Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Sebastian Langeveld wint Egmond-Pier-Egmond

Zaterdag 11 januari 2020

Offroad - Sebastiaan Langeveld heeft de 22e editie van de Egmond-Pier-Egmond op zijn naam geschreven. De professional uit de Amerikaanse wielerformatie EF Pro Cycling soleerde op de Champs-Elysées van Egmond aan Zee evenals Jan Weevers (rond 2000) na 2009 en 2014 naar zijn derde overwinning. Het podium van vorig jaar, Timothy Dupont, Lars Boom en Ivar Slik, werd er helemaal afgereden door vervolgens Johnny Hoogerland en Stijn Appel.

Tekst: Dan Rolandus

"Ik heb zwaardere edities meegemaakt, maar deze was met die harde wind ook best pittig. Ik dacht nog even zal ik die mannen meenemen, maar in de klim naar Wijk aan Zee heb ik het verschil gemaakt en heb het vervolgens kunnen volhouden. Na Wijk aan Zee en Castricum zat er nog voldoende sap in de benen, moest wel gefocust blijven voor tegenliggers. Het werden voor de wind 20 snelle minuten’’, analyseerde Sebastiaan Langeveld zijn overwinning.

Waaghalzen

De harde zuidwesterstorm die langs de Noordzeekust waaide hield de groep der favorieten aan de vloedlijn van de woeste zee lange tijd bij elkaar, een aanval plaatsen was zelfmoord. Totdat twee waaghalzen zich langs het peloton naar voren schoven en vervolgens weg muisden. Ward Koster en Job van der Wal. ‘’Wie zijn dat’’, vroegen de kanshebbers Ronan van Zandbeek (Invicta Watches), tweevoudig winnaar Timothy Dupont (Circus-Wanty Gobert), Europeeskampioen 2018 Lars Boom, de kersverse Europees kampioen Ivar Slik (A Bloc), ex-EpE-winnaar Jordy Buskermolen (PCS), thuisrijder Bram Imming (Team Imming), Ramses Bekkenk (KMC Fruit to Go), tweevoudig Europees kampioen Jasper Ockeloen (Team Sockeloen), Johnny Hoogerland (Invicta Watches), Rick van Breda (A Bloc) en Peter Koning (West-Frisia) zich af. Welnu, het duo uit de Noord-Hollandse regio-equipe Going Dutch liep uitstekend samenwerkend zienderogen en tot verbazing weg van het peloton. Peter Koning probeerde solo tot de leiders te komen, maar met een achterstand van 45 seconden bleek zijn poging kansloos. Het peloton keek al tegen een achterstand van een dikke minuut aan. Het duo ging bij de Noorderpier het strand af waar zij een pittige klim zonder kleerscheuren doorkwamen. Hoewel Ward Koster na de strandafgang nog even op de achterop geraakte Van der Wal wachtte, moest hij het karwei al balend alleen opknappen. En dat bleek met de ontketende Sebastiaan Langeveld in de achtervolging teveel voor de Noord-Hollander. De bijna 35-jarige Lissenaar sprong erop en erover. Langeveld vloog vervolgens, met aan zijn linkerzijde het peloton tegemoetkomende basisladen en aan de rechterkant de honderden toeschouwers die zich vooral bij Castricum hadden samen geschoold, met ruim 60 kilometer per uur met de harde wind in de rug naar Egmond aan Zee. Langeveld genoot bij het opgaan van de Boulevard van zijn overwinning. ‘’Deze overwinning is goed voor de moraal en goed om door te bouwen naar de voorjaarsklassiekers Het Nieuwsblad, Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.’’

Tessa Neefjes

Bij de vrouwen verraste Tessa Neefjes (West-Frisia) zich met haar eerste overwinning, en dat in de Egmond-Pier-Egmond race nog wel. De bikester uit Wervershoof, die het EK in het Franse Duinkerke afsloot met een fraaie derde plaats, hield de even verrassende Maud Rijnbeek (APB) achter zich. De Belgische Grace Verbeke finishte als derde. Nationaal strandkampioene Natalie van Gogh (Chevalmeire Cycling Team) was in het vrouwenpeloton, dat het moest stellen zonder Europees kampioene Nina Kessler, drievoudig Europees strandkampioene Pauliena Rooijakkers en Riejanne Markus, samen met Femke Markus (Parkhotel Valkenburg) de grote motor. Grace Verbeek, Nathalie van Gogh en Femke Markus vooraan wisten bij de Noorderpier uit het gedrang van de mannen te komen. Eenmaal met de harde wind in de rug trokken Maud Rijnbeek en Tessa Neefjes aan hun stutten. Neefjes wist zich bij de opgang naar de Boulevard te ontdoen van haar medestrijder, waarna zij in de laatste honderd meter het feestje vierde. ‘’Het was super zwaar. Ik ging bij Castricum als eerste over de strobalen. Ik had geen idee wie er achter mij zaten en waar, dus was er maar één ding, doorrijden, doorrijden. En dan winnen in Egmond, mooier kan niet’’, aldus de glunderende Tessa Neefjes.

Het was mooi te zien hoe het lange lint van 3300 deelnemers aan de ogen van de honderden toeschouwers op het strand passeerden.

Uitslag 22e Egmond-Pier-Egmond: 1. Sebastiaan Langeveld (Lisse) 1.11,16 uur, 2. Johnny Hoogerland (Velden am Worthersee), 3. Stijn Appel (Spanbroek), 4. Bram Imming (Egmond-Binnen), 5. Emile Vermeule (Koolskamp, B.), 6. Timothy Dupont (Gent, België), 7. Jasper Ockeloen (Amstelveen), 8. Jordy Buskermolen (Kudelstaart), 9. Rick van Breda (Den Helder), 10. Samuel Leroux (Frankrijk). Vrouwen: 1. Tessa Neefjes (Wervershoof), 2. Maud Rijnbeek (Limmen), 3. Grace Verbeke (Snaaskerke, B.), 4. Femke Markus (Amstelveen), 5. Rozanne Slik (Bergen N-H).

 Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl