Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

'Waarde klassieker blijft dezelfde, ook later in het jaar’

Zaterdag 06 maart 2021

Elite men - De Ster van Zwolle vindt in 2021 in het najaar plaats. Het coronavirus is relatief nieuw, maar de verplaatsing niet: in 1974 moest de Ster van Zwolle door de oliecrisis uitwijken naar augustus. Winnaar Gerrie van Gerwen uit het Brabantse Olland kijkt terug en trekt vergelijkingen.

Tekst: Roy Schriemer

“Nee, de Ster van Zwolle had dat jaar dezelfde sportieve waarde als anders in het voorjaar” haalt Van Gerwen wat hem betreft direct de angel uit de discussie. “Dat is een wedstrijd die destijds iedere topamateur op zijn palmares wilde hebben staan en ik beschouw mijn zege dan ook zeker als een volwaardige. We reden over hetzelfde parcours met dezelfde tegenstanders. Het weer was natuurlijk anders, maar ik was juist in een waaierkoers in het voorjaar ook goed in mijn element. Nee, ik reed vaak goed in de Ster van Zwolle.” De tweede plaats in 1976 achter Piet Hoekstra illustreert dat. “Ik denk dat ik dat jaar ook in het voorjaar een goede kans gemaakt had op de zege. Als ik me niet vergis werd ik dat jaar ook tot meest beloftevolle renner van het peloton gekozen.”

Van Gerwen (zestiger inmiddels) kan zich de wedstrijd niet meer tot in detail herinneren. Na zijn amateurloopbaan was de Brabander prof en ook als bestuurder en als manager van de wielerformatie Milram kan hij bogen op een lange loopbaan in de sport.  Onlangs was hij nog in de race voor het voorzitterschap van de KNWU. Vanuit die betrokkenheid bij het wielrennen snapt hij de overweging van de toenmalige organisator Ben Zomerdijk goed om de wedstrijd alsnog te laten verrijden. “Ik denk dat dit destijds eenvoudiger was in vergelijking met nu, het moet allemaal passen in steeds drukkere evenementenagenda’s en de politiebegeleiding is tegenwoordig ook een item. Maar je had geld van je sponsors gekregen en ook al kosten gemaakt. Als je dan het jaar daarop weer naar die bedrijven toe ging zonder dat de wedstrijd verreden was, werden die gesprekken toch moeizamer. Maar afgezien daarvan: waar het kan probeer je zo’n gat in je erelijst te vermijden als organisator. En als renner ben je blij dat je die koers toch rijden kunt. Maar natuurlijk is er ook het maatschappelijke belang. Zeker nu met dat coronavirus moet het allemaal wel verantwoord zijn om het door te laten gaan.”

Van Gerwen verwacht ook nu later in het jaar dezelfde soort winnaars als anders in april. “De aard van het parcours en de lengte van de koersen, dat  soort zaken wegen het zwaarst door in het wedstrijdverloop. Je hebt altijd kans op een onverwachte winnaar die de favorieten een loer draait, maar die waren er in het verleden ook in het voorjaar. Wat nu wel door kan wegen is de hele voorbereiding die de renners gehad hebben, die ziet er gewoon anders uit dan ze gewend zijn. Maar het zijn toch uiteindelijk dezelfde coureurs die voor de winst zullen gaan, daar ben ik van overtuigd. Mannen die gebrand zijn op het winnen van zo’n monument, zullen zorgen dat ze er klaar voor zijn. Want over heel veel jaren weet nauwelijks nog iemand dat deze klassieker  dat jaar niet in het voorjaar was, je naam staat gewoon tussen al die andere grote namen op een palmares. Zoals die van mij voor altijd prijkt op de erelijst van de Ster van Zwolle.”

Foto: © Sportfoto

 Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl