Bondscoach Gunnewijk moet gouden puzzel leggen

Donderdag 27 februari 2020

Women - Het Europees wielerseizoen is net van start gegaan in een belangrijk olympisch jaar. In mei wordt bekend welke vier rensters daar voor Nederland uitkomen.

Gunnewijk kijkt bij haar afweging zowel naar geleverde prestaties in het verleden als naar de verrichtingen in de meer selectieve voorjaarskoersen van dit jaar. “Er zal een sterk blok staan, waardoor we als team voor het hoogst haalbare gaan. Van dit viertal rijden twee rensters ook de individuele tijdrit. En uiteraard wegen voor twee van de rensters ook de tijdritkwaliteiten mee.”

De bondscoach weet zich voor een moeilijke taak gesteld. “We hebben in Nederland natuurlijk supersterke vrouwen in koers en dat is een luxepositie. Dat maakt de keuze tegelijkertijd ook lastig. We kunnen wel drie gelijkwaardige teams van vier afvaardigen die allemaal meedoen om de medailles. We hebben een topsportgroep met zestien rensters en daar kijk ik in eerste instantie naar. Uiteraard is het altijd mogelijk voor nieuw talent om zich met resultaten in deze groep te rijden.”

Winst in voorjaarswedstrijd is geen harde eis

Aan de vooravond van het nieuwe wegseizoen heeft Gunnewijk geen harde eisen gesteld als een zege of een podiumplaats in één van de selectieve voorjaarswedstrijden uit de UCI Women’s WorldTour.

"Het helpt natuurlijk wel als je sterk presteert in wedstrijden als de Ronde van Vlaanderen, de Strade Bianche, de Trofeo Binda, de Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Het is altijd goed om daar te bevestigen dat je tot de mondiale top behoort op dat terrein. In Tokyo wacht ons een parcours met 2.600 hoogtemeters. De eerste klim is dan wel veertig kilometer lang, maar is niet zo steil als een klim in een echte bergetappe in een grote ronde. Vlak voordat je het Fuji Speedway Circuit op komt rijden, zit wel een stijl stuk in het parcours. Je moet goed omhoog kunnen. We kijken naar resultaten tijdens de wedstrijden van dit voorjaar, maar het kan ook zijn dat een renster haar stempel op een dergelijke koers kan drukken zonder dat er direct een topklassering uitrolt. Al met al moet er een sterk team staan, waarbij de rensters gezamenlijk gaan proberen olympisch goud te winnen. Het gaat echt om de optelsom van vier individuen die moet leiden tot een collectief. Met daarbij dus ook nog eens aandacht voor specifieke kwaliteiten van die individuen."

Selectie wordt in mei bekend

In mei beslist de sporttechnische commissie welke vier rensters Nederland mogen vertegenwoordigen bij de vrouwen. "Voor ons wordt het een puzzel waarbij we de resultaten van dit voorjaar en uit het verleden wegen. Het is ook een bewijs dat we met de selectie de afgelopen jaren goed werk hebben geleverd. De concurrentie is enorm en ze hebben elkaar ook beter gemaakt in de afgelopen jaren. We vaardigen vier rensters af die het best tot hun recht komen in de omstandigheden in Tokyo. Uiteraard voor het parcours, maar ook voor de mogelijke hitte en luchtvochtigheid waarin we straks koersen. Ik weet dat het spannend wordt voor de rensters wie er naar de Spelen gaan. Dat weten zij ook. Ik ben ervan overtuigd dat we tot een uitgebalanceerde selectie komen."

Foto: © SportfotoEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl