Nieuwe datum HAT, combi met Olympia's Tour

Donderdag 17 december 2020

Women - De Healthy Ageing Tour heeft een nieuwe plek op de wielerkalender van de UCI gevonden. De internationaal hoog aangeschreven vrouwenkoers vond  de afgelopen jaren altijd in april plaats, maar krijgt een nieuwe datum in maart.

Dit jaar is dat van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 maart. Het is de bedoeling een vaste waarde op de kalender te worden tussen de Strade Bianche en de Ronde van Drenthe. Eenmalig wordt de vrouwenwedstrijd in 2021 gecombineerd verreden met Olympia’s Tour voor elite/beloften-mannen. Het is nog onduidelijk of de juniorenwedstrijd van de HAT doorgang kan vinden.

Met de verhuizing van dinsdag 9 tot en met vrijdag 12 maart voorkomt de organisatie van de Healthy Ageing Tour dat de wedstrijd samenvalt met de nieuwe vrouwenwedstrijden uit de UCI Women’s World Tour, te weten Parijs-Roubaix en de Scheldeprijs. Met de nieuwe datum tussen Strade Bianche en de Ronde van Drenthe (dit jaar vindt die wedstrijd eenmalig in het najaar plaats) hoopt organisator Courage Events de functie van de Healthy Ageing Tour als waardevolle toevoeging op de voorjaarskalender te behouden en de wedstrijd toekomstperspectief te geven. In het verleden en hopelijk in de toekomst gebruikten rensters als wereldkampioene Anna van der Breggen, Europees kampioene Annemiek van Vleuten en topsprintster op weg en baan Kirsten Wild de wedstrijd om extra wedstrijdkilometers te maken tussen de eendagskoersen door.

Courage Events heeft als organisator van de Healthy Ageing Tour en Olympia’s Tour besloten om in 2021 eenmalig beide evenementen samen te voegen. Organisator Thijs Rondhuis daarover: “Wij realiseren ons goed dat er op dit moment geen honderd procent zekerheid is om dit voorjaar een etappewedstrijd te laten verrijden. Teams zijn er echter niet bij gebaat dat alle organisatoren hun wedstrijd naar het najaar verhuizen. We gaan er alles aan doen om in wedstrijdaanbod te voorzien op het moment dat er weer gereden kan worden. Als organisator van het Nederlandse Loterij NK Wielrennen op de VAM-berg deden wij deze zomer  ervaring op met het realiseren van een topevenement in tijden van corona. We staan ook dit keer in nauw overleg met de vergunningverleners over de voorwaarden en mogelijkheden.“

Door het samenvoegen van beide wedstrijden heeft de organisatie meer opties om een etappeschema samen te stellen dat past binnen de kaders van de coronamaatregelen. Rondhuis: “Er kan worden gekozen voor locaties waar de omstandigheden zo gunstig mogelijk zijn om in de huidige omstandigheden wielerwedstrijden mogelijk te maken. Zo profiteren beide evenementen optimaal van elkaar.” Om de kans op het laten doorgaan te vergroten zal er gereden worden op omlopen buiten stedelijk gebied en zijn start/finish buiten centra en steden gesitueerd. “Op deze manier kunnen we meeschakelen met veranderende omstandigheden en houden we rekening met een evenement met beperkt of zonder publiek. Op dit moment is er een goede kans dat de wedstrijden onder deze omstandigheden door kunnen gaan, sturend op het coronaprotocol van de KNWU.”

Aan het parcours van beide wedstrijden wordt gewerkt. In ieder geval gaat een tijdrit onderdeel van het etappeschema uitmaken. Over het doorgaan van de junior-vrouwenwedstrijd – UCI Nations Cup - wordt later een beslissing genomen. “Op dit moment en onder de huidige omstandigheden vindt de organisatie het niet vanzelfsprekend om rensters van zeventien en achttien jaar vanuit de hele wereld naar Noord-Nederland te laten komen. Mocht het uiteindelijk niet mogelijk en verantwoord blijken te zijn om ook de Healthy Ageing Tour voor elite-vrouwen en Olympia’s Tour voor elite-mannen in maart door te laten gaan, dan worden deze alsnog naar het najaar verplaatst.”

Foto: © SportfotoEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl