Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Kooij wint zijn tweede in ZLM Tour

Donderdag 09 juni 2022

Elite men - De tweede etappe van de ZLM Tour is gewonnen door Olav Kooij, nadat Jakub Mareczko van Alpecin-Fenix werd teruggezet.

Olav Kooij werd na zijn ritzege van gisteren dit keer tweede, maar blijft leider in het klassement. De jury zag in de beelden een ongeoorloofde beweging in de sprint bij de Italiaan, die nog wel als winnaar op het podium stond.

Dit keer betrof het geen massasprint, er waren achttien renners die om de zege mochten spurten in Zeeland na een etappe die voerde van Veere naar Goes.

Onder aanvoering van onder meer INEOS Grenadiers en Jumbo Visma viel het peloton halverwege de koers in meerdere waaiers uiteen. Uiteindelijk zorgde dit voor een kopgroep van twintig renners met daarbij leider Olav Kooij (Team Jumbo Visma), Jakup Mareczko (Alpecin-Fenix), Elia Viviani (INEOS-Grenadiers) en Arvid de Kleijn (Human Powered Health). Door een gesloten spoorwegovergang moest de kopgroep even voet aan de grond zetten waardoor de tweede groep opeens een stuk dichterbij kon komen. Maar desondanks kregen zij het gat niet gedicht. De kopgroep reed nadien weer verder weg van de achtervolgers.

Terechte beslissing

Jakup Mareczko kwam als eerste over de meet in Goes, maar werd na de finish teruggezet in de uitslag. Olav Kooij boekte daardoor zijn tweede ritzege in deze ZLM Tour. “We hebben zojuist de beelden teruggekeken op de jurywagen. Daarin is duidelijk te zien dat Mareczko in de laatste tweehonderd meter een manoeuvre maakt om in het wiel te komen van de INEOS-renner voor hem. Daarbij werd de Jumbo-Visma lead-out van Olav Kooij zodanig gehinderd dat hij bijna ten val kwam”, aldus koersdirecteur en oud-sprinter Jean-Paul van Poppel. “Ik geloof niet dat er opzet in het spel was bij Mareczko en vind het ook enorm jammer voor hem, maar de jury neemt hier wel een terechte beslissing.”

Olav Kooij blijft ook in bezit van de gele ZLM leiderstrui van het algemeen klassement, de Skoda groene trui van het puntenklassement en de Happy Dog witte trui van het jongerenklassement. "Dit is wel een aparte manier om een overwinning bij te schrijven", vertelt Kooij nadat duidelijk werd dat hij zijn zesde overwinning van het seizoen had behaald. "Uiteraard was ik liever met mijn handen in de lucht over de finish gekomen." Volgens Kooij deed de ploeg alles goed, tot de laatste rotonde. "Als ploeg waren we de hele dag goed vertegenwoordigd. We draaiden op het juiste moment de gaskraan open en dan weet je dat je mogelijk een schifting kunt veroorzaken. Dat lukte gelukkig, waarna we met een mooie groep overbleven. Bij de laatste rotonde hebben we te lang gewacht. Als je de hele koers een overwicht hebt, wil je het ook graag afmaken. Jammer genoeg lukte dat niet, maar uiteindelijk win ik hier toch mijn tweede etappe."

Foto's: Sportfoto - Oscar de Waele

 


Eerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl