Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Nieuw oranje succes in Ronde van Polen?

Dinsdag 04 augustus 2020

Elite men - De Ronde van Polen heeft één Nederlandse eindwinnaar op het palmares staan. Pieter Weening won in 2013 de Ronde van Polen. Nu zijn de ogen gericht op Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen en Wilco Kelderman.

De coureur greep het geel in de afsluitende tijdrit door de Spanjaard Ion Izagirre (Euskaltel-Euskadi) op afstand te houden en de Fransman Christophe Riblon (AG2R La Mondiale) van de hoogste trede te stoten. De Fries kwam zes keer uit in de Ronde van Polen.

De Ronde van Polen startte in 2013 in Italië. Meteen in de eerste etappe van Rovereto naar Madonna di Campiglio ging de beuk erin. Pieter Weening, die na de Giro d ‘Italia twee maanden rust had gehouden voor de tweede helft van het seizoen, handhaafde zich op de top (1522 meter) van het skioord op plaats tien in een groep van vijftien met kleppers zoals de Italiaanse winnaar Diego Ulissi (Lampre), Ivan Basso (Cannondale), Rafal Majka (Saxo-Tinkhoff) en Domenico Pozzovivo (AG2R Mondiale). In de tweede etappe van Marilleva Val di Sole naar de top van de 2240 meter hoge Passo Pordoi finishte de toenmalige renner van Orica GreenEDGE als zesde op 1.38 minuten van ritwinnaar Christophe Riblon en schoof daarmee op naar de vierde plaats op 7 seconden van de lijstaanvoerder Rafal Majka. Weening nam het goede gevoel vanuit het Italiaanse hooggebergte mee naar Polen. Hij eindigde in de voorlaatste op-en-af etappe van Termen Bukovina naar Bukowina Tatrzanska op 22 seconden van de Colombiaanse ritwinnaar Darwin Atapuma (Team Colombia) en belandde op plaats vijf in het algemeen klassement op 27 seconden van leider Riblon. De coureur van Orica moest in de afsluitende tijdrit over 37 kilometer van Wieliczka naar Krakow voor de eindwinst afrekenen met klassementsleider Riblon, Ion Izagirre, Rafal Majka en de Colombiaan Sergio Henao (Sky).

Pieter Weening deed met de zesde tijd achter specialisten als winnaar Bradley Wiggins (Team Sky), de Zwitser Fabian Cancellara (RadioShack), de Amerikaan Taylor Phinney (BMC), de Italiaan Marco Pinotti (BMC) en de Belg Kristof VandeWalle (Omega Pharma-Quick-Step)wat niemand voor mogelijk had gehouden. Hij liet de rechtstreekse concurrenten ver achter zich. Pieter Weening met vier klasseringen in de top-10 winnaar van de Ronde van Polen, een meerdaagse WorldTour-wedstrijd. ‘’Natuurlijk had ik een goede uitgangspositie en het parkoers van de tijdrit lag me, wist dus dat ik een scherpe tijd kon neerzetten. Ik hield me niet zo bezig met de eindklassering, wilde zelf zo goed mogelijk rijden om mijn eigen positie te behouden’’, liet Pieter Weening op 5 augustus 2013 in het AD optekenen.

Eenzame Nederlandse winnaar

Pieter Weening is nog altijd de enige Nederlandse wielrenner, die de Ronde van Polen heeft gewonnen. Dick Enthoven uit Halfweg stapte met een ritzege op zak in 1959 als eerste Nederlander op plaats drie op het Poolse podium. Pieter Weening debuteerde in 2005 met een etappezege op de tweede plaats in het eindklassement achter de Luxemburger Kim Kirchen (Fasso Bortolo), maar hield zijn ploeggenoot bij Rabobank, Thomas Dekker, die de afsluitende tijdrit won, onder zich. Robert Gesink (Rabobank) behaalde in 2007 de tweede plaats in de Ronde van Polen achter de Belg Johan Vansummeren (Predictor-Lotto). Bauke Mollema (Rabobank) behaalde in de Ronde van Polen 2010 met een etappeoverwinning de derde plaats achter eindwinnaar Dan Martin (Team Garmin) uit Ierland en de Sloveen Grega Bole (Lampre). Wout Poels (Team Sky) was in 2017 op de derde plaats achter de Belgische eindwinnaar Dylan Theuns (BMC) en de Pool Rafal Majka (Bora-Hansgrohe) de laatste Nederlander, die op het podium stond.

Roze trui

Pieter Weening heeft in zijn carrière een mooi palmares opgebouwd. Zo won hij in 2005 in het tenue van Rabobank een etappe in de Tour de France. Wie herinnert zich niet de heroïsche sprint na 230 kilometer van Pforzheim naar Gérardmer, die de Fries met nog geen banddikte won van de Duitser Andreas Klöden. Weening won verder onder meer twee etappes in de Giro d ‘Italia (2011 Rabobank en 2014 voor Orica GreenEdge), droeg na zijn zege in Orvieto in 2011 zelfs vier dagen de roze leiderstrui. Ondanks de stijgende jaren pakte hij elk jaar zijn succes mee. Zo won hij in het shirt van Roompot-Oranjepeloton in 2016 met een etappe op zak de Ronde van Noorwegen en won in datzelfde jaar een bergrit in de Ronde van Zwitserland. Hij behaalde in de Ronde van Noorwegen 2017 een ritzege en werd gehuldigd als bergkoning in de Tour de Yorkshire en de Ronde van Oostenrijk. In 2018 was er voor Weening in de Ronde van Oostenrijk topsucces op de befaamde Großglockner. Maar ook vorig jaar, in zijn laatste jaar bij Roompot won hij in de Ronde van Luxemburg nog eremetaal in de rit van Steinfort naar Rosport.

Trek-Segafredo

De 39-jarige Pieter Weening is vanwege het Covid-19 dit jaar nauwelijks in actie gekomen. Sterker nog: hij heeft pas kort een contract bij Trek-Segafredo. De inwoner van Harkema stapte bij de herstart van het seizoen deze week, na elk zo’n 100 kilometer te hebben afgelegd, zowel af in de Strade Bianche als in de Gran Trittico Lombardo. De coureur van Trek-Segafredo zal aanstaande woensdag in Śląskie niet aan de start verschijnen in de 77e editie van de Ronde van Polen. De vermoedelijke Nederlandse inbreng in Polen komt van Wout Poels (Bahrain-McLaren), Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step), Moreno Hofland, Sebastian Langeveld, Julius van den Berg (allen EF Pro Cycling), Dylan Groenewegen, Jos van Emden, Taco van der Hoorn (allen Jumbo-Visma), Nils Eekhoff, Wilco Kelderman (beiden Team Sunweb) en Brian Kamstra (Team Novo Nordisk). (Dan Rolandus) 

Foto: © Sportfoto Fabio Jakobsen



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl