Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Groenewegen en Jakobsen naar Gouden Pijl van Emmen

Vrijdag 15 juli 2022

Elite men - De organisatie van de Gouden Pijl van Emmen is erin geslaagd om de Nederlandse topsprinters Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen te contracteren voor de komende uitgave. Dat betekent dat het Drentse profcriterium de (tot nog toe) enige twee Nederlandse ritwinnaars van de Tour de France aan het vertrek heeft op zondag 31 juli. Eerder werden al Nederlands kampioen Pascal Eenkhoorn en klassiekerspecialist Niki Terpstra vastgelegd.

De Tour de France draaide in het Deense openingsweekend twee keer op een massasprint uit en even zo vaak ging er een landgenoot met de dagzege aan de haal. Dat lukte eerst Fabio Jakobsen in Nyborg. Het was een mooie zege voor de Gelderse sprinter van QuickStep-Alpha Vinyl, die direct zijn slag sloeg in de eerste Tour de France die hij reed. Een verrassing was dat niet, want Jakobsen wordt algemeen erkend als één van de snelste mannen van het peloton. Hij won twee keer de Scheldeprijs, sloeg zijn slag in Kuurne-Brussel-Kuurne dit jaar en heeft vijf ritzeges in de Ronde van Spanje op zijn naam staan. In diezelfde Vuelta werd hij in 2021 als eindwinnaar van het puntenklassement gehuldigd. Ook in de Tour reed hij enkele dagen in het groen, zij het als plaatsvervangend truidrager voor Wout van Aert, die ook het geel in zijn bezit had op dat moment. In 2019 was Jakobsen al kampioen van Nederland bij de profs. ‘’Ik had een goede aanloop gehad naar de Tour en kreeg het vertrouwen van mijn team. Mooi om dat direct te belonen. Mijn Tour is feitelijk al geslaagd, al zou ik graag nog vaker winnen in deze Ronde van Frankrijk’’ sprak hij strijdvaardig vanuit de belangrijkste etappekoers op de kalender.

Een dag na Jakobsen sloeg Dylan Groenewegen zijn slag in de Tour de France dit jaar. Hij schreef de etappe naar Sonderborg op zijn naam. De Amsterdammer besloot per 1 januari het geel-zwart van Jumbo-Visma in te ruilen voor het blauw van het Australische BikeExchange-Jayco, omdat hij bij zijn oude werkgever geen kans zou krijgen om in de Tour voor de zeges te sprinten. De reddingslijn vanuit Down Under werd in dankbaarheid aanvaard. ‘’Een andere ploeg met nieuwe ploeggenoten betekent dat je een periode moet investeren om elkaar ingespeeld te raken. Richting de Tour groeide het vertrouwen al. Fantastisch om het werk van mijn team af te kunnen ronden zo vroeg in de ronde’’ was het commentaar van Groenewegen op zijn etappezege in de Tour. Het was al de vijfde ritwinst in de Tour de France voor hem. In 2017 won hij zelfs de afsluitende etappe op de Champs Elysées in Parijs, voor veel topsprinters het summum van winnen in de Franse ronde.

Foto: © SportfotoEerder...

Elite men Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl