Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Selectie WK Florence: Dolfsma verbaasde ook zichzelf

Donderdag 12 september 2013

National - Was de selectie van Mike Teunissen voor het WK op de weg wel enigszins ingecalculeerd, de uitverkiezing van Emiel Dolfsma voor de mondiale titelstrijd op de weg voor beloften is eigenlijk verrassender. De coureur uit het Rabobank Development Team maakt een bijzonder seizoen door.

Deze winter kreeg hij te horen dat hij zich als veldrijder eerst maar eens enkele maanden bewijzen moest om te mogen blijven bij de opleidingsploeg onder de vlag van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie. Toen die plek eenmaal was afgedwongen, bleek Dolfsma de afgelopen maanden op de weg ook een stap gemaakt te hebben. Met name in Franse wedstrijden waar ook profs aan de start kwamen, bleek de coureur uit Kampen in zijn element. “Ik kom altijd al het best tot mijn recht in zware koersen, maar dit seizoen liep het echt heel goed. In mei kon ik een paar keer echt met de allerbesten mee doen in profkoersen en toen begon ik me wel af te vragen waar dat eindigen zou. De ploegleiding was dat ook opgevallen en daarom kreeg ik een programma dat me klaarstoomde voor de Tour de l’Avenir, dat werd door mij ook al wel als een soort voorselectie voor het WK gezien. Daar kon ik me opnieuw laten zien en in de zwaardere ritten nog werken voor kopmannen als Dylan van Baarle en Derk Abel Beckeringh. Toen heb ik me waargemaakt richting het WK.”

Rol nog onbekend

Wat zijn rol daar gaat zijn, weet hij nog niet. “Dat wordt later pas bepaald. Ik weet dat het parcours mij op het lijf geschreven moet zijn, er zitten een paar pittige klimmetjes in die ervoor zorgen dat de wedstrijd heel selectief wordt naar het einde toe. Of ik een vrije rol krijg en erin mag vliegen of ik moet werken voor een kopman, dat ga ik nog horen. Ik ben in ieder geval al heel blij met deze selectie. Dit is echt het hoogtepunt in mijn wegloopbaan, nooit eerder werd ik voor een WK op de weg geselecteerd.”

Langer rust in winter

Voor het veldrijden heeft de ontdekking van zijn kwaliteiten op de weg vooralsnog weinig gevolgen. Dolfsma: “Vroeger ging het crossen altijd voor, nu zijn die twee disciplines wat meer aan elkaar gewaagd. Maar direct na het WK in Florence duik ik het veld in. Het is de planning om wat langer rust te nemen tussendoor, ik zal goed naar mijn lichaam moeten luisteren. Als ik merk dat de vermoeidheid gaat toe slaan, las ik een pauze in. Maar laten we eerst maar eens kijken wat Florence me brengt.” 

Foto: © SportfotoEerder...

National Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl