Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Evert de Rooij: ‘De seinen staan op groen’

Maandag 21 oktober 2013

Blog -  Met het Nederlandse wielrennen is het net als met de Nederlandse economie: langzaam maar zeker begint een aantal indicatoren op groen te springen en tekent er zich over de hele breedte langzaam maar zeker herstel af. Het roemloze afscheid van Lieuwe Westra en Martijn Keizer namens hun vertrekkende sponsor Vacansoleil in de Chrono des Nations – weer oppermachtig gewonnen door de Duitse tijdritmachine Tony Martin – is alleen maar een rimpeling in de vijver. En bovendien geheel in lijn met het droevige seizoen dat de mannen van Daan Luijkx in hun laatste jaar hebben gerealiseerd. De Brabander roept in elk interview wel dat hij goede hoop heeft om in 2015 terug te keren met een ploeg op niveau, maar wij helpen ’t hem hopen.

 

Verdeeldheid aan de top

Hoewel hij de wielerliefhebbers in de eerste jaren veel plezier heeft geschonken met zijn brutaal opererende ploeg, was het in zijn laatste jaar vooral kommer & kwel. Zijn jongens presteerden stuk voor stuk onder de maat. Hoewel dat misschien wel een beetje logisch is als je nog geen werkzekerheid hebt voor het volgende jaar, is dat falen toch vooral het management van de ploeg aan te rekenen. Geen moment gaven Van Poppel, Vierhouten, Cornelisse en Van der Schueren de indruk dat ze eensgezind aan het roer stonden. En als het aan de top niet klopt en de baas maar geen nieuwe sponsor kan vinden (ondanks voortdurend hoopvolle geluiden in de media, tot aan Dubai toe), dan wordt het lastig om je kop bij het werk te houden. En dat is dan ook helaas niet gelukt.

 

Tour sous le Dom

Maar nu de goede dingen! Dat is met stip op nummer één het feit dat ASO de autoriteiten in Utrecht te verstaan heeft gegeven dat wat hen betreft het licht op groen staat voor een Départ sous le Dom in 2015. Vanuit Utrecht probeerden ze het strovuurtje dat door het AD werd opgepookt nog wat te blussen, maar het zou mij niks verbazen als er vanuit de Domstad zelf naar de krant is gelekt. Want er moet intern nog wel wat gemasseerd worden. In deze tijd van crisis – hoezo crisis? Bereid je er maar op voor dat de goede oude tijd nooit meer terugkeert en dat deze crisis wereldwijd de nieuwe status quo is – durft geen enkele zittende magistraat zijn vel te branden aan de snel ontvlambare volkswoede.

 

Fietsende sandwichmannen

Je hoeft maar één verkeerd getalletje op je declaratie in te vullen, of je staat in de sociale media (ik zou het liever asociale media noemen) te boek als graaier. Dus als je tien miljoen vraagt om een paar fietsende sandwichmannen een weekend door je stad te laten touren, dan staat de brandstapel ‘sous le Dom’ al bijna voor je klaar. En zeker voor zo’n aangeschoten burgemeester als de PvdA-er (toch al zo’n favoriete groep om op te jagen voor het snel aangebrande gepeupel) Aleid Wolfsen zijn de rapen al snel gaar. Toch durfde Wolsen na aanvankelijke ontkenningen alweer wat enthousiaster te zijn: “Als we de bevestiging hadden, zouden wij het van de daken schreeuwen, maar zover is het nog niet”, zei hij zondag al via een woordvoerster van de gemeente.

 

Het veld kleurt oranje!

Misschien weten we het al deze week, want in Parijs zal Wolfsen met een zware delegatie aanwezig zijn bij de onthulling van het parcours van de Tour van volgend jaar. En als 2015 inderdaad het jaar van Utrecht wordt, dan heeft Daan Luijkx een goede kans om volgend jaar toch een nieuwe sponsor te kunnen strikken. Zoals bekend stopt TVM na Sotchi met het schaatsen en het wielrennen lijkt in Hoogeveen weer hoog op de agenda te staan, dus wie weet? Nog meer groene lichten waren er in het veld en op de baan. Zo won de piepjonge Lars van der Haar de eerste UCI World Cup cross in Valkenburg en deed Marianne Vos hem dat na bij de vrouwen. Eerstejaars belofte Mathieu van der Poel schakelde moeiteloos over van de weg naar de veld, en van de junioren naar de beloften door meteen maar derde te worden in zijn nieuwe categorie. Het veld kleurt deze winter oranje, geloof me!

 

Ook de baan doet weer mee

Nog verrassender vond ik de wederopbloei van de Nederlandse baanploeg op het EK in Apeldoorn. Met twee titels – voor de ervaren Kristen Wild en het piepkuiken Elis Ligtlee – en nog een klein handvol aan ander eremetaal zette de ploeg van coach René Wolf zich ineens weer op de kaart. En dat is knap na het afhaken van Teun Mulder en Willy Kanis en de keuze van Vos voor het veld en de mountainbike. Krijgt Vos ineens toch nog wat extra concurrentie in de verkiezing van de renster van het jaar! Om de baansport nog wat extra te steunen roep ik hierbij iedereen op om deze week een avondje naar de Velodroom in Amsterdam te gaan, waar tot en met zaterdag de pistiers hun rondjes draaien in de Zesdaagse van Amsterdam.Eerder...

Blog Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl