Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Roy Schriemer: Vrouwenkalender moet balans vinden

Dinsdag 06 augustus 2013

Blog - De Tour de France voor vrouwen werd ooit tegelijk met de manneneditie verreden. Ik kan me een vakantie in Frankrijk herinneren – héél lang geleden - waarin de Nederlandse vrouwenploeg geduldig aan landgenoten op reis uitlegde wanneer de mannen langs zouden komen die middag. Beetje gênant wel, maar de dames besloten zich niet te druk te maken over deze vorm van onderwaardering.

Marianne Vos, Emma Pooley en een aantal anderen willen nu de Tour voor vrouwen terug en bij voorkeur voor de mannenwedstrijd uit. Veel publiek, meer aandacht van de media en meer waardering zijn belangrijke voordelen van het op dezelfde dag verrijden van La Grande Boucle voor mannen en vrouwen. En als het niet tegelijk kan – zoals in de Giro het geval is – dan in ieder geval maar een wedstrijd organiseren met de naam Tour de France erop geplakt. Meer aandacht is dan gegarandeerd.

Na de Waalse Pijl, de Ronde van Vlaanderen en de Giro Donne voor vrouwen staan er meer grote wedstrijden op de wensenlijst van het vrouwenpeloton. Parijs-Roubaix bijvoorbeeld, onze eigen Amstel Gold Race (waar men na twee edities ooit de handdoek in de ring wierp) en waarom niet de Eneco Tour? Feit is dat bij het grote publiek en bij de pers een wedstrijd met een naam als de Ronde van Vlaanderen of de Giro meer indruk maakt dan de Thüringen Rundfahrt , de Energiewacht Tour of de Boels Hills Classic.

Anderzijds moeten we die trouwe organisatoren niet vergeten die er al jaren voor zorgen dat er wedstrijden voor vrouwen verreden kunnen worden. In Nederland komen er nog jaarlijks wedstrijden bij, maar organisatoren van de Boels Rental Holland Ladies Tour, de Omloop van Borsele en de Noordwijk Classic liepen al jaren voor de muziek uit met hun wedstrijden. Laten we bij het (terechte) streven naar meer waardering via vrouwenversies van mannenwedstrijden deze trouwe organisatoren niet vergeten. De Tour mag niet ten koste gaan van de Thüringen Rundfahrt, een Eneco Tour niet ten koste van de Ladies Tour, Parijs-Roubaix niet ten koste van de Ronde van Drenthe. Laat deze wedstrijden juist mee profiteren door naast de Amstel Gold Race, de Tour de France en de Giro naam te maken op een vrouwenkalender die steeds meer aanzien krijgt. Dat zou een terechte beloning zijn voor hun nog immer moeizame zoektocht naar geld en waardering in de schaduw van de mannenkoersen. (Roy Schriemer)Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl