Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kampioenen zonder Koers (7): Milan Vader

Donderdag 23 april 2020

Offroad - Net als de wegrenners zitten ook de mountainbikers voorlopig zonder wedstrijden. Zoals Nederlands kampioen Milan Vader die zijn rood-wit-blauwe trui dit seizoen nog maar twee keer tonen kon. In plaats van nu gericht toe te werken richting de Olympische Spelen in Tokyo, moet de mountainbiker van KMC-Orbea voorlopig vooral afwachten wanneer hij weer in competitie terug keer. Maar de Zeeuw haalt juist kracht uit het uitstellen van het grootste sportevenement ter wereld. “Ik ben jong en word nog steeds sterker, terwijl veel concurrenten hun top al bereikt hebben. Ik kijk met vertrouwen uit richting Tokyo.”

Nee, geen zwaar aangeslagen sporter, maar een optimistische realist, dat blijkt Milan Vader als we hem spreken. “Ik stond er naar aanleiding van deze rubriek pas bij stil dat ik nu mijn kampioenstrui minder in wedstrijden tonen kan, ik dacht juist onlangs dat het mooi was dat ik die trui nu langer om de schouder heb met het uitgestelde NK. Misschien verbreek ik wel een record.”  Deze nuchterheid tekent wel enigszins deze deels in Sittard, deels in Zeeland wonende topsporter, die vorig jaar behalve eerste op het NK ook derde werd op het EK Mountainbike. Uiteraard begon hij wel vol ambitie aan het nieuwe seizoen. “Ik heb ook twee wedstrijden gereden dit kalenderjaar en het zag er heel veelbelovend uit. Ik merkte dat ik opnieuw progressie geboekt had en dat terwijl ik zeker nog niet op mijn top zat.”

 

Terug naar Zeeland

En toen kwamen de eerste berichten over corona voorbij. “Eerst denk je dat het gaat overwaaien, dan realiseer je jezelf dat er een aantal wedstrijden uit je programma geschrapt worden en vervolgens kwam het bericht van het niet doorgaan van de Olympische Spelen. Sinds die tijd is de focus anders. Ik volg het nu allemaal even niet zo, ik ga ervan uit dat iemand het me wel vertelt als er weer echt perspectief is op het rijden van wedstrijden. Ik ben minder intensief gaan trainen, maar gooi er zeker niet met de pet naar. De afgelopen weken ben ik weer bij mijn ouders in Zeeland ingetrokken. Daar volg ik een ritme van trainen, eten en slapen en verder geniet ik van het gezelschap, zij zijn nu ook wat meer thuis. Ik ga waarschijnlijk nog wel een keer naar Watersley bij Sittard om daar te mountainbiken, maar ik hoorde dat het Heuvelland is afgesloten, dus daar kan ik dan niet veel op de weg trainen.”

 

Veerse Meer ipv Tokyo

Zorgen over zijn deelname aan de Olympische Spelen heeft Vader niet. Samen met Mathieu van der Poel voldeed hij aan de eisen voor deelname deze zomer in Tokyo en er waren/zijn twee startplekken beschikbaar. “Het is nog niet helemaal duidelijk hoe dit proces nu gaat lopen. Maar ik ga van mijn eigen kracht uit. Ik heb vorig jaar echt een flinke ontwikkeling door gemaakt en ga ervan uit dat deze niet stopt. Ik ben jong en word nog steeds sterker, terwijl veel concurrenten hun top al bereikt hebben. Voor mij kan dit juist heel goed uitpakken en daar put ik kracht uit.” En voorlopig is er ook tijd voor andere ontspanning. “Ik heb met mijn broer een opblaasboot gekocht waarmee ik het Veerse Meer op kan, we maken er al met al maar het beste van.”

Foto: © SportfotoEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl