Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Vos wil organisatoren topkoersen mannen overtuigen

Donderdag 08 augustus 2013

Women - Marianne Vos gaat over twee weken opnieuw om tafel met de UCI om in een speciale vrouwencommissie te praten over het stimuleren van het wielrennen voor vrouwen. Dan komt ook opnieuw de Tour voor vrouwen ter sprake.

Vos hoopt dit jaar ook opnieuw aan te schuiven bij Tour-organisator ASO om – ondanks een eerste negatieve reactie – verder te spreken over een vrouweneditie van de Ronde van Frankrijk. “Ik snap best dat het problemen geeft om een vrouwentour in te passen in het programma, maar we willen graag meedenken en oplossingen aandragen. Zo hoeft er van mij niet direct een Tour de France te staan van drie weken en hoeven wij ook niet de hele raceafstand af te leggen. Op die manier is het wellicht toch mogelijk om de twee categorieën te combineren.” Want het blijft een voorkeur hebben om de Tour voor vrouwen niet apart maar gelijktijdig met de mannenversie te rijden. “Dan heb je de aandacht van het publiek en de media. Anders word je toch snel een soort opwarmertje  voor de manneneditie – als je vooraf rijdt – of komen wij nog een keer in actie als de aandacht al lang is weggeëbd.”

Geen verplichting

Vos zou in de toekomst graag zien dat  de meeste mannenwedstrijden uit de WorldTour kiezen voor een vrouwenversie ernaast, zoals bijvoorbeeld de Ronde van Vlaanderen en de Waalse Pijl doen. En daar dan eventueel ook een verdere professionalisering van topploegen voor vrouwen aan koppelen. “Maar ook dat zal stapje voor stapje moeten plaats vinden. Ik ben er geen voorstander van om een vrouwenwedstrijd van bovenaf op te laten leggen door de UCI, want dan gaan organisatoren ons als verplicht nummer zien. Het is de bedoeling om samen met de internationale wielerbond wedstrijden te stimuleren ook voor vrouwen te organiseren en dan te laten zien dat dit een verrijking is voor beide partijen.”

Amstel Gold Race

Eén van de wedstrijden die Vos hoopt te overtuigen is de Amstel Gold Race, ze sprak er al enige keren over met organisator Leo van Vliet. “Die organiseerde ooit twee keer een vrouweneditie, maar neemt het peloton nog steeds kwalijk dat er zo langzaam gereden werd dat zijn tijdschema in de problemen dreigde te komen. Ondertussen is er veel veranderd in het vrouwenwielrennen, we kunnen aantonen dat we sneller rijden tegenwoordig. De sport is al professioneler geworden. Dus ik hoop dat men dit ooit wil heroverwegen.” 

Foto: © Sportfoto Een plaatje uit de Giro voor vrouwen



Eerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl