Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Mollema vijfde in Giro 'Mag ik blij mee zijn'

Zondag 02 juni 2019

Elite men - Bauke Mollema is definitief vijfde geworden in de Giro d'Italia 2019. De eindzege ging naar Richard Carapaz, die Vincenzo Nibali (tweede) en Primoz Roglic (derde) mee op het podium kreeg.

De slottijdrit ging naar Chad Haga van Team Sunweb.

Mollema was al eens vierde in de Ronde van Spanje en realiseerde ook in de Tour een top 10-klassering.

Er was niet alles aan toe te schrijven – dat zou zijn geweldige prestatie te weinig eer aan doen – maar die vermaledijde Sloveense fan die zaterdagmiddag in de slotfase van de twintigste etappe in de Giro de Colombiaans vlieg Miguel Angel Lopez van zijn fiets liep, hielp Bauke Mollema wel een klein beetje aan zijn vijfde plaats in het eindklassement.

Mollema moest zondagmiddag lachen om de suggestie. Hij  had net de afsluitende tijdrit gereden en genoot van de heerlijke ambiance rond de historische arena in hartje Verona. ,,Ja, misschien heeft het iets meegewerkt, al weet ik niet of Lopez me er nog had afgereden. Hij had onderaan de laatste klim tien seconden voorsprong op mij en dat gaatje fietste ik de eerste 500 meter zo dicht. Ik denk dat als hij echt super zou zijn geweest, hij met Nibali en Carapaz was mee geweest. Maar ja, dat is pech voor hem, en koers. Ik kwam er zelf goed weg daar, want ik zat er vlak achter. Had mijn voet al uit het pedaal en stond bijna stil. Bizar dat het gebeurde, niet alleen daar, want verschillende keren heb ik gedurende deze Ronde van Italië meegemaakt dat mensen mee renden. Meestal ging dat net goed, maar nu dus niet.’’ 

Hij kon door het incident een lekkere stressloze slotdag beleven. Lopez is sowieso een mindere specialist als het gaat om racen tegen de klok, en een marge van 1.27 bleek inderdaad een onoverbrugbare kloof. Sterker nog: de kopman van Trek-Segafredo liep zelfs zestien seconden verder uit.

,,En nou ben ik vijfde in de Giro. Man, wat ben ik er blij mee. In de Vuelta van 2011 eindigde ik als vierde. Dat is al zo lang geleden dat het voor m’n gevoel een heel ander wielerleven van Bauke Mollema was’’, klonk het lachend. ,,Toen reed er een totaal ander peloton rond, en was de situatie ook wat anders dan nu. Ik ben blij dat ik nu terug ben na een aantal jaar waarin het moeizamer ging met me in de grote ronden en in ronden van een week. Ik heb, denk ik, het beste niveau ooit in een grote ronde behaald, zeker in de dit deelnemersveld dat supergoed was van tevoren. Drie weken heb ik constant kunnen presteren, ook de derde week heb ik geen noemenswaardige inzinking hoeven incasseren. Bij de start hoorde ik waarschijnlijk niet eens bij de tien favorieten. Als je dan vijfde wordt en van start tot finish een heel hoog niveau laat zien, mag je blij zijn.’’

Nu? Tijd voor het gezin en om zijn rust te pakken. Relaxen op het balkon van zijn appartement in Monaco. Genieten van de kinderen. Voor hij er erg in heeft, staat de onverwoestbare krijger alweer aan het vertrek van de Tour de France. Met een groot verschil: dan wordt het knechten voor de kleine Australiër Richie Porte voor wie het kopmanschap is gereserveerd. ,,Heb ik geen moeite mee. Ik denk dat Richie het ook best goed kan gaan doen. Wanneer ik zo nu en dan mijn eigen kans krijg, wie weet leidt dat wel tot een tweede ritzege. Ach, dat is voor later zorg. Eerst nagenieten van deze Giro. We mogen super-tevreden zijn over hoe we hier als ploeg hebben gereden: er is een dagprijs behaald, we hebben de bergtrui en ik eindig als vijfde. Daarnaast hebben we ontzettend vaak deel uitgemaakt van de ontsnappingen. Dat alles is een schitterende revanche op het voorjaar dat wat minder was. Én hoopgevend voor de rest van het seizoen.’’ (Léon de Kort)

Foto: © Sportfoto/Oscar de WaeleEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl