Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

BinckBank Tour doet ook Limburg aan

Donderdag 16 juli 2020

Elite men - Op een persconferentie in Kasteel Limbricht in het Nederlandse Sittard-Geleen is donderdag het parcours van de BinckBank Tour 2020 voorgesteld. De Belgisch-Nederlandse UCI WorldTour-rittenkoers start op dinsdag 29 september in Blankenberge en eindigt op zaterdag 3 oktober in Geraardsbergen. 

Aanvankelijk zou de BinckBank Tour van 31 augustus tot en met 6 september plaatsvinden, maar zoals bekend heeft de coronacrisis voor een grondige hertekening van de wielerkalender gezorgd. Een kleine maand later dan aanvankelijk gepland kan er gelukkig dan toch gekoerst worden in de Lage Landen, zij het in een ingekorte editie. “Uiteraard volgen wij als organisatie de evolutie rond COVID-19 op de voet op”, zegt koersdirecteur Rob Discart. “We voorzien voor onze wedstrijd een specifiek protocol in lijn met de richtlijnen van de Belgische en Nederlandse overheden alsook in overeenstemming met de adviezen die door UCI zijn voorzien.”

De openingsrit op dinsdag 29 september gaat over vlakke wegen van het West-Vlaamse Blankenberge naar het West-Vlaamse Ardooie. Daags nadien volgt een 11 km lange individuele tijdrit in het Nederlandse Vlissingen, met een mooie passage over de zeedijk, de Boulevard de Ruyter. Wielertoeristen kunnen diezelfde dag op hetzelfde parcours een teamtijdrit rijden in Vlissingen. De provincie Zeeland is ook het decor voor de start van de derde etappe. Philippine is op 1 oktober de startplaats, het Oost-Vlaamse Aalter de finishlocatie. Onderweg zijn er twee lussen van 18 km in Zeeuws-Vlaanderen en zal er voor het eerst een wielerwedstrijd gebruik maken van de nieuwe Sluiskil-tunnel ten zuiden van Terneuzen.  Het slot van deze etappe wordt gevormd door drie lokale omlopen met aankomst voor het gemeentehuis.

Op vrijdag 2 oktober trekt het peloton door Limburg. Starten doen de renners in het Belgische Riemst, de finish ligt aan het Tom Dumoulin Bike Park in het Nederlandse Sittard-Geleen. Met de Gouden Kilometer – een driedubbele bonificatiesprint in volle finale – op de legendarische Cauberg in Valkenburg belooft het een zinderende etappe te worden. De rit doet naast België en Nederland ook een klein stukje Duitsland aan. We bevinden ons immers in de Euregio Maas-Rijn, waar grensoverschrijdende samenwerkingen heel gewoon zijn. De gemeente Sittard-Geleen draagt daar op 2 oktober nog een extra steentje toe bij met een fietsclinic in het Tom Dumoulin Bike Park onder leiding van ex-profrenner Huub Duijn voor leerlingen uit lagere scholen uit Sittard-Geleen en het Duitse Selfkant. Voor het brede publiek zal er ook een klimtijdrit georganiseerd worden met deelnemers uit België, Duitsland en Nederland. Dit internationale deelnemersveld zal de helling van Hillersberg terugvinden in het parcours. 

De slotrit van de BinckBank Tour, op zaterdag 3 oktober, kent met de Oost-Vlaamse wielerstad Geraardsbergen een klassieke aankomstplaats. Het Waals-Brabantse Ottignies-Louvain-la-Neuve fungeert voor het eerst in de geschiedenis van de Belgisch-Nederlandse rittenkoers als startplaats van een etappe. Na een lange aanloop over brede wegen bereiken de renners de pittige lokale omloop in en om Geraardsbergen, die ze vier keer zullen afleggen. Daarin wachten de beklimmingen van de Denderoordstraat, de Bosberg en uiteraard ook de mythische Muur van Geraardsbergen. De finish ligt net als de voorbije jaren op de Vesten, waar de opvolgers van Oliver Naesen (ritwinnaar) en Laurens De Plus (eindwinnaar) gekroond zullen worden.

Speciale uitgave

“Dat het een speciale BinckBank Tour gaat worden, stond al vast voor het invullen van het parcours”, zegt Dieter Haerens, country manager BinckBank België. “Er is de unieke plaats op de UCI-wielerkalender tussen de grote rondes en de klassiekers in en het inkorten van deze editie van 7 naar 5 wedstrijddagen. Maar nu dus ook de eerste kennismaking met de provincie Zeeland en het aangename weerzien met enkele wielergekke finishplaatsen zoals Ardooie en Geraardsbergen. Hopelijk kunnen we de verloren coronatijd wat inhalen en met z’n allen genieten van een intense, spannende doch veilige BinckBank Tour.”

Rittenschema BinckBank Tour 2020:

• 29.09: Blankenberge – Ardooie: 151,7 km 

• 30.09: Vlissingen (individuele tijdrit): 11 km

• 01.10: Philippine – Aalter: 165,7 km

• 02.10: Riemst – Sittard-Geleen: 195,4 km 

• 03.10 Ottignies-Louvain-la-Neuve – Geraardsbergen: 185 km

Foto: © SportfotoEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl