Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

'Hadden Mollema graag in Eneco Tour gehad'

Woensdag 07 augustus 2013

Elite men - Koersdirecteur Rob Discart betreurt de afwezigheid van Bauke Mollema in de Eneco Tour. De Nederlandse publiekstrekker had niet misstaan op het affiche, laat Discart weten. De wedstrijdbaas zei dat woensdag tijdens de persconferentie in het Rotterdamse kantoor van de hoofdsponsor.

Tekst: Edo Sturm Foto: © Sportfoto

Mollema is een gewilde coureur sinds zijn opvallende prestatie in de Ronde van Frankrijk. De kopman van Belkin eindigde zesde in het algemeen klassement. De ploegleiding en Mollema zagen de Eneco Tour echter niet in de planning van de renner passen, tot verdriet van Discart. Coureurs met het de statuur van Mollema horen eigenlijk de grootste meerdaagse koers op vaderlandse bodem te rijden, meent hij. "Ik hoop dat Mollema en ook Robert Gesink nog een keer in de Eneco Tour zijn te bewonderen."

Komst Wiggins opsteker

En toch, onder de absolute top is een groeiende belangstelling merkbaar voor de rittenwedstrijd in de Benelux, zegt Discart. Vorig jaar gebruikte tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador de Eneco Tour om aan zijn wedstrijdritme te werken na diens dopingschorsing. Bradley Wiggins is deze keer de grote naam die in de schoot valt van de organisatie.Voor Discart is het presentie van Wiggins het resultaat van een goede organisatie en vooral hard lobbyen. "Onze reputatie is de loop der tijd merkbaar gegroeid. Alle inspanningen op dat gebied blijken lonend. De ploegen zien op hun beurt bijvoorbeeld dat de Eneco Tour een behoorlijk grote mediareturn oplevert. Al die zaken, tot aan het onderbrengen van de ploegen in viersterrenhotels, doen renners als Wiggins besluiten hier te starten."

Nederlandse etappes moeizaam

De zon schijnt voor de Eneco Tour. Maar daarmee is niet gezegd dat de koersdirectie een zorgeloze voorbereiding kende. De speurtocht naar geschikte start- en finishplaatsen in met name Nederland verliep moeizaam. Discart stuitte bij een aantal gemeenten op gesloten deuren. "Er is op bestuurlijk niveau minder bereidheid tot het ontplooien van grote evenementen vanwege bezuinigingen. Je ziet dat zelfde verhaal nu ook langzaam in België. Dat baart ons zorgen voor de nabije toekomst." De dilemma voor de organisatie is een zo attractief en evenwichtige mogelijke koers bieden: vlakke etappes afgewisseld met heuvels. In de Benelux eindig je dan onvermijdelijk in Zuid-Limburg en de Ardennen, de Vlaamse meegerekend. Discart wil niet spreken van "wielermoeheid" in voorgenoemde regio's maar een vanzelfsprekendheid is de Eneco Tour er niet. Er is geen binding met het achterland zoals Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Vlaanderen of de Amstel Gold Race.

Nieuwe partners

De financiële gaten worden dit jaar opgevuld door enkele nieuwe commerciële partners. Dat mag een verrassing heten gezien de economische malaise. Discart wijt hun bereidwilligheid met name aan de uitstraling van de Eneco Tour. "Wij zijn in de Benelux niet alleen een van de grootste sportactiviteiten, maar ook een heel betrouwbare. Dat maakt het verschil."

 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl