Volg ons

Facebook  Instagram  YouTube

Jury schrapt Vos als winnares Vargarda

Zondag 07 augustus 2022

Women - Marianne Vos won de sprint van een kopgroep van vier vandaag in Vargarda, maar de jury zette een streep door de zege omdat ze haar armen onderweg op het stuur had laten rusten.

Die houding wordt door de UCI als te onveilig gezien en is sinds enkele seizoenen verboden. Vos stond al bij het podium toen ze door de jury werd verwittigd.

Nu werd Audrey Cordon-Ragot als winnares gehuldigd en was Lorena Wiebes op de vierde plek de hoogst geklasseerde Nederlandse.

In de voorlaatste ronde scheurde het peloton onder impuls van Europees kampioene Ellen van Dijk in stukken, in de allerlaatste lus rond de Zweedse wielerstad Vargarda scheidde een groep van vier zich af. Behalve Vos (Jumbo-Visma) en Cordon-Ragot (Trek-Segafredo) waren Pfeiffer Georgi (DSM) en Valerie Demey (Liv) meegesprongen. Georgi verscheen niet op kop om de belangen van de rappe Wiebes te beschermen in de tweede groep.

Behalve Wiebes eindigde ook Nicole Steigenga (Coop-Hitec) van voren in Zweden.

Lang leek de koers de goede kant op te gaan voor Vos en Team Jumbo-Visma. Een groep van vier reed in de finale weg, met daarbij de kopvrouw van de geel-zwarte formatie. In de sprint rekende Vos af met haar concurrenten, waarna ze haar handen in de lucht mocht steken.

Na de finish bleek de vreugde van korte duur. “Het is flink balen, maar het is niet anders”, begint Vos. “Toen ik in die ‘puppy paw-houding’ lag, besefte ik na een paar seconden dat het niet mocht. Daarna heb ik zo snel mogelijk overgepakt naar de juiste houding. Blijkbaar was het voor de UCI toch voldoende om me te diskwalificeren. Dat zullen we moeten accepteren.”

Ondanks de teleurstelling van het mislopen van de overwinning weet Vos objectief te blijven. “Het is jammer, maar het is een regel. Die regel wordt dan ook streng gehandhaafd. Normaal gesproken lig je nooit in die houding. Ik baal er wel van, omdat ik er geen voordeel van heb gehad, maar regels zijn regels.”

Over de wedstrijd zelf was de kersvers winnares van de groene trui in de Tour tevreden. “Het ging heel goed vandaag. Het was even schakelen om weer in koers te zitten. De afgelopen week stond in het teken van herstellen van de Tour. Dan kom je ineens weer in de hectiek van een wedstrijd terecht. Ik ben enorm door het team geholpen om er weer in te komen. We waren alert en zaten goed van voren. Ik ben blij met de manier waarop we deze wedstrijd hebben gereden.”

Foto: © SportfotoEerder...

Women Nieuwsberichten

Powered by Manieu.nl