Kijk ook eens op

Volg onsRoglic blijft ook ploeggenoten verbazen

Vrijdag 10 mei 2019

Elite men - Primoz Roglic start zaterdag als topfavoriet in de 102de Giro d’Italia. De Sloveen heeft iedereen versteld doen staan met zijn prestatiedrang, maar nog meer door de resultaten van de voorbije maanden. Niet in het minst de ploegmakkers met wie hij aan het Italiaanse avontuur begint.

Tekst: Léon de Kort

De wenkbrauwen fronsend had Paul Martens, zo meteen samen met Jos van Emden wegkapitein in de Giro-formatie van Jumbo-Visma, gekeken hoe zijn kopman ook in de Ronde van Romandië weer naar de eindzege snelde. Hij kende de afspraak die er eigenlijk was gemaakt tussen ploegleiding en renner, om niet voluit te gaan voor de winst. "Maar ja, was hij thuis gebleven, dan had hij moeten trainen. En nu pakte hij Romandië even mee. Ik weet niet of de stress van zo’n koers en de intensiteit er bij Primoz in hakken. Ik zou het zo niet kunnen. Primoz zei echter: ‘Het was niet zo koud in Romandië, alles was prima georganiseerd en het was leuk. Hij ervoer het niet als een belasting, in die zin is het bijzonder hoe hij de zaken benadert.”

Tijdens de hoogtestage van de bijna-volledige ploeg in Sierra Nevada werd er globaal over rolverdelingen gesproken, zo zegt Koen Bouwman. "Iedereen heeft zijn eigen taken, maar in de koers moet je altijd zien hoe dat loopt. Je kunt een mooi plan verzinnen, je moet wel de benen ervoor hebben. Elke dag wordt door de ploegleiding en Jos en Paul beslist hoe het gaat zijn, wie wat doet. Ik ben natuurlijk niet iemand  die Primoz tot het laatst in de bergen zal bijstaan, daar zijn anderen voor. Je weet nooit op welk moment je in de etappe je werk moet doen, het hangt ook af van hoe de anderen zich voelen” aldus de Achterhoeker.

Antwan Tolhoek voorspelt dat zijn rol niet zal afwijken van die in de Tour, toen hij steeds tot diep in de finales bij het duo Steven Kruijswijk en Roglic kon blijven. ,,Dat hoop ik nu opnieuw te doen: zo lang mogelijk Primoz bijstaan in de bergen. Vooral het slotdeel van de Giro wordt loodzwaar, dus ik hoop dat ik dan mijn mannetje nog sta”, laat de Zeeuw weten. Daar is wel het Tourgevoel van vorige zomer voor nodig. 

"Gelukkig heb ik dat in de Ruta del Sol gevoeld. Ook tijdens de Ronde van Catalonië ging het lekker, maar was het snel voorbij toen ik in de tweede etappe viel. Toch haal ik uit die momenten het vertrouwen dat het goed zal gaan. Wat er nieuw is? Dat niet alleen Primoz, maar ook wij met de rol van favoriet moeten omgaan.  Ik zie hoe Primoz dat doet, daar kunnen we van leren. Het maakt me niet uit hoe hij de Giro wint, als hij maar na drie weken met die roze trui staat. Het zou mooi zijn als hij in een bergrit solo kan aankomen. Al draait het er vooral om om dat hij de ronde wint, en dat ik er een groot aandeel in kan hebben.”

Jos van Emden zal het evenmin ontkennen: Roglic is de grote favoriet. "Dat is nieuw, maar het voordeel is ook weer dat we er samen in zijn gerold sinds de start van het seizoen, en erin zijn gegroeid. Iedereen in het peloton heeft gezien dat we het kunnen en we hebben veel respect afgedwongen, dus dat geeft rust. Als hij nou in een keer ‘patsboem’  als de grote favoriet was binnengekomen en zou moeten worden gedragen door ons, zou dat anders zijn geweest. Ik ben er vrij ontspannen in. Net zoals in het werk dat ik mag doen: op kop liggen brommeren, als dat noodzakelijk wordt geacht.”

Foto: © Sportfoto/Oscar de Waele

 

 

 

 Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl