Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Retro: Ypenburg lost belofte in met winst in Zwolle

Zaterdag 07 maart 1998

Elite men - Dat Renger Ypenburg de potentie had om een grote klassieker te winnen, daar twijfelde in het amateurpeloton eigenlijk niemand aan. Hard rijden kan de systeem-engineer uit Hengelo als geen ander, maar in tactisch opzicht is de coureur van P&O-Giant-Löwik in het verleden nog wel eens een lichtgewicht gebleken. In de Ster van Zwolle kwam het talent van Ypenburg dan toch tot zijn recht na een door de ploeg van Han Vaanhold gecontroleerde koers.

Vaanhold heeft wat met de Ster van Zwolle en hetzelfde geldt voor de sponsors Giant en Löwik. Giant boekte er ooit de allereerste overwinning als geldschieter voor een amateurformatie, Harry Löwik mag al vier jaar gefeliciteerd worden met een zege van één van zijn renners aan de Zwartewaterallee. Han Vaanhold boekte als ploegleider zijn derde zege op rij (De Koning, Gosink en Ypenburg) in de Overijsselse provinciehoofdstad. De formatie beschouwt de Ster dan ook als één van de hoofddoelen, niet ver van de hoofdkantoren van de drie sponsors. Toch zag het er aanvankelijk niet naar uit dat Vaanhold een feestje zou vieren . Hij zag weliswaar Rudie Kemna, Paul van Schalen en Renger Ypenburg plaats nemen in een kopgroep van twaalf, maar toen was hij zijn kopmannen Anthony Theus (gebroken zadelpen) en Godert de Leeuw (valpartij) al kwijt. Uiteindelijk kwam met behulp van Van Schalen en Ypenburg toch nog alles op zijn pootjes terecht voor de ploegleider uit Haaksbergen.

Vroege ontsnapping

Al direct op de dijk tussen Windesheim en Wijhe reed een groep van twaalf renners weg. Behalve het hiervoor genoemde drietal van P&O-Löwik-Giant waren ook Batavus-BankGiroLoterij (Legtenberg, Kroes, Reineirink) en Rabobank (Boerman, Pronk, Veenstra) goed in de eerste waaier vertegenwoordigd. Ook AUG (Hoedemakers en De Jong) en MGI Fietsen (Van den Akker) hadden een pion vooruitgeschoven. De groep werd traditiegetrouw weer terug gehaald, maar dat gebeurde pas na honderd kilometer tussen Vilsteren en Ommen. Kemna riep ter vermaak van het publiek ‘Pauze’ en het spel kon opnieuw beginnen. Op de weg van Nieuwleusen naar Hasselt, iets na de bevoorrading, brak Edward Farenhout namens Piels-Timmers de wedstrijd pas echt open. Paul van Schalen pareerde even later namens P&O en daarna bleef verder antwoord eigenlijk uit. René Post waagde nog een poging, maar toen hij was terug gehaald, kregen de twee alle ruimte van een nog redelijk groot peloton. Uiteindelijk waren 22 man in staat tot in het kielzog van de twee dappere vluchters te komen. Op dat moment leek het gedaan met de uitval.

Tactisch foutje

Die mening was ook Renger Ypenburg toegedaan. De Hengelose studentenkampioen van Nederland schoof zichzelf als de volgende pion in het ploegenspel van P&O naar voren in de verwachting het duo koplopers achter zich te laten. Ter hoogte van het viaduct van Westenholte, waar de laatste jaren steevast de beslissing in de Ster van Zwolle valt, dichtte Ypenburg in korte tijd het gaatje. De renner, die onder meer de motor was achter de overwinning van de Oldenzaalse Wieler Club op het NCK in Dronten, maakte echter een tactisch foutje. In plaats van de koplopers aan de andere kant van de weg te passeren, reed Ypenburg vlak langs de twee, die dan ook dankbaar hun karretje aanhaakten. In het P&O-kamp werd de snelle spurt van Farenhout, die een week daarvoor in de Houtse Linies Kemna in de spurt klopte, gevreesd, maar die had niet zo veel meer over na veertig kilometer op kop rijden. Van Schalen gaf zijn laatste krachten om Ypenburg voor de spurt te lanceren, waarna de Twentenaar het karwei keurig afmaakte. Waar hij vorig jaar in bijvoorbeeld de Omloop om Schokland het vertrouwen van zijn ploeggenoten beschaamde, loste hij eindelijk zijn belofte in. Daarmee was de grote klassieker binnen, waar ook Ypenburg van vond dat hij er te lang op had moeten wachten. “Ik ben natuurlijk laat begonnen met fietsen, maar was er al vaak genoeg dichtbij. Overwinningen als de Ronde van Groningen en de Dorpenomloop kun je niet vergelijken met de Ster, die telt nu eenmaal zwaarder. Maar een dergelijke overwinning zat er gewoon aan te komen en ik ben dan ook wat blij dat het gelukt is.” (Roy Schriemer)

07/03/1998:

38e Ster van Zwolle

(vrije klassieker)

1.Renger Ypenburg (P&O-Löwik-Giant) 166 km in 4.02.51, 2. Edward Farenhout (Piels-Timmers) op 0.02, 3. Paul van Schalen (P&O-Löwik-Giant), 4. John Talen (Piels-Timmers) op 0.13, 5. Herman Fledderus (WSV Emmen) op 0.15, 6. Berry Hoedemakers (Agu), 7. Marcel Luppes (Axa Cycling Team), 8. Edwin Dunning (Tegeltoko), 9. René Kroes (Batavus-BankGiroLoterij), 10. Rik Reinerink (Batavus-BankGiroLoterij), 11. John van den Akker (MGI-Jonge Renner), 12. Coen Boerman (Rabobank), 13. Jan de Leeuw (Golff-Gazelle), 14. Remco van de Ven (AGU), 15. Gerben Löwik (P&O-Löwik-Giant)Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl