Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

EK Strandrace: Leroux en Rooijakkers winnen

Zondag 12 december 2021

Offroad - Rick van Breda was de uitblinker in de strijd om de Europese strandtitel 2021, maar hij liet zich in de sprint aftroeven door de Franse kampioen Samuel Leroux. Coen Vermeltfoort completeerde het podium. Bij de vrouwen werd Pauliena Rooijakkers Europees Strandkampioen.

Tekst : Dan Rolandus

‘’Ik wist dat ik het niet ging winnen in de sprint, dus wilde ik er een zware koers van maken en dat heb ik gedaan. Ik reed in het begin weg met die jongen van Sport Vlaanderen (Alex Colman, DR), maar in de finale reden we met een man of vijftien naar de finish. Ik moest iets bedenken, wilde ik winnen. Ik ben bij de voorlaatste opgang weggesprongen en zag Leroux in mijn wiel. Ik heb hem vervolgens de kop opgedrongen, nam nog een beurtje in de duinen en twee keer op het strand van hem over om uitgerust aan de sprint te beginnen. Maar in de laatste opgang had hij gewoon meer over, dus is het een eerlijke winnaar. Leroux woont in de buurt van Duinkerke, kent het parcours. Ik heb in voorgaande races al gezien dat hij sterk was in de opgangen door het losse zand. Ik ben niet gekomen voor een podiumplaats. Alleen winnen telt op het EK en dat is niet gelukt’’, erkende de balende Rick van Breda zijn verlies tegen de Fransman.

Smaakmaker

De eerste aanvallers in de Open MTB Côte d'Opale in het Franse Duinkerke, dat voornamelijk werd gedomineerd door de Nederlandse strandbikers, waren de Belg Alex Colman (Sport Vlaanderen Baloise) en Richard Jansen (Team Online Drogist AGU), die de race over 50 kilometer uit een groep van 25 man hard maakten. Het duo passeerde de eerste doorgang op de Place du Centenaire in Duinkerke in 27.25 minuten. De groep achtervolgers bestond uit onder andere Jasper Ockeloen (Team Sockeloen), Tibor Zwaan (BeachBastards), uittredend Europees Strandkampioen Ivar Slik, Martins Pluto, Richard van Breda, Stijn Appel (allen ABLOC), Bram Imming (WV De Kust), de Belg Emiel Vermeulen (Xellis Roubaix Lille Metropole), Jules de Cock (Team Beat), Daan van Sintmaartensdijk, Coen Vermeltfoort (beiden VolkerWessels), Ronan van Zandbeek (Team Invicta), Thomas Joseph (Tarteletto Isorex) en de Franse kampioen Samuel Leroux (Xellis Roubaix Lille Metropole). Het was vervolgens de absolute smaakmaker in de race Richard van Breda, die bij elke aanval was betrokken, zoals nog een keer vooruit met Emiel Vermeulen. Van Breda trok in de voorlaatste strandopgang ten aanval en zag bij het omkijken Leroux in zijn wiel zitten. Op weg naar de finish zou het tweetal gaan duelleren om de Europese titel. Leroux zette op het rulle zand in de laatste opgang zijn onnavolgbare demarrage in en onttroonde daarmee Ivar Slik, die in 2019 op dezelfde boulevard naar zijn EK-trui reed. Richard van Breda finishte na zijn derde plaats in 2019 nu als tweede. Coen Vermeltfoort stapte als derde op het podium. ‘’Het was een tactische race’’, stelde Vermeltfoort. ‘’ABLOC had met vier man een numerieke overmacht in de groep. Ik zat al een paar keer op de limiet om terug te komen. Ik gokte op de sprint. Juist op het moment dat ik voor de laatste keer op het strand aansloot, waren die Fransman en Rick al vertrokken en wist ik dat er voor mij niet meer inzat dan een derde plaats. Die sprint won ik dan ook. Rick maakte op mij een sterke indruk.’’

Nederlands podium

Pauliena Rooijakkers (Liv Racing) behaalde in de Franse badplaats na 2016 en 2018 voor de derde keer de Europese Strandtitel. Riejanne Markus (Team Jumbo-Visma) behaalde evenals in 2019 een tweede plaats en Rozanne Slik (CTW BinGoal Casino Chevalmeire) stapte als derde op het podium. ‘’Ik zat bij de eerste strandafgang bij Riejanne. Na het passeren van de eerste doorgang bij start en finish raakte ik haar kwijt. Ik ben vervolgens met de wind mee volle bak doorgegaan, zag dat ook Riejanne achter mij doorreed. De af- en opgangen waren lastig, dus moest je er steeds voor zorgen om vooraan te beginnen om te voorkomen dat je niet bij iemand in de wielen zou rijden. Met dat technische gedeelte in het parcours door het bos en het draaien en keren vond ik superleuk’’, besloot de kersverse Europese strandkampioene Pauliena Rooijakkers.

Uitslag EK Beachrace Duinkerke (Fr.): 1. Samuel Leroux (Fra), 2. Rick van Breda, 3. Coen Vermeltfoort, 4. Jasper Ockeloen, 5. Ivar Slik, 6. Tibor Zwaan, 7. Emiel Vermeulen (Bel), 8. Alex Colman (Bel), 9. Thomas Joseph (Bel), 10. Bram Imming, 11. Stijn Appel, 12. Jules de Cock, 13. Richard Jansen, 14. Martins Pluto, 16. Joost Geluk, 17. Ronan van Zandbeek, 19. Ramses Bekkenk, 20. Mike Kes. Vrouwen: 1. Pauliena Rooijakkers, 2. Riejanne Markus, 3. Rozannne Slik, 4. Michelle de Graaff,  

Foto: © KMC

 


Eerder...

Offroad Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl