Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Arensman tweede in zware Giro-rit

Dinsdag 24 mei 2022

Elite men - Thymen Arensman is tweede geworden in de zestiende rit van de Giro d'Italia.

De Nederlander van Team DSM moest Jan Hirt van intermarché nipt voor laten gaan na een zware etappe over onder meer de Mortirolo naar Aprica.

In deze etappe meldden zich tal van landgenoten in een grote koprroep. Naast Arensman ging het ook om Wout Poels (Bahrain), Wilco Kelderman (BORA-Hansgrohe), Pascal Eenkhoorn en Koen Bouwman (Jumbo-Visma). De laatste verstevigde zijn leidende positie in het bergklassement, onder meer door als eerste over de Mortirolo te komen.

In het klassement bleef Richard Carapaz leiden, die wel Hindley heel dicht zag naderen dankzij de boniseconden voor de derde plek. Tymen Arensman is de beste Nederlander op plek twaalf. Die zei na afloop gemengde gevoelens te hebben. ''Ik wilde Romain Bardet, mijn ploeggenoten en team iets terug geven na het harde werk en de teleurstelling van vorig week. Het mocht niet zijn, er was één renner sterker. Mijn felicitaties gaan uit naar Jan Hirt. Als team blijven we gaan voor succes, er komen nog meer mogelijkheden. We geven niet op.'' 

Ook Bouwman toonde zich content en strijdbaar. Bouwman, die nu 167 punten heeft verzameld, mag door zijn sterke dag morgen opnieuw in het blauw rijden. Na de Mortirolo liet Bouwman de zes overgebleven leiders gaan en kwam hij op ruim zestien minuten van winnaar Jan Hirt binnen. "Ik heb vandaag goede zaken gedaan, maar ik weet dat ik de komende dagen opnieuw in de aanval zal moeten om de trui te behouden", aldus Bouwman na afloop van de rit. "Het gaat een mooie strijd worden met Ciccone, die nu mijn grootste tegenstander is."

Bouwman baalde dat hij zich op de eerste klim liet verrassen door Ciccone, die op de Goletto di Cadino veertig punten pakte. "Ik maakte een fout door niet in het wiel van hem te gaan zitten. Ik weet niet of ik hem anders had verslagen, maar ik was zeker een stuk dichterbij gekomen."

Op de Mortirolo had Bouwman niets meer te vrezen van Ciccone. In de vallei reden we met z’n zevenen weg, waardoor ik in een perfecte situatie terechtkwam. Op de top van de Mortirolo pakte ik de volle buit, dus dat was perfect. Natuurlijk is het niet hetzelfde als het winnen van een etappe, maar om al die mensen op zo’n mythische klim jouw naam te horen schreeuwen was een mooie ervaring."

Dat Bouwman zijn medevluchters op de laatste beklimming liet gaan, was van tevoren afgesproken met ploegleiders Addy Engels en Marc Reef. "We hadden tegen elkaar gezegd: als ik echt het idee heb dat ik kan winnen, rijd ik vol door tot de finish en anders doe ik het rustig aan met het oog op morgen. Op de steilere stroken voelde ik dat ik niet meer de punch had, dus toen heb ik besloten de kopgroep te laten gaan." 

Foto: © Sportfoto - Oscar de Waele

 


Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl