Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

A Bloc hoopt al in juli seizoen te hervatten

Maandag 25 mei 2020

Elite men - De Sibiou Tour is in juli wellicht de eerste koers die A Bloc hoopt te gaan rijden bij de hervatting van het seizoen. Maar teammanager Paul Tabak kreeg net vandaag te horen dat de wedstrijd waarschijnlijk twee weken opgeschoven wordt en erkent grif dat er meer vraagtekens zijn.

A Bloc is als opvolger van MonkeyTown een team waar traditiegetrouw een uitgebreid internationaal programma wordt verreden. En dus hoeft men - zoals het er nu uitziet - niet op 1 september te wachten met de herstart van het wielerseizoen 2020. De Sibiou Tour en de Tour of Qinghai Lake staan allebei gepland voor juli en in augustus zijn er wellicht weer Belgische wedstrijden te rijden. Tabak: "Samen met BEAT mogen wij als enige Nederlandse ploeg in de Pro Series rijden en daar heb ik alle wedstrijden nu van aangeschreven. Als straks de WorldTour-ploegen een drukke kalender hebben, zijn er wellicht mogelijkheden voor ons."

Toch moet hij het beeld van de snelle start ook nuanceren. "Ik begrijp dat de Sibiou Tour moet overwegen om op te schuiven naar 22 tot en met 25 juli na een nieuwe maatregel van de Roemeense regering. En Qinghai Lake? Kunnen we daar al naar toe reizen? Voor beide wedstrijden geldt officieel ook nog een quarantainetijd van twee weken. Krijgen we een uitzondering, wordt dat nog opgeheven? Ik weet het nog niet." De ervaren Noord-Hollander proeft bij zijn renners een grote honger naar de koers. "Met name de jonge renners zijn nog heel gemotiveerd en ook Rick van Breda - die vorige week nog een 'rondje' Noord-Holland van vierhonderd kilometer reed - heeft een belangrijke voortrekkersrol. Maar bij enkele oudere renners merk ik wel dat ze willen koersen en dat de motivatie minder wordt wanneer dat moment van wedstrijden kunnen rijden langer en langer duurt. Als ik begin met mitsen en maren, zien veel coureurs geen beren op de weg. Ze willen koersen, klaar. Ivar Slik is al weken bezig met de proloog van de Sibiou Tour, daar wil hij zich graag weer op de kaart zetten bij de profteams. Jongens met profambities zijn nog even gedreven als altijd. En daar span ik me nu ook zo hard voor in om te koersen waar dat kan. Iedereen is fit, er zijn geen blessures of breuken."

Toch wijst hij ze ook op de situatie in de wereld. "Zolang de scholen nog niet volop functioneren, zolang de ziekenhuizen nog geen reguliere operaties kunnen draaien en de verpleeghuizen op slot zijn, moeten wij dan al over sporten praten? Dat is wel nadrukkelijk de andere kant van de medaille. Maar als het eenmaal weer mag, dan zijn we er bij, dat perspectief wil ik de renners geven. Toch trap ik ook op de rem, ze moeten niet te veel hopen op een bepaald doel, want alles is relatief en wedstrijden kunnen weer wegvallen."

Begin juni gaan ze met de ploeg bij elkaar komen en in viertallen trainen. "Tot nog toe is het daar niet meer van gekomen sinds het in maart opeens ophield. Daar kunnen ze hun vragen stellen en probeer ik antwoorden en perspectief te geven. Veel renners hebben een tweejarig contract en die kunnen volgend jaar sowieso bij ons koersen. En verder wil ik ook de andere renners de kans bieden om door te gaan. Er zullen ook jongens stoppen aan het einde van het seizoen, maar die waren dat al van plan. Ik hoop dat die mannen allemaal nog een programma kunnen rijden dit jaar."

Foto's : © Sportfoto Lars Loohuis (boven) won Brussel-Opwijk, Stijn Daemen (onder, rechts) was derde in de Ronde van GroningenEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl