Tweede wedstrijd, tweede zege Van Vleuten

Donderdag 23 juli 2020

Women - Annemiek van Vleuten heeft in het Baskenland de eerste wedstrijd van deel twee van het seizoen gewonnen.

Eerder in het jaar won de wereldkampioene van Mitchelton-Scott ook al de Omloop Het Nieuwsblad waarmee ze tot nog toe een maximale score heeft dit jaar.

De wedstrijd startte niet zonder de nodige ophef. De organisatie leek niet in staat te kunnen garanderen dat alle rensters negatief getest hadden op het coronavirus. CCC-Liv startte daarom niet. Later kregen de deelneemsters de toezegging dat alleen rugnummers overhandigd werden aan rensters die een dergelijk bewijs konden tonen.

In een kopgroep van acht vond Annemiek van Vleuten geen  ploeggenotes terug. “Het plan moest dus even overboord en ik moest het zelf afmaken. Het werd een groepje van eenlingen, behalve dat Trek-Segafredo er met twee rensters zat. Mavia Garcia van Alé BTC Ljubljana viel goed aan en kwam solo vooruit te rijden. Daar raakte ik niet van in paniek, want ik wist dat er nog een klim kwam. Op die slotklim waren Clara Koppenburg en Erica Magnaldi om de beurt aan het aanvallen. Daardoor was het zwaar en hard.”

“Ik had nog wel met Garcia te maken en wist niet heel veel van haar, behalve dat ze goed kan klimmen. Of ze bijvoorbeeld ook kon sprinten wist ik niet. Ik kwam er wel achter dat ze niet super kan dalen. We hadden met de ploeg de afdaling verkend en ik wist dat met nog zeven kilometer te gaan een klein stukje omhoog was in een dorpje. Dat had ik heel goed in mijn oren geknoopt. Daar heb ik haar verrast en achter me gelaten. Ik ben volle bak omhoog gereden en solo verder gegaan richting de finish.”

Het was Anna van der Breggen die als eerste een serieuze sprong richting de koploopster waagde. “Anna ging met nog een kilometer of vier te gaan er overheen”, vertelt Annemiek. “Haar kon ik niet direct volgen, maar ik heb mijn eigen tempo gekozen en het gecontroleerd gehouden. Ik heb de afstand gelijk gehouden en zag dat zij het moeilijker kreeg naarmate de top dichterbij kwam. Toen heb ik op het laatste stukje volle bak gegaan. Net voor de top viel ze stil en ging ik er vol overheen. Toen pikte ik ook Garcia op en hadden we direct een seconde of twintig voorsprong. Er kwam een afdaling van zo’n vijfhonderd meter en toen achthonderd meter klimmen, waar ik vol omhoog ben gereden."

Anna van der Breggen was derde.”Het was geweldig om weer te racen en dat de organisatie alle maatregelen serieus nam. Alleen door dat te doen kunnen we blijven racen. Alles is nog erg kwetsbaar, dit maakt de toekomst onzeker. We weten niet hoelang we kunnen rijden. Dus eindelijk weer geracet, dat was een geweldig gevoel."

Foto: © SportfotoEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl