Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Van blaam gezuiverde Bos keert terug in koers

Maandag 23 september 2013

Elite men - Theo Bos start woensdag 25 september in de GP Houtland in België na een periode van gedwongen rust. Zijn Belkin-ploeg  hield Bos uit de Vuelta  na constatering van een te laag cortisolniveau voorafgaand aan die wedstrijd.

De medische staf van het Belkin Pro Cycling Team heeft na consultatie van externe specialisten het onderzoek naar het lage cortisolniveau bij Bos afgerond. De conclusie is dat astmamedicatie bij Bos de oorzaak is van deze waarde.

Ronde van Spanje

Bos ging niet van start in de Ronde van Spanje nadat tijdens een reguliere UCI pre-race controle een laag cortisolniveau werd gemeten. De UCI staat renners met lage cortisolwaarden toe gewoon te starten. Het Belkin Pro Cycling Team is echter lid van de MPCC (Mouvement Pour Cyclisme Credible), die de geloofwaardigheid van de wielersport wil bevorderen. De interne regels van de MPCC schrijven voor dat renners met te lage cortisolwaarden acht dagen rust moeten nemen en pas mogen starten als de cortisolwaarden op normaal niveau zijn.

 Reactie Theo Bos

“Ik ben erg blij en opgelucht dat we nu exact weten hoe ik aan die lage cortisolwaarden kom. In Spanje wist ik echt niet wat ik hoorde. Gelukkig werd ik gesteund door de reacties van mijn ploeggenoten en collega’s. De uitkomsten van het onderzoek vormen een helder verhaal. Alles is goed te verklaren. We weten nu zeker waar het aan ligt en gaan op zoek naar een ander inhalatiemedicijn voor mijn astma. Tijdens het onderzoek was ik rustig begonnen met fietsen. Nu alles is afgerond kan ik met een goed gevoel starten. Ik kijk uit naar de GP Houtland en daarna de Ronde van Beijing.”

Reactie Richard Plugge

Algemeen directeur Richard Plugge is opgelucht dat de ploeg weer kan beschikken over de rappe man. “We zijn blij dat gerenommeerde experts een heldere conclusie hebben getrokken en dat Theo kan starten. We misten hem, als goede collega en natuurlijk in de laatste rechte lijn. We hebben ondertussen de MPCC gevraagd de internationaal levende discussie of deze regel (bij laag cortisol om gezondheidsredenen niet starten) wel hout snijdt met internationaal academisch bewijs te beslechten."



Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl