Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Drie Zuid-Hollandse wielerklassiekers geschrapt

Zaterdag 05 december 2020

Blog - Liefst drie wedstrijden voor de Nederlandse Loterij Clubcompetitie zijn voor het jaar 2021 in Zuid-Holland geschrapt. De Omloop van de Glazenstad, de Omloop van de Hoeksche Waard en de Zuid-Hollandse Eilanden Tour.

Tekst: Dan Rolandus

Rick van Breda was op zondag 14 april 2019 de laatste winnaar van de 35e Nobutec Omloop van de Glazen Stad. De Noord-Hollander uit de ploeg van Monkey Town liet in het Westlandse Kwintsheul achtereenvolgens Roy Eefting (De Jonge Renner) en Arvid de Kleijn (Metec-TKH) achter zich. Nog voor het uitbreken van het corona Covid-19 virus, begin maart, gaf comitélid Ton van Spronsen van de Stichting Omloop van de Glazen Stad aan dat er onvoldoende politiebegeleiding zou zijn om de wielerklassieker veilig door het Westland en het Delfland te begeleiden. ‘’De klassieker stond aanvankelijk gepland op 8 mei, tegelijkertijd met de Formule 1-wedstrijd in Zandvoort. Dan weet je gewoon dat er geen politie inzetbaar is voor een wielerwedstrijd en andere evenementen. De F1 in Zandvoort is verplaatst naar september, dus dat probleem was opgelost. Maar het andere probleem is dat we voor de clubcompetitie over slechts vier tot zes motoren van het politiebegeleidingsteam kunnen beschikken. De koers wordt gewoonlijk begeleid door 25 politiemotoren en 40 verkeersbegeleiders. De leden van het Motor Begeleidings Team zouden een cursus moeten volgen om later gedeeltelijk de taken van het politiebegeleidingsteam over te mogen nemen, maar de MBT-opleiding is nog steeds niet beschikbaar. Bovendien rijzen de kosten, betreffende de begeleiding van een wielerklassieker naast alle eisen, de pan uit. Probeer in coronatijd maar eens een sponsor te vinden om de begeleiding te willen bekostigen. De verkeersregelaars zijn een grote kostenpost op de begroting’’, aldus Ton van Spronsen, die verder liet weten op zoek te zijn naar nieuwe comitéleden voor de Ronde van Monster.

De 39e GP You Sure Omloop van de Hoeksche Waard op zaterdag 25 mei 2019 werd gewonnen door Gert Jan Bosman. De eliterenner van VolkerWessels-Merckx kreeg in het Zuid-Hollandse Puttershoek achtereenvolgens Jos Koop en Gino Luca Vierhouten (Alling-Krush-IJsselstreek) mee op het podium. Dit jaar werd de omloop door de Hoekse Waard afgelast vanwege de uitbraak van het coronavirus. ‘’We hebben besloten om de klassieker vanwege de corona ook op te schuiven naar 2022. We hebben veel vrijwilligers die tot de risicogroep behoren. Zij lieten weten, zolang het nog niet veilig is alle risico te willen vermijden om niet besmet te raken. We zien het niet zitten om er in de anderhalve-meterregeling een koers van te maken. Bovendien ontbreekt het aan voldoende politiebegeleiding en kunnen we ook niet beschikken over de laatste zaterdag van mei. Wij organiseren de wielerklassieker op die datum altijd gelijktijdig met de Jaarmarkt in Puttershoek en de kermis. Zaterdag 29 mei bleek nu niet beschikbaar, moesten uitwijken naar een andere datum. Ook willen we in deze moeilijke tijd onze sponsoren, van wie velen uit de horeca, niet belasten met een bijdrage. We hopen in 2022 weer van de partij te zijn, maar dan wel op de laatste zaterdag van mei’’, sprak Erik van der Linden, voorzitter van de Stichting Omloop Hoeksche Waard.

Miniomloop

André Luijk was op zaterdag 18 mei 2019 tot nog toe de laatste winnaar van de Zuid-Hollandse Eilanden Tour. De eliterenner van Smart Dry/WV Eemland versloeg in de massasprint van de elfde editie van de ZHETour in Spijkenisse achtereenvolgens Johim Ariesen (HSK Trias/Mooi Jong) en Ramon van Bokhoven (De Jonge Renner). Evenals dit jaar zal de wielerklassieker over Voorne-Putten, de Albrandswaard, Rotterdam-IJsselmonde, en Goeree-Overflakkee ook in 2021 niet doorgaan. ‘’We hebben in coronatijd een te grote groep risicovrijwilligers’’, laat Arie Koole weten. ‘’De vrijwilligers zeggen, zolang het niet veilig is de organisatie niet op hen hoeft te rekenen. Daarnaast denk ik dat we in deze moeilijke tijd niet langs onze sponsoren moeten gaan om de wielerklassieker te ondersteunen. Zij hebben wel wat anders aan hun hoofd. We kunnen bovendien met een minimum aan politiebegeleiders ook geen omloop rijden die we gewend zijn. Ik denk dat we, zolang de leden van het Motor Begeleidings Team het verkeer niet mogen stilleggen, in de toekomst naar een nieuwe situatie zullen gaan met kleinschalige omlopen van circa 25 kilometer. Dit jaar geen klassieker, maar ik hoop dat vanaf half juni de criteriums, zoals de Ronde van Zuidland en Abbenbroek, wel zullen doorgaan’’, aldus de voorzitter van de Stichting Zuid-Hollandse Eilanden.

Dit jaar geen Zuid-Hollandse wielerklassiekers voor de clubcompetitie, maar de organisaties lieten allen weten op een herkansing in 2022 te hopen.

Foto: © Sportfoto

 

 Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl