de Ronde van Limburg

Zondag 03 juni 2018

Elite men - Rick Ottema heeft de 68-ste editie van de Ronde van Limburg voor elite/beloften op zijn naam geschreven. De bijna 26-jarige coureur uit het succesvolle Alecto Cycling Team verwees in de topcompetitieklassieker, na het zien van de fotofinish, achtereenvolgens Kelvin van den Dool (Vlasman CT) en Piotr Havik (BEAT CC) naar respectievelijk de tweede en derde plaats. Peter Schulting (Destil/Parkhotel Valkenburg) bleef hangen tussen de kopgroep en het peloton en stelde zich tevreden met de vierde plaats.

Tekst: Dan Rolandus

Na ruim zestig kilometer vooruit te zijn gebleven, begon na de afzink van de Adsteeg het spel. De demarrage van Kelvin van den Dool uit Hoogblokland, die eerder in Limburg de Ton Dolmans Trofee al op zijn naam had geschreven, werd gecounterd door Rick Ottema, die vervolgens ook weer in het wiel sprong van vluchter Piotr Havik. Ottema demarreerde vervolgens uit het wiel van Kelvin van den Dool naar zijn eerste klassieke overwinning in de Topcompetitie en nam vervolgens meteen de leiderstrui over van Jaap Kooijman (Vlasman). "Ik heb nooit eerder een klassieker in de Topcompetitie gewonnen, heb alle ereplaatsen gezien, maar vandaag was het eindelijk raak’, de kers op de taart’" kon Rick Ottema zijn geluk niet op. "Het was overigens een afwachtende, maar heel zware klimkoers. We hadden het redelijk onder controle, maar toen die dertien man een riante voorsprong kregen, had ik geen vertrouwen meer hen nog terug te zien. Plotseling kregen we hen met nog zo’n zestig kilometer te gaan toch weer in zicht, zag ik plotseling mijn ploeggenoot Marco (Doets, DR) voor me rijden en zat alleen Adriaan Janssen nog voorop. Terwijl Piotr Havik en Kelvin van de Dool al weg waren, ben ik aan de voet van de Snijdersberg vanaf plaats veertig naar boven gestoven en kwam als tweede boven waarop ik erop en erover ging en met Kelvin en Piotr meteen een gat heb geslagen. Kelvin reed niet mee, moest de belangen van de leiderstrui van Jaap Kooijman verdedigen, dus zijn Piotr en ik kop over kop doorgereden. Natuurlijk was Kelvin een blok aan het been, maar ik kon hem wel begrijpen. Adriaan Janssen zat na zijn vlucht ook kapot, daar hadden we ook niets aan. Ik wist natuurlijk ook dat ik goede zaken zou kunnen doen voor de leiderstrui, maar in de finale wil je ook rijden voor de overwinning. Ik counterde eerst een demarrage van Kelvin en vloog vervolgens op het wiel van de door gedemarreerde Piotr. Op tien kilometer van de streep zat ik nog te sterven, maar met een voorsprong van anderhalve minuut pakte ik toch mijn herstel, kwam er doorheen en voelde me goed voor het eindschot. Ik gokte eigenlijk op Piotr, hij is een killer, maar toen Kelvin aanging, sprong ik op honderd meter in zijn wiel en heb hem vervolgens met een jump verslagen" aldus analyseerde Rick Ottema zijn race.

Bolletjesleider stapt af

Na een halfuur koers sloegen Stephan Bakker (Monkey Town) en Teun Mouris (WPGAmsterdam), gevolgd door achtereenvolgens Timo de Jong (Destil-Parkhotel Valkenburg), Vincent Hoppezak (Delta Cycling Rotterdam), Nahome Desale (BEAT CC), Gert-Jan Bosman (VolkerWessels-Merckx) en Harry Sweering (WV West-Frisia) in de 179 kilometer lange rit door het heuvelachtig Zuid-Limburg een gaatje van 20 seconden. Peter Schulting (Destil-Parkhotel Valkenburg) won op de Gulpenerberg de eerste bergsprint door onder andere Rick Ottema (Alecto CT) naar het tweede plan te verwijzen. Bas Tietema (BEAT CC), de drager van de bolletjestrui, stapte voorbij Slenaken af. Het peloton worstelde zich onder warme omstandigheden al slingerend door het fraaie, heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg. Nadat Daniel Gebru op de Cauberg de bergsprint won, formeerde zich stilaan een kopgroep van dertien man met Marco Doets (Alecto), Adriaan Janssen (Delta Cycling Rotterdam), Rick van Breda (Monkey Town), Joost van der Burg, Bas Ottenvanger (beiden Vlasman), Daniel Abraham Gebru, Nahom Desale (beiden BEAT CC), Rens te Stroet, Gijs Leemreize (beiden Sensa-Kanjers voor Kanjers), Wouter Been (West-Frisia), Yentl Ruijmgaard (WPGAmsterdam), Pieter van Oirschot (TWC Het Snelle Wiel) en Giel Meesen (TWC Maaslandster). De leiders namen een voorsprong van maximaal een kleine drie minuten. Paralympisch kampioen Daniel Gebru greep op de Maasberg andermaal de bergsprint en herhaalde dat bij de eerste doorkomst op de Adsteeg. Nadat Gebru even vooruit had gereden, ging Adriaan Janssen er vervolgens op en erover. De hardrijder zag zijn voorsprong oplopen naar maximaal anderhalve minuut. De tweede bergsprint op de Maasberg en vervolgens de Adsteeg werd een prooi voor Adriaan Janssen. Doch de koploper uit Diepenveen zag zijn voorsprong zienderogen slinken en vervolgens Rick Ottema (Alecto CT), Kelvin van den Dool (Vlasman) en Piotr Havik (BEAT CC) over zich heenkomen. Terwijl de uitgebluste coureur van Delta Cycling Rotterdam moest afhaken, nam het drietal de benen.

Finale

Rick Ottema, Kelvin van den Dool en Piotr Havik ondervonden nog wel enige druk van achteren, maar de voorsprong bleek ondanks de tegenspartelende Peter Schulting (Monkey Town) van 1.30 voldoende om met een gerust hart de laatste vijf kilometer in te gaan. De bergsprint op de Adsteeg was nog voor Piotr Havik, maar in de eindsprint moest de coureur uit Ammerstol het afleggen tegen achtereenvolgens Rick Ottema en Kelvin van den Dool. "Ik rijd evenals de andere mannen van de ploeg het hele seizoen al goed’, glunderde de winnaar van oor tot oor. "We hadden vorig jaar met vaste waarden als een Robbert de Greef (nu Roompot-Nederlandse Loterij, DR) en Arvid de Kleijn (nu Metec-TKH, DR) een uitgebalanceerd team. Robbert was de man van de leiderstrui in de Topcompetitie en Arvid in de sprint de afmaker. We gaan als ploeg nu onbevangen de koers in, gokken niet op een sprint of iets dergelijks. Dat geeft meer motivatie in het team met als eindresultaat een individuele winnaar. Iedereen kan winnen, dat is fantastisch."

Prof

Rick Ottema heeft de moed om prof te worden nog niet opgegeven."‘Ik heb drie jaar bij Cyclingteam De Rijke-Shanks gereden en vervolgens nog twee jaar in België’, gaat de Groninger, die als parttimer ook werkzaam is bij Belga Fietsen in Groningen’, verder. "We reden bij Veranclassic-Doltcini en een jaar later bij Colba-Superano Ham met onder meer de 4-Daagse van Duinkerken en de Ronde van België een supermooi programma, maar de eerste ploeg hield op te bestaan en in mijn tweede jaar wilde ik terug naar Nederland. Ik kwam in contact met Piet Rooijakkers van Baby-Dump. Zij hadden mij in het vizier. Zij wisten dat ik hard kon rijden. Na twee weken is het beklonken. Het verschil in koersen is ook groot. Zo rijden ze in België puur voor eigen succes, terwijl je bij Alecto vanuit een collectieve basis ook individueel succes kan boeken." De nu nog 25-jarige Groninger hoopt nog altijd op een aanbod van een profformatie. "Ik ben natuurlijk wel realist, want ik zat er drie jaar heel dichtbij. Maar nu ben ik twee stappen verder’, wijst Ottema naar onder meer de zesde plaats in de Ronde van Drenthe (‘dat was voor mij de doorbraak dat ik ook een UCI 1.HC-koers aankan’), de overwinningen in de Ronde van Groningen en de Ronde van Limburg. ‘Met de Oranjetrui om mijn schouders is de Topcompetitie nu het hoofddoel en natuurlijk ook de komende UCI-wedstrijden, zoals de rittenkoersen in Denemarken, vervolgens het NK en de Slag om Norg.’

Uitslag 68e Ronde van Limburg voor elite/beloften: 1. Rick Ottema (Muntendam, Alecto CT), 2. Kelvin van den Dool (Hoogblokland, Vlasman CT, 3. Piotr Havik (Ammerstol, BEAT CC), 4. Peter Schulting (Lemele, Monkey Town), 5. Hartthijs de Vries (Kollum, NWVGroningen), 6. Luuc Bugter (Arnhem, Delta Cycling Rotterdam), 7. Sjoerd Bax (Almkerk, Delta Cycling Rotterdam), 8. Bas van der Kooij (Maassluis, Alecto CT), 9. Jaap Kooijman (Maastricht, Vlasman), 10. Jason van Dalen (’s-Gravenzande, Delta Cycling Rotterdam).  

Foto: © Sportfoto

 


Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl