Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Bol met goede benen door naar Getxo

Zaterdag 01 augustus 2020

Elite men - Jetse Bol is zondag één van de twee Nederlanders, die aan de start zal verschijnen in de 75e editie van de Spaanse wielerklassieker Circuito de Getxo-Memorial Hermanos Otxoa.

De 30-jarige in Spanje woonachtige Noord-Hollander, die deel uitmaakt van de Spaanse Pro-Tour formatie Burgos-BH, reed een sterke Ronde van Burgos waarin hij zich twee keer in de vlucht van de dag liet opmerken. Brian Kamstra (Novo Nordisk) is ook van de partij.

Het zal niet vreemd zijn dat Matthieu Hermans als eerste Nederlander het podium mocht beklimmen in de Baskische wielerklassieker. De in de jaren ’80 op Spaanse bodem zeer succesvolle Hermans moest in het tenue van Seat-Orbea in de sprint van de Circuito de Getxo 1985 zijn meerdere erkennen in de Spanjaard Antonio Esparza van Kelme. De huidige bondscoach Koos Moerenhout (Domo-Farm Frites) finishte in 2001 als derde achter de Italiaan Alessandro Bertolini (Alesios) en de Spanjaard Francisco Cabello (Kelme).

Mathieu Hermans

Mathieu Hermans zou in 1992 in het Lotus-Festina tenue toch zegevieren in de Circuito de Getxo. De Brabander, die liefst negen etappeoverwinningen behaalde in de Ronde van Spanje en één in de Tour de France, won in dat jaar verder etappes in de Vuelta a Murcia, Setmana-Catalana en de Tour of Galicia en de klassieker Clasica de Sabiñánigo, allemaal in Spanje.

John Talen

John Talen (toen Panasonic-Isostar) uit Spijkenisse schreef de Circuito de Getxo in 1989 op zijn naam. De geboren Fries won onder meer Olympia ’s Tour in 1985, de Scheldeprijs (1990) en etappes in de Tirreno-Adriatico (tijdrit in 1990), de Dauphiné Libéré (1991) en de Ronde van Burgos (1991). Maar ook de derde plaats in de Ronde van Vlaanderen 1990 achter de zegevierende de Italiaan Moreno Argentin en de Belg Rudy Dhaenens staat hoog genoteerd op het palmares van de hardrijder, die in 1994 en 1995 bij het Italiaanse Mercatone-Uno topsprinter Mario Cipollini naar diverse overwinningen loodste.

Adrie van der Poel

Adrie van der Poel won in het shirt van Tulip Computers het Circuit van Getxo in 1991. De succesvolle Brabander behaalde na de toenmalige seizoenopener in 1991 diverse podiumplaatsen waaronder verder etappeoverwinningen in de Ronde van Nederland en de Ronde van Engeland. De vader van ‘Golden Boy’ Mathieu van der Poel kan verder terugzien op een grootse carrière op zowel de weg als in het veld. Op de weg zegevierde Adrie van der Poel onder meer in de Ronde van Vlaanderen (1986), Luik-Bastenaken-Luik (1988), de Clasica San Sebastian (1985), de Amstel Gold Race (1990) en won twee etappes in de Tour de France van 1987 en 1988. Een ander hoogtepunt in de carrière van de coureur uit Hoogerheide was de wereldtitel veldrijden 1996 in het Franse Montreuil.

Reinier Honig

Reinier Honig schreef de Circuito de Getxo Memorial Ricardo Otxoa in 2008 op zijn naam. Hij reed de ‘Getxo’ in dat jaar voor het continentale team P3 Transfer-Batavus met onder Wout Poels, Wouter Mol en Ger Soepenberg in de ploeg. Reinier Honig behaalde in 2013 een derde plaats in de World Ports Classic Rotterdam-Antwerpen. De Noord-Hollander kwam uit in onder meer de ProTour teams van Vacansoleil, Acqua & Sapone, Landbouwkrediet en Roompot-Oranje Peloton.

Reinier Honig was de laatste winnaar en nationale podiumganger van de Circuito de Getxo. Jetse Bol mag in de zeer sterk bezette UCI 1.1 klassieker van Getxo naar Getxo over 177 kilometer hopen op een wonder. (Dan Rolandus)

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl