Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Belkin verdiende het best in Eneco Tour

Dinsdag 20 augustus 2013

Elite men - Op 12 augustus ging de negende editie van de Eneco Tour van start, een week later, finishten de renners in Geraardsbergen. Er stonden drie Nederlandse ploegen aan de start in Koksijde: Vacansoleil-DCM, Team Argos-Shimano en tot slot Belkin Pro Cycling met titelverdediger Lars Boom. Thomas Mulder maakte voor ons de balans op. Daarbij keek hij niet puur naar de prestaties van de teams, maar wel naar wat het hen opleverde.

Tekst: Thomas Mulder; Foto: Sportfoto/George Deswijzen

Vacansoleil-DCM

Lieuwe Westra was de aangewezen persoon voor een goede eindklassering in de Eneco Tour. Met de gebroeders Van Poppel had de Nederlandse equipe ook voldoende troefkaarten in de massasprints. Ook Nederlands kampioen Hoogerland en ex-Nederlands kampioen Ligthart waren neergestreken in België.

Hoewel de eerste twee etappes uitmondde in sprints kwamen de mannen van Vacansoleil er niet aan te pas. Pas in de derde etappe liet Boy van Poppel iets van zich zien. Hij eindigde 13e en dat leverde de formatie de eerste centen op: €100,- euro om precies te zijn.

In de race tegen de klok liet Westra zich ook van voren zien. De tijdrijder eindigde als achtste. De dag erna meldde de Fries zich wederom voorin, hij kwam als zevende over de streep. In die twee dagen verdiende Westra €500,- euro voor Vacansoleil en zette een solide basis voor een goede eindklassering.

Helaas moest Westra opgeven tijdens de laatste etappen. Het was uiteindelijk Hoogerland die de beste eindklassering op zijn naam mocht schrijven; hij werd zestiende en verdiende daarmee €500,- euro. Het totaal bedrag aan prijzen en premies bestaat uiteindelijk dan uit een schamele €1.100,- euro.
Grootverdiener(s): Lieuwe Westra en Johnny Hoogerland (€500,-).

Team Argos-Shimano
Op oorlogssterkte verscheen Argos-Shimano aan de start. De Argos trein, die in de Tour de France grote successen boekte, bleef intact. Daarnaast nam het team ook Dumoulin mee naar België. Het 22-jarige talent verkeert in goede vorm en wellicht zit er een goed klassement in.

Ook hier geen goede start. Kittel blijkt niet fit te zijn en zal later (in de vijfde etappe) ook afstappen. In de derde etappe, de rit naar Schouwen-Duiveland vinden we op de elfde plek Tom Veelers. In de vierde rit is het John Degenkolb die een top twintig klassering behaald, hij wordt dertiende. Er wordt in die twee dagen slechts €200,- euro verdiend.

Pas in de tijdrit in Sittard-Geleen laat Argos-Shimano zich echt zien. Tom Dumoulin eindigt tweede in de tijdrit. Daarmee verdient hij €2.000,- euro. In de zesde etappe zit de jonge renner wederom voorin. Hij eindigt vierde en pakt daarmee de leiderstrui, wat hem in totaal €1000,- euro oplevert.

Met Dumoulin in de leiderstrui gaat Argos-Shimano van start in de laatste etappe. Dumoulin eindigt de etappe als achtste en verliest op de laatste dag de koppositie in het algemeen klassement. Toch levert de tweede plek  Argos-Shimano €5.500,- euro op. Het totaalbedrag aan premies komt zo uit op €8.900,- euro.
Grootverdiener: Tom Dumoulin (€8.700,-).

Belkin Pro Cycling
Belkin heeft met Lars Boom de gedoodverfde favoriet in de gelederen. De winnaar van vorig jaar wordt bijgestaan door Wilco Kelderman, degene die zich al meerdere malen voorin heeft laten zien dit jaar. Bos en Renshaw moeten voor een etappe overwinning gaan in de massasprints.

Het begint direct goed. In de eerste etappe pakt Renshaw direct de overwinning (€4000,-), de leiderstrui (€500,-) en de puntentrui (€400,-). Lars Boom pakt het laatste beetje prijzengeld van de dag mee door zijn twintigste plek. In de tweede etappe zitten er wederom twee Belkin renners bij de beste twintig. Boom en Kelderman rapen samen €300,- euro op.

Lars Boom is los. In de derde, vierde en slotetappe pakt de man uit Vlijmen een derde plek. Dit levert Belkin drie keer €1000,- euro op. Tussendoor pakt hij ook twee keer de premie voor het dagklassement. In de zesde etappe verloor Boom veel tijd waardoor hij geen kans meer maakte op het prolongeren van zijn titel.

In het eindklassement vinden we twee renners van Belkin terug. Op de zevende plek staat Wilco Kelderman en vier plaatsen daaronder zien we de naam van Lars Boom terug. Samen zorgen ze voor €2.600,- euro aan prijzengeld. Ook werd Boom winnaar van het puntenklassement, wat €1.250,- euro oplevert. Daarmee wordt het totaalbedrag vastgesteld op €13.850,- euro.
Grootverdiener: Lars Boom (€6.750,-). 

 



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl