Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Belkin verdiende tot nu toe het best in de Vuelta

Woensdag 04 september 2013

Elite men - Elf dagen geleden begonnen de drie Nederlandse ploegen aan de Vuelta a España. Nu, precies op de helft van de grote ronde van Spanje, mogen we concluderen dat deze teams tot nog toe geen grote rol. spelen. Wanneer we kijken naar het gewonnen prijzengeld heeft Belkin Pro Cycling van de drie Nederlandse ploegen het meeste binnengehaald. Hieronder een overzicht.

Tekst: Thomas Mulder; Foto: Sportfoto/George Deswijzen

Belkin Pro Cycling

Met een man minder begon Belkin Pro Cycling elf dagen geleden de Vuelta. Theo Bos zou één van de speerpunten zijn van de ploeg, ware het niet dat hij voor de start alweer in het vliegtuig richting Nederland vertrok vanwege een te lage cortisol waarde. Maar met Laurens ten Dam en Bauke Mollema had Belkin Pro Cycling twee kandidaten in huis voor een goed eindklassement.

Laatst genoemde had een vliegende start. Binnen vijf dagen eindigt Mollema tot vier keer toe in de top twintig. Daarmee haalt hij voor Belkin Pro Cycling €3.010,- euro op. Zijn beste einduitslag is zijn vijfde plek in de rit naar Fin del Mundo. De dag ervoor behaalde de Groninger al een zesde plek. Niet alleen Mollema begon goed. Luis Leon Sanchez zorgde in die vijf dagen voor een totaalbedrag van €740,- euro.

Tijdens de zesde etappe verdienden Graeme Brown en David Tanner, dankzij hun top twintig plek in de einduitslag, €740,- euro. Dat bedrag wordt die dag gecompleteerd door een derde plek van Mollema in de tussensprint, wat €25,- euro opleverde. Na een week fietsen zorgt Robert Wagner persoonlijk voor €2.700,- euro door derde te eindigen in de rit naar Mairena del Aljarafe. Het totaal bedrag aan gewonnen prijzengeld komt uiteindelijk na elf dagen op: €7.320,- euro. Grootverdiener: Bauke Mollema (€3.035,-).

Team Argos-Shimano

Geen Marcel Kittel, geen Tom Dumoulin en ook geen John Degenkolb aan de start van de Vuelta a España. Na een succesvolle Tour de France geeft Argos-Shimano andere sprinters het vertrouwen. Ramon Sinkeldam en Nikias Arndt mogen het gaan proberen in de massasprints. Als klassementsrenner neemt de ploeg de jonge Warren Barguil mee. De Fransman won vorig jaar nog de beloftenkoers Tour de l’Avenir.

In de derde etappe zorgt de jonge Barguil voor het eerste prijzengeld voor Argos-Shimano. Hij eindigt zestiende in de etappe, wat €360,- euro oplevert. De dag erna verdient Argos-Shimano dankzij de achtste plek van Barguil en de twaalde plek van Preidler €1.010,- euro. Daarbij komt nog eens €200,- voor de tweede plek in het ploegendagklassement. Nikias Arndt komt in de vijfde etappe als vierde over de streep. Dit levert het team €1.500,- euro, plus €400,- euro voor de eerste plek in het ploegendagklassement.

Ramon Sinkeldam bezorgt Argos-Shimano in etappe zes en zeven €740,- euro aan premies. In de resterende etappes tot aan de rustdag zijn het Janse van Rensburg, Barguil (2x) en Hupond die nog een paar duiten in het zakje doen. Het totaal bedrag is op dit moment: €5.605,- euro. Grootverdiener: Warren Barguil (€2.020,-).

Vacansoleil-DCM

Vacansoleil-DCM wedt op meerdere paarden. Aanvallers, potentiele klassementsrenners en sprinters. Het bekende recept van de Nederlandse ploeg. Met Markus Barry en Grega Bole beschikt het over twee sprinters. Hoogerland, Poels, Flecha en Westra zijn mannen die een poging kunnen wagen door in de aanval te gaan. Daarnaast is er met Thomas de Gendt een prima klassementsrenner aanwezig.

Na drie dagen koers staat de teller van Vacansoleil-DCM nog op €0,- euro. Pas in de vierde rit wordt het eerste prijzengeld verdient. Grega Bole eindigt op de dertiende plek en dat levert €360,- euro op. De volgende dag krijgt hij opnieuw dit bedrag uitgekeerd voor zijn tiende plek in de rit naar Lago de Sanabria. Daarna is het de beurt aan Juan Antonio Flecha. De Spanjaard rijdt in de zesde en zevende etappe naar een vijfde plek. Dit levert samen €2.200,- euro op. Bole pikt in de zevende etappe ook nog even €360,- euro mee.

In de achtste etappe schakelt Vacansoleil-DCM een tandje terug. Geen prijzengeld verdiend in die etappe. De volgende dag trekt Hoogerland in de aanval. Tijdens een tussensprint onderweg verdient de Nederlands kampioen op de weg €45,- euro. In de tiende etappe, vlak voor de rustdag, zijn het Flecha en Marczynski die tijdens tussensprints samen €270,- euro verdienen. Marczynski komt als tweede boven op de Alto de Monachil (1e cat.) en Flecha wordt uiteindelijk verkozen als meest strijdlustige renner. Daarmee brengen zij het bedrag aan gewonnen premies op: €4.105,- euro. Grootverdiener: Juan Antonio Flecha (€2.535,-).

Foto: © Sportfoto/George DeswijzenEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl