Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kwalificatie-eisen KNWU voor Hoogerheide iets versoepeld

Woensdag 16 oktober 2013

Offroad - De eisen om aan kwalificatie te voldoen voor het WK veldrijden in Hoogerheide zijn door de KNWU iets versoepeld. Dwong een crosser vorig jaar alleen via een plaats bij de eerste acht in wereldbekerwedstrijden selectie aan het WK af, nu kan dit ook via twee klasseringen bij de eerste twaalf. Eerste kans om een resultaat neer te zetten is zondag in Valkenburg.

Ook tellen nu alle zeven wereldbekerwedstrijden mee, waar vorig jaar de slotwedstrijd (in Hoogerheide) niet meer meegenomen werd in de kwalificatie richting het WK in Louisville (Verenigde Staten). Bondscoach Johan Lammerts schat in dat ons land bij de elite wellicht met meer dan drie crossers van start zal gaan mede als gevolg van deze regels, maar staat wel achter de nog altijd hoge drempels die worden opgeworpen. “Het gaat ons erom dat er renners aan het vertrek staan die echt een bepaald niveau halen en niet als figuranten deelnemen aan het WK. De versoepeling heeft niet zozeer met een WK in eigen land te maken, maar vooral met het feit dat iemand die twee keer bij de eerste twaalf eindigt, toch ook laat zien wat in zijn mars te hebben. Dat is een constant resultaat dat wel enigszins te vergelijken is met één keer top 8. Ik hoop dat we bij de elite met het volledige aantal van vijf of in ieder geval met vier mogen starten, maar dat moeten de renners wel afdwingen. Behalve Lars van der Haar, Thijs van Amerongen en Twan van den Brand (de crossers die vorig jaar het WK reden, red.) is iemand als Corné van Kessel misschien in staat om aan onze eisen te voldoen. Of iemand anders die me verrassen gaat.”

Top 3 naar WK

Nieuw is wel dat de beste drie crossers bij de mannen en vrouwen in de UCI-ranglijst van na de nationale kampioenschappen (begin januari) automatisch door hun bond geselecteerd moeten worden. Daarvoor moeten zij wel bij de eerste vijftig staan van dit klassement. Nederland zal vooralsnog bij de junioren en de mannen met maximaal vijf crossers mogen starten, bij de beloften en de vrouwen zijn wereldkampioenen Mike Teunissen en Marianne Vos bij voorbaat al zeker van hun startplaats. Als zij rijden, heeft ons land zes renners in de wedstrijd in deze categorieën. De wereldbeker bestaat uit zeven wedstrijden: Valkenburg (20 oktober), Tabor (26 oktober), Koksijde (23 november), Namen (22 december), Heusden-Zolder (26 december), Rome (5 januari) en Nommay (26 januari).

Foto: © SportfotoEerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl